Mi | Színdarabok

Ion Luca Caragiale: Farsangi játék

2005. március 21. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:16

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Ma estére maradt egy másik bemutató, egy másik román szerző, Ion Luca Caragiale Farsangi játék című 1885-ös darabja.

A komédiák színpadi prezentációja igen nehéz feladat, hiszen sokan a darab sikerességét kizárólag a benne rejlő helyzet- és jellemkomikumra bízzák, miközben a színészi teljesítmény könnyen másodlagossá tud fajulni. Aki Forró tanár úr rendezéseit ismeri, már előre sejtheti, hogy ezt a problémát biztos kiküszöböli.


Képgaléria

A rendező úr dramaturgiájával maximálisan a fókuszba tudta állítani a nevettetést. Az emberi visszásságok leleplezésével a caragialei komédia abszurd szituációit mutatta be számunkra, amelyben minden egyes jelenet tökéletesen ki volt dolgozva. Ez már csak azért is fontos, mert a darab cselekménye rendkívül szűkreszabott. A lehetőségeknek megfelelően próbálták a kereteket a legjobban kitolni. Így születtek a helyenként kötetlenebb fordítások.

Nem szabad megfeledkezni a látványos jelmezekről és az átélést elősegítő díszletekről. Az első sorban szó szerint részesei lehettünk a darabnak, és itt nem kifejezetten arra gondolok, hogy az egyes szereplők száját elhagyó ital foszlányai a mellettem ülő hölgy előtt landoltak.

Az író elméjéből kipattant alakok a színészek tökéletes megformálásai révén keltek életre a színpadon. György Ábellel (Iordache) találkozhattunk először az est folyamán. Alakítása nyugodt és higgadt volt. Ivicsics Bálint (Nae) kicsit fáradtan lépett színpadra (ő az előző előadásban a tanár szerepét játszotta), de egyhamar fel tudta venni a darab lendületét. Őszy-Tóth Balázs hivatalnoka volt az első olyan karakter, amelyen a kedves közönség nagyokat tudott kacagni. Őt – a nevettetés terén – Kuffler Ádám (Trottyos) tudta csak felülmúlni, aki a „Bibike” szó ismétlésével, egyedi italozási szokásaival és kinézetével tudta a közönséget könnyesre nevettetni. Pompon szerepében meghívott vendégként Garamszegi Gábort láthattuk, aki nagyon jól alkalmazkodott a többi szereplőhöz. Nem szabad elfelejteni a rendőrfőnök (Király Eszter) akcióját, ami újabb derültséget okozott, illetve a pincérlány (Kézi Krisztina) „Szalllllllladooook!” kiáltásait. Nem volt sok szerepük, mégis emlékezetesek maradnak számunkra.

Nem véletlenül hagytam a végére Kocsis Bea (Didina) és Balási Noémi (Mica) kettősét! Bea hideg és távolságtartó alakítása, Noémi karakterisztikus játéka egyszerűen lehengerlő volt!

Nagy öröm volt Forró tanár urat a darabban látni, aki a részeg ember szerepét játszotta. Tény, hogy az egyik leghangulatosabb és legemlékezetesebb jelenet a második felvonás elejéről az ő nevéhez fűződik. Őszy-Tóth Balázzsal alkotott alkalmi duójuk erőteljes volt. Ha már a leglátványosabb jelenetet keressük, szerintem Bea és Noémi heves, indulatos szóváltása és hajtépése volt a csúcs.

Végszóként annyit mondanék, hogy felejthetetlen másfél órát él át az, aki a Farsangi játékot megnézi. Noémi pedig újfenn parádés volt…:)

Tóth Attila

Ion Luca Caragiale: Farsangi játék

rendező: Forró István

szereplők:
Nae: Ivicsics Bálint
Mica: Balási Noémi
Iordache: György Ábel
Pompon: Garamszegi Gábor m.v.
Trottyos: Kuffler Ádám
Didina: Kocsis Bea
Hivatalnok: Őszy-Tóth Balázs
Rendőrfőnök: Király Eszter
Pincér: Kézi Krisztina
Rendőrök: Mohamed Musztafa, Szajkovits Lajos
Részeg: Forró István m.v.

BEMUTATÓK:
Március 19. (szombat) 19.00
Március 21. (hétfő) 19.00
Március 23. (szerda) 19.00
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

2020. október 8.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat tanulmányok, közösségi programok támogatására és – az Alapítvány az Apáczai Gimnáziumért szervezettel való egyesülés miatt – immár szociális problémák megoldására is irányul.

Járvány, kisfilm, rádiózás, naptár, rekonstrukció és őstörténet – a legjobb projektmunkák

2020. március 5.

Az Apáczai-nap keretein belül kerültek bemutatásra az elkészült projektmunkák. Íme a legjobbak!

Környezettudatos Sportparty

2020. február 27.

Szeretsz focizni, vagy imádsz röpizni? Foglalkoztat a környezettudatosság? Ha legalább az egyik válasz igen, akkor a Környezettudatos Sportparty Neked is szól!

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány (frissítve)

2020. február 10.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat elsősorban a tanulmányok és a közösségi programok támogatására irányul, szociális problémákra nem kínál megoldást.

Az Apáczai Túrakör a fellegekben

2020. január 9.

Az idei és tavalyi téli túra néhány szóban és rengeteg sok képben.