Mi | Mediterrán világ

Giro d'Italia

Vetélkedő Olaszországról
A cikk linkje:
2006. december 7. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Nos, akkor kezdjük meg utunkat azon a versenyen, amelyen bejárhatjuk Itáliát!


Giro d'Italia

A három forduló során megismerkedhetünk az ország földrajzi adottságaival, történelmével, tudományos életével, művészetével, sportjával, hétköznapi életével, az olasz-magyar kapcsolatok főbb állomásaival.

Reméljük, sokan kedvet kaptok, hogy részt vegyetek a versenyben. A fáradságos, de a felfedezés örömét is adó út végén vár bennünket a CÉL! (talán valami nemes, vagy talán édes, vagy inkább sós, vagy talán… díj!)

Versenyezni lehet egyénileg, párban, kiscsoportban, nagycsoportban, vagy ahogy jólesik. A lényeg: a titkosság. Kérjük, hogy válasszatok valami szellemes jeligét. (Lehet érte pluszpontot kapni.)

ELKÉSZÜLNI! VIGYÁZZ! RAJT!
(A pisztolydörrenést gondoljátok hozzá!)

A megoldások beadásának időpontjai: január 8., február 26., március 23.

IN BOCCA AL LUPO!

1. Magyarországra valamikor olasz telepesek is érkeztek. Melyek azok a helységnevek, amelyekben az „olasz” vagy a „talján” szó szerepel?

2. Közel száz szót vettünk át az olasz nyelvből. Sorolj fel legalább ötvenet!

3. Mikor jött létre az egységes olasz állam, és mikor lett Róma a fővárosa? Melyik két város volt még főváros?

4. Az itáliai géniuszok sokat adtak az emberiségnek. A tudományos fejlődés jelentős állomásait bizonyítják, ha párosítod a következő tulajdon- és közneveket. Leonardo Fibonacci, Luigi Galvani, Alessandro Volta, Galileo Galilei, Giordano Bruno, Evangelista Torricelli

békacomb
szabadesés
az arab számjegyek használata a nyugati számtanban
elektrométer
higanyos barométer
a világmindenség végtelensége

5. Melyik prózai alkotás az alapja Mascagni Parasztbecsület című operájának?

6. Ki tervezte a pápai testőrség egyenruháját?

7. Minek az emblémája a fekete kakas?

8. Az olasz divat – mondhatni – Európában kivívta az első helyet. Sorolj fel 10 divattervezőt, akik irányítják a kifutókat és néhány város divatutcáját!

9. Mi a tarantella?

10. A reneszánsz idején olyan polihisztorok tevékenykedtek, mint Michelangelo vagy Leonardo. Ez utóbbi technikai találmányairól készült rajzok, makettek ma is láthatók Milánóban, a San Vittore kolostorban berendezett Museo Nazionale della Scienza e della Tecnica termeiben. Milyen szerkezeteket, eszközöket talált ki, alkotott meg a zseniális elme?

11. A budapesti Nemzeti Múzeum kertjében látható Giuseppe Garibaldi szobra. Ki az a másik olasz politikus (katonai vezető), akinek emléket állítottak itt, és miért tiszteli a magyar nép?

12. Mikor rendeztek Olaszországban újkori olimpiai játékokat?

13. Merjük feltenni ezt a kérdést? Hogy is állnak az olaszok a 13-as számmal?

Kalásziné Ványi Klára és Bernátné Vámosi Judit
A legfrissebb cikkek a rovatban

Bubi, 5-ös metró és a 118-as busz – Fónai Kendével beszélgettünk

Az Apáczaiban köztudott, hogy Kende és a közlekedés közti vonzalom nem ma kezdődött: kezdetektől fogva megvolt köztük a kémia. Most megkérdeztük erről.

Apáczai Jubileumi Utcabál

Tegnap került megrendezésre, immár ötödik alkalommal az Apáczai Jubileumi Utcabál, amelyen számos program közül válogathattunk.

Ilyen volt a Jubileumi Bál

2016. április 16-án este negyedik alkalommal rendezte meg iskolánk az évek óta nagy sikernek örvendő Támogatói Bált, idén az „Apáczai 60” programsorozat részeként.

Ünnepi közgyűlés a Gólyavárban

Túl vagyunk az első napon az „Apáczai Napok” névre hallgató programsorozatban. Ez számomra mindenképpen új élmény volt, de szerintem azoknak is érdekes lehetett, akiknek nem ez volt az első.

A káprázatos tiszavirágzás

A tiszavirágzás varázslatos jelenség, ami a Disney mesék világába röpít minket hatalmas méreteivel, mozgalmasságával és semmihez sem hasonlítható harmóniájával.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2017 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.