Mi | Színdarabok

Eugene Ionesco: Különóra


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2005. március 19. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Videorészlet az ősbemutatóról (4,3 MB)

Végre elérkeztek az Apáczai Napok! Sok-sok érdekes előadás részesei lehetünk, ahol úgy tanulunk, hogy igazából nem is tanulunk. Véleményem szerint sokak számára mégis a legrangosabb esemény a „Forró Teátrum” előadássorozata. Végre itt van újra!

Az első ősbemutató Ionesco „tragikus komédiája”, a Különóra. A darabot nézve szinte hihetetlennek tűnik, hogy a szerző első darabjai jó 50 évvel korábban nagy botrányt kavartak Párizsban. Az előadás vége felé közeledve mai fejjel is megérthetjük, hogy miért… :) Azt viszont nem vitathatjuk, hogy az abszurd drámairodalom alapkövei.


Képgaléria

Az ifjú diáklány (Váradi Viktória) a doktorátus megszerzését tűzi ki célul magának, ezért különórákat szeretne venni egy tanártól (Ivicsics Bálint). A probléma ott kezdődik, hogy a leányzó igen szemrevaló, de mérhetetlenül butuska. Hamar kiderül, hogy a matematikához éppúgy nem ért, mint a nyelvekhez. Sőt, talán semmihez sem ért!

Ivicsics Bálintot évek óta figyelhetjük Forró tanár úr darabjaiban. Számomra úgy tűnik, hogy Bálint mostanra ért meg: kiforrott játékával lenyűgözi a közönséget, de egy cseppet sem nyomja már el a vele együtt játszókat. (Váradi kisasszonyt ettől eddig se kellett félteni.) Úgy játszotta el a saját fölényes tudásától és a diáklány szépségétől megrészegült tanárt, hogy a mesterkéltség nyomát se láttuk. Tanúi lehettünk annak, ahogy a gyámoltalan tanár úrból az ösztönein uralkodni képtelen őrült válik. A rendező úr is úgy látja, mintha ezt a szerepet Bálintnak írták volna.

A darab másik főszereplője Viki, aki a már tőle megszokott higgadt profizmussal támogatja Bálintot. Az arcjátéka és a hangja még mindig olyan, amit hosszú napokig nem lehet elfelejteni. Épp ezért kicsit sajnáltam, hogy a szerepe a butáskodásban kimerül, de erről nem ő tehet. Úgy tudta Viki azt mondani kismilliószor, hogy „Fáj a fogam!”, hogy az nem lett unalmas. Sokan megszerették őt tavaly az Adáshibában és a Vérnászban, sajnálom, hogy idén „csak” az egyik darab szereplői között olvashattam a nevét.

Zelenka Ritának nem jutott ma túl sok játék (ez a fránya darab neki se kedvezett…), de úgy látom, ideje lenne egy komolyabb szerepet megpróbálnia.

Ha erre lesz módja… Ugyanis a rendező úr prológjában olyan hírt közölt, amire nem számítottunk: ezek a darabok voltak az utolsók, amelyeket megrendezett. Idén befejezi a színházat. Akár így lesz, akár nem, Róla csak szuperlatívuszokban lehet beszélni! (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ezen sorok írásakor már láttam a Farsangi játékot, ami szintén zseniális lett.)

Tóth Attila

Eugene Ionesco: Különóra

rendező: Forró István

szereplők:
Tanítvány: Váradi Viktória
Tanár: Ivicsics Bálint
Szobalány: Zelenka Rita
Valamint:
Lovásy Laura
Pily Fanni

BEMUTATÓK:
Március 19. (szombat) 17.00
Március 21. (hétfő) 17.00
Március 23. (szerda) 17.00

Kapcsolódó cikkek

Szakonyi Károly: Adáshiba
Frederico García Lorca: Vérnász
Ion Luca Caragiale: Farsangi játék

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat elsősorban a tanulmányok és a közösségi programok támogatására irányul, szociális problémákra nem kínál megoldást.

Az Apáczai Túrakör a fellegekben

Az idei és tavalyi téli túra néhány szóban és rengeteg sok képben.

7.D a kémialaborban

A téli szünet előtt a digitális 7.D osztály tanulói beszabadultak a kémialaborba.

A Föld himnusza

Iskolánk tanulóink számára pályázatot ír ki „A Föld himnusza” címmel egy dal megkomponálására. A benyújtott pályaművek közül a legjobbat gimnáziumunk tanáraiból álló bizottság fogja kiválasztani. A győztes pályázó díjazásban részesül.

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat elsősorban a tanulmányok és a közösségi programok támogatására irányul, szociális problémákra nem kínál megoldást.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.