Nagyszünet | Közélet

Társaságban ne használja!

2005. január 10. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

„Ettől kapok idegroncsot!” (Konta Barbara)

Én úgy vagyok vele, hogy szeretem a korrekt dolgokat. Morbid példa, de az élet és a halál ilyenek, még ha egyiket sem szeretem túlságosan. De kétség kívül, aki halott, az már nem él és fordítva. Olyan nincs, hogy teszem azt, odamegyek valakihez és megkérdezem: ön halott? Mire ő azt feleli: nem is tudom. Ebben a kérdésben nincs mismásolás. És most, hogy így végiggondolom, egyre inkább az a meggyőződésem, hogy csak ebben nem.

Itt van például ez a petárda-ügy. Ismerjük az előzményeket: két éve engedélyezte a kormány a használatát, mire föl tavaly is és idén méginkább sikk lett az emberek édesanyjának, szomszédasszonyának, kutyájának, sőt, önnön kezének petárdával történő felrobbantása. Természetesen ezekért a balesetekért (mint például amikor ittas fiatalok további ittas fiatalokat dobáltak petárdával, majd elfutottak, a megdobáltak pedig rokkantak és/vagy vakok lettek) igazán senkit sem lehet felelősségre vonni. Hiszen a petárdáról köztudott, hogy nem szabad mások testi épségét veszélyeztetni vele, s innentől a dolog meg is van oldva, a felelősség a fiatalokra hárítva, akik ezt kétség kívül meg is érdemlik, csak abba nem gondol bele senki, hogyha én kézigránátot adnék a kisöcsémnek, aki aztán (felszólításom ellenére) felrobbantja vele vagy magát, vagy mást, arról nem csak a kisöcsém tehet.

Egyébként nincs kisöcsém. Bátyám sem, egyke vagyok, így elvben petárda-ügyben jól járnék, nem kéne osztoznom. A szüleim ugyanis annyira maradiak és begyepesedettek, hogy nem petárdáznak, még a hetvennyolc éves nagymamám sem, pedig nagyon bíztam benne, hogy megjön az esze, de túlságosan nagy mértékű agymosásban volt része egyéb vaskalapos felmenőim részéről. Szóval nem kellene osztoznom. Enyém lenne az összes petárda a családban, tehát akár egyfajta tekintélyt is szerezhetnék magamnak a robbanószerekkel.

Igazából az egész konfliktus a korkülönbségből adódik. Elöregedő társadalmunk lassan eléri, hogy a felnövekvő nemzedéknek semmilyen szórakozási vagy kikapcsolódási lehetősége nem marad. Itt van például az abortusz, az LSD vagy a petárda. Három olyan fogalom, amely generációnk szimbólumává nőtte ki magát. Persze ezt az öregek nem érthetik, hiányzik belőlük a tolerancia és az együttérzés is, hiszen nem látják be, hogy a szilveszter a szabadság ünnepe. December 31-e, mióta világ a világ, az a nap, mikor ihatunk egy deci („De szigorúan csak egy deci!”) pezsgőt, amikor hangosan kitrombitálhatunk az utcára (infarktust, vagy legalábbis harctéri idegsokkot okozva ezzel a járókelőknek még hat háztömbnyivel odébb is), idétlen maszkokat hordhatunk, lopva belenézhetünk a kereskedelmi tévécsatornán a különleges alkalomra való tekintettel műsorra tűzött 1978-as csehszlovák pornófilmbe, addig maradhatunk fenn, amíg akarunk, és természetesen robbanthatunk is. Ezek, amiket felsoroltam, mind szabadságunk, fiatalságunk, mi több, emberi mivoltunk jelképei, a petárdával együtt, amelyeknek akár egyikétől is megfosztva a leigázottak közé kerülnénk, s így a társadalmi rétegek legalantasabbikát képeznénk. Ez beláthatatlan következményekkel (pl.: sztrájk, forradalom stb.) járna.

