Mi | Színdarabok

Ion Luca Caragiale: Farsangi játék


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2005. március 21. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Ma estére maradt egy másik bemutató, egy másik román szerző, Ion Luca Caragiale Farsangi játék című 1885-ös darabja.

A komédiák színpadi prezentációja igen nehéz feladat, hiszen sokan a darab sikerességét kizárólag a benne rejlő helyzet- és jellemkomikumra bízzák, miközben a színészi teljesítmény könnyen másodlagossá tud fajulni. Aki Forró tanár úr rendezéseit ismeri, már előre sejtheti, hogy ezt a problémát biztos kiküszöböli.


Képgaléria

A rendező úr dramaturgiájával maximálisan a fókuszba tudta állítani a nevettetést. Az emberi visszásságok leleplezésével a caragialei komédia abszurd szituációit mutatta be számunkra, amelyben minden egyes jelenet tökéletesen ki volt dolgozva. Ez már csak azért is fontos, mert a darab cselekménye rendkívül szűkreszabott. A lehetőségeknek megfelelően próbálták a kereteket a legjobban kitolni. Így születtek a helyenként kötetlenebb fordítások.

Nem szabad megfeledkezni a látványos jelmezekről és az átélést elősegítő díszletekről. Az első sorban szó szerint részesei lehettünk a darabnak, és itt nem kifejezetten arra gondolok, hogy az egyes szereplők száját elhagyó ital foszlányai a mellettem ülő hölgy előtt landoltak.

Az író elméjéből kipattant alakok a színészek tökéletes megformálásai révén keltek életre a színpadon. György Ábellel (Iordache) találkozhattunk először az est folyamán. Alakítása nyugodt és higgadt volt. Ivicsics Bálint (Nae) kicsit fáradtan lépett színpadra (ő az előző előadásban a tanár szerepét játszotta), de egyhamar fel tudta venni a darab lendületét. Őszy-Tóth Balázs hivatalnoka volt az első olyan karakter, amelyen a kedves közönség nagyokat tudott kacagni. Őt – a nevettetés terén – Kuffler Ádám (Trottyos) tudta csak felülmúlni, aki a „Bibike” szó ismétlésével, egyedi italozási szokásaival és kinézetével tudta a közönséget könnyesre nevettetni. Pompon szerepében meghívott vendégként Garamszegi Gábort láthattuk, aki nagyon jól alkalmazkodott a többi szereplőhöz. Nem szabad elfelejteni a rendőrfőnök (Király Eszter) akcióját, ami újabb derültséget okozott, illetve a pincérlány (Kézi Krisztina) „Szalllllllladooook!” kiáltásait. Nem volt sok szerepük, mégis emlékezetesek maradnak számunkra.

Nem véletlenül hagytam a végére Kocsis Bea (Didina) és Balási Noémi (Mica) kettősét! Bea hideg és távolságtartó alakítása, Noémi karakterisztikus játéka egyszerűen lehengerlő volt!

Nagy öröm volt Forró tanár urat a darabban látni, aki a részeg ember szerepét játszotta. Tény, hogy az egyik leghangulatosabb és legemlékezetesebb jelenet a második felvonás elejéről az ő nevéhez fűződik. Őszy-Tóth Balázzsal alkotott alkalmi duójuk erőteljes volt. Ha már a leglátványosabb jelenetet keressük, szerintem Bea és Noémi heves, indulatos szóváltása és hajtépése volt a csúcs.

Végszóként annyit mondanék, hogy felejthetetlen másfél órát él át az, aki a Farsangi játékot megnézi. Noémi pedig újfenn parádés volt…:)

Tóth Attila

Ion Luca Caragiale: Farsangi játék

rendező: Forró István

szereplők:
Nae: Ivicsics Bálint
Mica: Balási Noémi
Iordache: György Ábel
Pompon: Garamszegi Gábor m.v.
Trottyos: Kuffler Ádám
Didina: Kocsis Bea
Hivatalnok: Őszy-Tóth Balázs
Rendőrfőnök: Király Eszter
Pincér: Kézi Krisztina
Rendőrök: Mohamed Musztafa, Szajkovits Lajos
Részeg: Forró István m.v.

BEMUTATÓK:
Március 19. (szombat) 19.00
Március 21. (hétfő) 19.00
Március 23. (szerda) 19.00

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat elsősorban a tanulmányok és a közösségi programok támogatására irányul, szociális problémákra nem kínál megoldást.

Az Apáczai Túrakör a fellegekben

Az idei és tavalyi téli túra néhány szóban és rengeteg sok képben.

7.D a kémialaborban

A téli szünet előtt a digitális 7.D osztály tanulói beszabadultak a kémialaborba.

A Föld himnusza

Iskolánk tanulóink számára pályázatot ír ki „A Föld himnusza” címmel egy dal megkomponálására. A benyújtott pályaművek közül a legjobbat gimnáziumunk tanáraiból álló bizottság fogja kiválasztani. A győztes pályázó díjazásban részesül.

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat elsősorban a tanulmányok és a közösségi programok támogatására irányul, szociális problémákra nem kínál megoldást.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.