Mi | Színdarabok

Eugene Ionesco: A kopasz énekesnő


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2004. február 5. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Hetekkel ezelőtt a tanári előtt állva láttam, hogy eljött a „színházi évad” iskolánkba, mikor az egyik plakátot megpillantottam. Bevallom, kicsit csodálkoztam, mert a már szokásossá vált bemutatók az Apáczai Napok keretein belül szoktak helyet kapni.

A plakáthoz közelebb sétálva ért az első meglepetés: nem Forró István tanár úr újabb rendezéséről van szó, hanem valami másról. Czéh Zoltán tanár úr rendezőként debütál! Rögtön az jutott az eszembe, hogy nem lesz könnyű dolga, mert Forró tanár úr igencsak magasra tette a mércét évekkel ezelőtt, és azóta minden előadásával egyre feljebb sikerült ezt neki tornáznia kedves társulatával.


Képgaléria

Így érthető, hogy izgatottan vártam a csütörtöki ősbemutatót. Fél négy után 5 perccel Czéh tanár úr ismerős szelíd hangján közölte, hogy „Akkor elkezdenénk”. És már mentek is szét a függönyök.

Pók Zille narrátori szerepben a bal szélen ülve felvezette a történetet: „Angol polgári család lakása, angol karosszékkel. Hűvös angol este. Mr. Smith angol úr, angol karosszékben, angol papucsban…” és így tovább. Már azt hittük, sose lesz vége a felsorolásnak. Aki eddig nem tudta, most már elég jól beazonosíthatta a darab műfaját: abszurd. És Gombos Dóra (Mrs. Smith) is csak megerősítette ezt perceken belül jól alakított semmitmondó fecsegésével. Csak úgy folytak belőle a darab folyamán a nevetségesebbnél nevetségesebb okfejtések, gondolatok. Bevallom, nekem ő lett a kedvencem a darab végére.

Hamar kiderült, hogy a többiek csatlakozni tudnak Dóra szerepéhez, és ekkor elszabadult a pokol. Ógl Mária (Mr. Martin) és Zelenka Rita (Mrs. Martin) párbeszéde, mikor ráébrednek, hogy ők mégiscsak ismerik egymást (vagy mégse?) igen fárasztó volt. Majd jött a csengetés problémája, azaz: ha csöngetnek, áll-e valaki az ajtó előtt? Ekkor azt hittük, ennél rosszabb nem jöhet.

De jött. Tölgyesi Nóra (tűzoltóparancsnok) anekdotázni kezdett. Ő félelmetes mértékben megnevettette a közönséget, többek között az előttem ülő Kovács Ágit is (10.D). Ági sikított a nevetéstől. Főleg akkor, amikor Béres Titanilla (Mr. Smith) elmesélte a kígyó meg a róka esetét. Erre az anekdotára kéretik nagyon odafigyelni!

Nem szabad megfeledkezni Mayer Nikolett (Mary) gazdáival szembeni lekezelő stílusú alakításáról sem. Gúnyosan, már-már gonoszkodóan tudott mosolyogni rajtuk, miközben a hátuk mögött nevetett a szánalmas kis életükön.

A lányok őszintén tudtak kacagtatni, miközben elérték egyszerre azt, hogy ellazuljunk és elfelejtsük a problémáinkat pár percre, és azt is, hogy elgondolkodjunk a mondanivalójukon. Ha „felnövünk”, mi is ilyen szánalmas kispolgári életet akarunk-e élni? „A tanulság? Mindenkinek magának kell levonnia.”

Csak remélni tudom, hogy Czéh Zoltán tanár úr előzetes bejelentése, miszerint csak egy előadás lesz, vicc volt. Ezt folytatniuk kell! Neki és a 10.B-s lányoknak egyaránt. Várjuk őket vissza az Apáczai Napokon!

Tóth Attila

Eugene Ionesco: A kopasz énekesnő

rendező: Czéh Zoltán

szereplők:
Mr. Martin: Ógl Mária
Mrs. Martin: Zelenka Rita
Mr. Smith: Béres Titanilla
Mrs. Smith: Gombos Dóra
Mary: Mayer Nikolett
Tűzoltóparancsnok: Tölgyesi Nóra
Narrátor: Pók Zille

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat elsősorban a tanulmányok és a közösségi programok támogatására irányul, szociális problémákra nem kínál megoldást.

Az Apáczai Túrakör a fellegekben

Az idei és tavalyi téli túra néhány szóban és rengeteg sok képben.

7.D a kémialaborban

A téli szünet előtt a digitális 7.D osztály tanulói beszabadultak a kémialaborba.

A Föld himnusza

Iskolánk tanulóink számára pályázatot ír ki „A Föld himnusza” címmel egy dal megkomponálására. A benyújtott pályaművek közül a legjobbat gimnáziumunk tanáraiból álló bizottság fogja kiválasztani. A győztes pályázó díjazásban részesül.

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat elsősorban a tanulmányok és a közösségi programok támogatására irányul, szociális problémákra nem kínál megoldást.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.