Tehát felvetődik a kérdés: kinek van igaza? Egyes felmérések szerint a lakosság nyolcvan százaléka betiltaná a petárdát. Az orvosok ellenzik a dolgot, amit egyébként megértek, senki sem szeret szilveszterkor túlórázni. Az illetékesek és a kérdésben elvben dönteni hivatott fejesek csak hüledeznek, nem tudnak konkrét, világos, egyértelmű, korrekt választ adni. Különböző eljárások, felmérések, vizsgálatok indulnak, amelyek egészen addig tartanak, amíg valami újabb nagy botrány nem lesz, majd szép lassan (és főleg csendben) elhalnak. Eredményt tehát nem várhatunk, se választ. És bár „a hallgatás beleegyezés”, ebben az esetben inkább gyávaság, tétlenség és tudatlanság sajátos elegye.

Ha azonban hallgatva is, de beleegyezik a petárda-ügy elbírálására várhatóan nem sokára megalakuló bizottság a robbanószerek további engedélyezésébe, újabb kérdésekhez vezethet a felismerés: precedens értékű döntéssel lesz dolgunk. Hiszen ha a petárda tartásához nem kell semmiféle engedély, akkor az alkalmanként a petárdával egyenértékű fegyvernek számító pisztoly és puska is elérhető kéne, hogy legyen legalább december 31-én. Sőt, ha petárdát, akkor más robbanószert is lehetne, sőt kéne alkalmazni az újévi hangulatfokozásnál, e célra tudnám javasolni a TNT-t, a dinamitot, vagy akármilyen nukleáris töltetű „tűzijátékot”, elvégre nem illik smucignak lenni az év utolsó napján, hadd szóljon! Más kérdés, hogy ebből az alkalomból pár szigorúan önvédelemre használatos fegyver tartását és használatát is engedélyezni kellene, hiszen mindig akad egy-két felelőtlen huligán, aki nem olvassa el a nitrogénbomba csomagolásán a „társaságban ne használja!” feliratot. Az ellenük való védekezésre szolgálna az alkalmilag engedélyezett családi tank, szögesdrót, páncéling, vagy vállról indítható rakéta is, melyeket természetesen – többi társukhoz hasonlóan – csak óvatosan, egyedül, embertársaink és környezetünk egészségére, életére odafigyelve használhatnánk.

És miután lezajlott a szilveszteri atomháború, mindenki visszaváltaná fegyvereit az eladónál, aki természetesen megtérítené a vásárlók költségeit, és így még tán Oszama Bin Laden is visszaadna pár boríték lépfenét és eltérített repülőt. Nem is lenne rossz. Háromszázhatvannégy nap világbéke szemben egy nap atomháborúval. Na, ez volna a korrekt válaszadás.

Nyerges Gábor Ádám
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Várnak a Semmelweis Egyetem Fogorvos­tudományi Karának nyílt napjára

2019. szeptember 29.

Szeretettel látunk titeket 2019. október 4-én (péntek) a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának Oktatási Centrumában karunk nyílt napján.

Fotópályázat a BME Építőmérnöki Karán

2019. szeptember 16.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara fotópályázatot hirdet.

Nyílt Nap az Építőmérnöki Karon

2018. október 28.

A BME Építőmérnöki Kara idén is szeretettel várja az érdeklődőket önálló Kari Nyílt Napjára 2018. november 10-én. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Segíts oktatással – legyél Te is E-tanodás!

2018. szeptember 18.

Az E-tanodában új ismeretségek köttetnek, barátságok szövődnek, miközben megosztjuk egymással azt, amit tudunk. Gimnazista mentorok skype-on segítenek egy-egy tantárgyból hátrányos helyzetű diákoknak, digitális tananyagokat fejlesztenek, megismerik saját képességeiket, felfedezik a bennük rejlő tanárt személyes találkozók és virtuális tanórák sorozatán keresztül.

Tudnivalók az emelt szintű érettségi dolgozatok megtekintéséről

2018. június 4.

Tájékoztató az emelt szintű dolgozatok megtekintéséről, melynek időpontja 2018. június 5. (kedd) 8.00–16.00.