Mi | Színdarabok

Frederico García Lorca: Vérnász

2004. április 3. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:40

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

A tegnapi Adáshiba után erre a kissé borongós szombati délutánra is maradt egy újabb premier. Forró István rendező úr állítása szerint a gombhoz varrta a kabátot, így a spanyol zenéhez választott darabot, Lorca Vérnászát. A színpadon ma – az Adáshibával ellentétben – többnyire olyan diákok játszottak, akikkel tanítási időben gyakran találkozhatunk.

A kezdeti bizonytalanságot Csombok Mariann (szomszédasszony) játéka oldotta fel, és innentől az előadás végéig nem is nagyon láthattunk bizonytalan játékot. A szereplők nagy kihívás előtt álltak, mivel Lorca darabja a XX. századi drámák egyik legnagyszerűbb alkotása, mely a szerelemféltésről és vérbosszúról mesél nekünk.


Képgaléria

Tavalyról maradt szokás, hogy meghívott vendégművészek is színre lépnek. Idén Leonardo szerepében Damu Rolandot láthattuk, akinek lendületes és lebilincselő játéka valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy a többiek is felszabadultan, gátlások nélkül játszhassanak. De vitathatatlan, hogy játékával a pálmát Balási Noémi – Szilágy Zsófi – Váradi Viktória hármasa vitte el. Noémi (menyasszony) hitelesen játszotta az érzelmeivel vívódó nőt, míg Zsófi (Leonardo felesége) a megcsalt és mellőzött asszony szerepében alakított nagyot. Viktória (cselédasszony) már a tegnapi Adáshibában Saciként is remekelt, ma pedig ezt tovább tudta fokozni. Karakteres hangjával és arcjátékával fokozta az előadás hangulatát.

Ezen diákok játékára mindenképpen érdemes időt szakítani, mert színészi teljesítményükkel valóban igényes szórakozást biztosítanak mindenkinek. Ha évről évre ennyit fejlődik a Színjátszókör, kíváncsi vagyok már most, hogy jövőre mire számíthatunk!

Bakodi Nóra és Tóth Attila

Frederico García Lorca: Vérnász

rendező: Forró István

szereplők:
Anya: Lázár Enikő
Vőlegény: Vajnai Dávid
Menyasszony: Balási Noémi
Leonardo: Damu Roland m.v.
Leonardo felesége: Szilágyi Zsófi
Cselédasszony: Váradi Viktória
Menyasszony apja: Lippényi Zoltán
Anyós: Zelenka Rita
Szomszédasszony: Csombok Mariann
Nyoszolyólányok: Kézi Kriszta, Balogh Borsi
Fiatal lány: Kármán Krisztina
Koldusasszony: Juhász Lilla
Vőfély: György Ábel
Favágók: Szabó Pál, Geiszler Szabolcs, Szilvási Dániel
És a Násznép

BEMUTATÓK:
Április 3. (szombat) 17.00
Április 5. (hétfő) 17.00
Április 6. (kedd) 17.00
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

2020. október 8.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat tanulmányok, közösségi programok támogatására és – az Alapítvány az Apáczai Gimnáziumért szervezettel való egyesülés miatt – immár szociális problémák megoldására is irányul.

Járvány, kisfilm, rádiózás, naptár, rekonstrukció és őstörténet – a legjobb projektmunkák

2020. március 5.

Az Apáczai-nap keretein belül kerültek bemutatásra az elkészült projektmunkák. Íme a legjobbak!

Környezettudatos Sportparty

2020. február 27.

Szeretsz focizni, vagy imádsz röpizni? Foglalkoztat a környezettudatosság? Ha legalább az egyik válasz igen, akkor a Környezettudatos Sportparty Neked is szól!

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány (frissítve)

2020. február 10.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat elsősorban a tanulmányok és a közösségi programok támogatására irányul, szociális problémákra nem kínál megoldást.

Az Apáczai Túrakör a fellegekben

2020. január 9.

Az idei és tavalyi téli túra néhány szóban és rengeteg sok képben.