Mi | Színdarabok

Eugene Ionesco: Különóra
A cikk linkje:
2005. március 19. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Videorészlet az ősbemutatóról (4,3 MB)

Végre elérkeztek az Apáczai Napok! Sok-sok érdekes előadás részesei lehetünk, ahol úgy tanulunk, hogy igazából nem is tanulunk. Véleményem szerint sokak számára mégis a legrangosabb esemény a „Forró Teátrum” előadássorozata. Végre itt van újra!

Az első ősbemutató Ionesco „tragikus komédiája”, a Különóra. A darabot nézve szinte hihetetlennek tűnik, hogy a szerző első darabjai jó 50 évvel korábban nagy botrányt kavartak Párizsban. Az előadás vége felé közeledve mai fejjel is megérthetjük, hogy miért… :) Azt viszont nem vitathatjuk, hogy az abszurd drámairodalom alapkövei.


Képgaléria

Az ifjú diáklány (Váradi Viktória) a doktorátus megszerzését tűzi ki célul magának, ezért különórákat szeretne venni egy tanártól (Ivicsics Bálint). A probléma ott kezdődik, hogy a leányzó igen szemrevaló, de mérhetetlenül butuska. Hamar kiderül, hogy a matematikához éppúgy nem ért, mint a nyelvekhez. Sőt, talán semmihez sem ért!

Ivicsics Bálintot évek óta figyelhetjük Forró tanár úr darabjaiban. Számomra úgy tűnik, hogy Bálint mostanra ért meg: kiforrott játékával lenyűgözi a közönséget, de egy cseppet sem nyomja már el a vele együtt játszókat. (Váradi kisasszonyt ettől eddig se kellett félteni.) Úgy játszotta el a saját fölényes tudásától és a diáklány szépségétől megrészegült tanárt, hogy a mesterkéltség nyomát se láttuk. Tanúi lehettünk annak, ahogy a gyámoltalan tanár úrból az ösztönein uralkodni képtelen őrült válik. A rendező úr is úgy látja, mintha ezt a szerepet Bálintnak írták volna.

A darab másik főszereplője Viki, aki a már tőle megszokott higgadt profizmussal támogatja Bálintot. Az arcjátéka és a hangja még mindig olyan, amit hosszú napokig nem lehet elfelejteni. Épp ezért kicsit sajnáltam, hogy a szerepe a butáskodásban kimerül, de erről nem ő tehet. Úgy tudta Viki azt mondani kismilliószor, hogy „Fáj a fogam!”, hogy az nem lett unalmas. Sokan megszerették őt tavaly az Adáshibában és a Vérnászban, sajnálom, hogy idén „csak” az egyik darab szereplői között olvashattam a nevét.

Zelenka Ritának nem jutott ma túl sok játék (ez a fránya darab neki se kedvezett…), de úgy látom, ideje lenne egy komolyabb szerepet megpróbálnia.

Ha erre lesz módja… Ugyanis a rendező úr prológjában olyan hírt közölt, amire nem számítottunk: ezek a darabok voltak az utolsók, amelyeket megrendezett. Idén befejezi a színházat. Akár így lesz, akár nem, Róla csak szuperlatívuszokban lehet beszélni! (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ezen sorok írásakor már láttam a Farsangi játékot, ami szintén zseniális lett.)

Tóth Attila

Eugene Ionesco: Különóra

rendező: Forró István

szereplők:
Tanítvány: Váradi Viktória
Tanár: Ivicsics Bálint
Szobalány: Zelenka Rita
Valamint:
Lovásy Laura
Pily Fanni

BEMUTATÓK:
Március 19. (szombat) 17.00
Március 21. (hétfő) 17.00
Március 23. (szerda) 17.00

Kapcsolódó cikkek

Szakonyi Károly: Adáshiba
Frederico García Lorca: Vérnász
Ion Luca Caragiale: Farsangi játék
A legfrissebb cikkek a rovatban

Fogadj örökbe egy kísérleti eszközt! – elindult a program landing page-e

Az Apáczai gimnázium fizika munkaközössége az Önök segítségét és támogatását kéri fizika szertárunk megújulásában.

Bubi, 5-ös metró és a 118-as busz – Fónai Kendével beszélgettünk

Az Apáczaiban köztudott, hogy Kende és a közlekedés közti vonzalom nem ma kezdődött: kezdetektől fogva megvolt köztük a kémia. Most megkérdeztük erről.

Apáczai Jubileumi Utcabál

Tegnap került megrendezésre, immár ötödik alkalommal az Apáczai Jubileumi Utcabál, amelyen számos program közül válogathattunk.

Ilyen volt a Jubileumi Bál

2016. április 16-án este negyedik alkalommal rendezte meg iskolánk az évek óta nagy sikernek örvendő Támogatói Bált, idén az „Apáczai 60” programsorozat részeként.

Ünnepi közgyűlés a Gólyavárban

Túl vagyunk az első napon az „Apáczai Napok” névre hallgató programsorozatban. Ez számomra mindenképpen új élmény volt, de szerintem azoknak is érdekes lehetett, akiknek nem ez volt az első.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2017 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.