Mi | Színdarabok

Eugene Ionesco: Különóra

2005. március 19. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:16

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Videorészlet az ősbemutatóról (4,3 MB)

Végre elérkeztek az Apáczai Napok! Sok-sok érdekes előadás részesei lehetünk, ahol úgy tanulunk, hogy igazából nem is tanulunk. Véleményem szerint sokak számára mégis a legrangosabb esemény a „Forró Teátrum” előadássorozata. Végre itt van újra!

Az első ősbemutató Ionesco „tragikus komédiája”, a Különóra. A darabot nézve szinte hihetetlennek tűnik, hogy a szerző első darabjai jó 50 évvel korábban nagy botrányt kavartak Párizsban. Az előadás vége felé közeledve mai fejjel is megérthetjük, hogy miért… :) Azt viszont nem vitathatjuk, hogy az abszurd drámairodalom alapkövei.


Képgaléria

Az ifjú diáklány (Váradi Viktória) a doktorátus megszerzését tűzi ki célul magának, ezért különórákat szeretne venni egy tanártól (Ivicsics Bálint). A probléma ott kezdődik, hogy a leányzó igen szemrevaló, de mérhetetlenül butuska. Hamar kiderül, hogy a matematikához éppúgy nem ért, mint a nyelvekhez. Sőt, talán semmihez sem ért!

Ivicsics Bálintot évek óta figyelhetjük Forró tanár úr darabjaiban. Számomra úgy tűnik, hogy Bálint mostanra ért meg: kiforrott játékával lenyűgözi a közönséget, de egy cseppet sem nyomja már el a vele együtt játszókat. (Váradi kisasszonyt ettől eddig se kellett félteni.) Úgy játszotta el a saját fölényes tudásától és a diáklány szépségétől megrészegült tanárt, hogy a mesterkéltség nyomát se láttuk. Tanúi lehettünk annak, ahogy a gyámoltalan tanár úrból az ösztönein uralkodni képtelen őrült válik. A rendező úr is úgy látja, mintha ezt a szerepet Bálintnak írták volna.

A darab másik főszereplője Viki, aki a már tőle megszokott higgadt profizmussal támogatja Bálintot. Az arcjátéka és a hangja még mindig olyan, amit hosszú napokig nem lehet elfelejteni. Épp ezért kicsit sajnáltam, hogy a szerepe a butáskodásban kimerül, de erről nem ő tehet. Úgy tudta Viki azt mondani kismilliószor, hogy „Fáj a fogam!”, hogy az nem lett unalmas. Sokan megszerették őt tavaly az Adáshibában és a Vérnászban, sajnálom, hogy idén „csak” az egyik darab szereplői között olvashattam a nevét.

Zelenka Ritának nem jutott ma túl sok játék (ez a fránya darab neki se kedvezett…), de úgy látom, ideje lenne egy komolyabb szerepet megpróbálnia.

Ha erre lesz módja… Ugyanis a rendező úr prológjában olyan hírt közölt, amire nem számítottunk: ezek a darabok voltak az utolsók, amelyeket megrendezett. Idén befejezi a színházat. Akár így lesz, akár nem, Róla csak szuperlatívuszokban lehet beszélni! (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ezen sorok írásakor már láttam a Farsangi játékot, ami szintén zseniális lett.)

Tóth Attila

Eugene Ionesco: Különóra

rendező: Forró István

szereplők:
Tanítvány: Váradi Viktória
Tanár: Ivicsics Bálint
Szobalány: Zelenka Rita
Valamint:
Lovásy Laura
Pily Fanni

BEMUTATÓK:
Március 19. (szombat) 17.00
Március 21. (hétfő) 17.00
Március 23. (szerda) 17.00

Kapcsolódó cikkek

Szakonyi Károly: Adáshiba
Frederico García Lorca: Vérnász
Ion Luca Caragiale: Farsangi játék
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

2020. október 8.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat tanulmányok, közösségi programok támogatására és – az Alapítvány az Apáczai Gimnáziumért szervezettel való egyesülés miatt – immár szociális problémák megoldására is irányul.

Járvány, kisfilm, rádiózás, naptár, rekonstrukció és őstörténet – a legjobb projektmunkák

2020. március 5.

Az Apáczai-nap keretein belül kerültek bemutatásra az elkészült projektmunkák. Íme a legjobbak!

Környezettudatos Sportparty

2020. február 27.

Szeretsz focizni, vagy imádsz röpizni? Foglalkoztat a környezettudatosság? Ha legalább az egyik válasz igen, akkor a Környezettudatos Sportparty Neked is szól!

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány (frissítve)

2020. február 10.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat elsősorban a tanulmányok és a közösségi programok támogatására irányul, szociális problémákra nem kínál megoldást.

Az Apáczai Túrakör a fellegekben

2020. január 9.

Az idei és tavalyi téli túra néhány szóban és rengeteg sok képben.