Mi | Mediterrán világ

Giro d'Italia

Vetélkedő Olaszországról

2006. december 7. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Nos, akkor kezdjük meg utunkat azon a versenyen, amelyen bejárhatjuk Itáliát!


Giro d'Italia

A három forduló során megismerkedhetünk az ország földrajzi adottságaival, történelmével, tudományos életével, művészetével, sportjával, hétköznapi életével, az olasz-magyar kapcsolatok főbb állomásaival.

Reméljük, sokan kedvet kaptok, hogy részt vegyetek a versenyben. A fáradságos, de a felfedezés örömét is adó út végén vár bennünket a CÉL! (talán valami nemes, vagy talán édes, vagy inkább sós, vagy talán… díj!)

Versenyezni lehet egyénileg, párban, kiscsoportban, nagycsoportban, vagy ahogy jólesik. A lényeg: a titkosság. Kérjük, hogy válasszatok valami szellemes jeligét. (Lehet érte pluszpontot kapni.)

ELKÉSZÜLNI! VIGYÁZZ! RAJT!
(A pisztolydörrenést gondoljátok hozzá!)

A megoldások beadásának időpontjai: január 8., február 26., március 23.

IN BOCCA AL LUPO!

1. Magyarországra valamikor olasz telepesek is érkeztek. Melyek azok a helységnevek, amelyekben az „olasz” vagy a „talján” szó szerepel?

2. Közel száz szót vettünk át az olasz nyelvből. Sorolj fel legalább ötvenet!

3. Mikor jött létre az egységes olasz állam, és mikor lett Róma a fővárosa? Melyik két város volt még főváros?

4. Az itáliai géniuszok sokat adtak az emberiségnek. A tudományos fejlődés jelentős állomásait bizonyítják, ha párosítod a következő tulajdon- és közneveket. Leonardo Fibonacci, Luigi Galvani, Alessandro Volta, Galileo Galilei, Giordano Bruno, Evangelista Torricelli

békacomb
szabadesés
az arab számjegyek használata a nyugati számtanban
elektrométer
higanyos barométer
a világmindenség végtelensége

5. Melyik prózai alkotás az alapja Mascagni Parasztbecsület című operájának?

6. Ki tervezte a pápai testőrség egyenruháját?

7. Minek az emblémája a fekete kakas?

8. Az olasz divat – mondhatni – Európában kivívta az első helyet. Sorolj fel 10 divattervezőt, akik irányítják a kifutókat és néhány város divatutcáját!

9. Mi a tarantella?

10. A reneszánsz idején olyan polihisztorok tevékenykedtek, mint Michelangelo vagy Leonardo. Ez utóbbi technikai találmányairól készült rajzok, makettek ma is láthatók Milánóban, a San Vittore kolostorban berendezett Museo Nazionale della Scienza e della Tecnica termeiben. Milyen szerkezeteket, eszközöket talált ki, alkotott meg a zseniális elme?

11. A budapesti Nemzeti Múzeum kertjében látható Giuseppe Garibaldi szobra. Ki az a másik olasz politikus (katonai vezető), akinek emléket állítottak itt, és miért tiszteli a magyar nép?

12. Mikor rendeztek Olaszországban újkori olimpiai játékokat?

13. Merjük feltenni ezt a kérdést? Hogy is állnak az olaszok a 13-as számmal?

Kalásziné Ványi Klára és Bernátné Vámosi Judit
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Kárpátalján jártunk

2019. június 19.

Iskolánk tantestülete 2019. június 13. és 16. között kárpátaljai kiránduláson vett részt Csiszár Gábor tanár úr szervezésében. A program kiváló „tantestület-építőnek” bizonyult, hiszen a közösen töltött estéket, a beszélgetéseket, a társasjátékokat mindannyian nagyon csíptük – s nem csak a szúnyogok minket.

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

2021. február 1.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat tanulmányok, közösségi programok támogatására és – az Alapítvány az Apáczai Gimnáziumért szervezettel való egyesülés miatt – immár szociális problémák megoldására is irányul.

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

2020. október 8.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat tanulmányok, közösségi programok támogatására és – az Alapítvány az Apáczai Gimnáziumért szervezettel való egyesülés miatt – immár szociális problémák megoldására is irányul.

Járvány, kisfilm, rádiózás, naptár, rekonstrukció és őstörténet – a legjobb projektmunkák

2020. március 5.

Az Apáczai-nap keretein belül kerültek bemutatásra az elkészült projektmunkák. Íme a legjobbak!

Környezettudatos Sportparty

2020. február 27.

Szeretsz focizni, vagy imádsz röpizni? Foglalkoztat a környezettudatosság? Ha legalább az egyik válasz igen, akkor a Környezettudatos Sportparty Neked is szól!