Mi | Jubileumi év

Ünnepi közgyűlés a Gólyavárban

Elkezdődtek az Apáczai Napok

2016. március 21. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 21:16

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Túl vagyunk az első napon az „Apáczai Napok” névre hallgató programsorozatban. Ez számomra mindenképpen új élmény volt, de szerintem azoknak is érdekes lehetett, akiknek nem ez volt az első. Számos érdekes előadást hallgathattunk meg, néhány zeneszámmal és videóval tűzdelve.

Az esemény színhelyéül az ELTE BTK Gólyavár épülete szolgált. Méltó nyitányaként a rendezvénynek elénekeltük a Himnuszt, amit az iskolai kórus éneke követett. Ezután dr. Mezey Barna (egyetemi tanár, az ELTE rektora) beszéde következett, amelyben hangsúlyozta és megköszönte az évek óta tartó harmonikus együttműködést az egyetem és az Apáczai között. Ezt iskolánk igazgatójának, Munkácsy Lászlónak az ünnepi köszöntője követte. A későbbiekben a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatója, Vörös Alpár mondott beszédet.


Ünnepi közgyűlés a Gólyavárban

A beszédek előtt, között, illetve után különböző zenés produkciókat, verseket hallhattunk iskolánk tanulóitól, emellett Holics László tanár úr videó felvételeibe nyerhettünk betekintést. Rövid ízelítőt kaptunk a régi Apáczairól mostani tanáraink segítségével, akik egykor idejártak. Elmondták milyen volt akkor, milyen emlékeik vannak és mit jelent nekik ma az iskola.


Ünnepi közgyűlés a Gólyavárban

Rövid, tízperces szünet után következtek az előadások, amelyeket az iskola volt tanulói adtak. Ennek házigazdája dr. Király Júlia címzetes egyetemi tanár volt. Előadóink voltak dr. Csermely Péter, dr. Kriván Gergely, dr. Karsai György és dr. Köllő János, akik megannyi érdekes dologról meséltek nekünk, amit nem is tudnék felsorolni, de csakhogy párat említsek: hálózatkutatás, csontvelő-transzplantáció, antik mítoszok.


Ünnepi közgyűlés a Gólyavárban

Úgy gondolom, remek indítása volt ez a hétnek és a rendezvénynek, izgalommal várjuk az elkövetkező két nap programjait is.

Barát Noémi
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

2023. február 2.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat tanulmányok, közösségi programok támogatására és szociális problémák megoldására is irányul.

Őszi túra a Gerecsében

2022. november 21.

2022. november 3-án az Apáczai Túrakör tagjaival a Gerecsében jártunk.

Kirándulás Szlovákiába

2022. szeptember 25.

A 12.B osztály – pár diákkal kiegészülve – a tavalyi tanév végén ötnapos felvidéki osztálykirándulásra utazott. Az utat Bethlen Gábor Zrt. Határtalanul! pályázata, valamint a járvány miatti másfél éves tilalmak és lezárások enyhítése tette lehetővé. A mindig elhalasztott kirándulást már igen vártuk, hisz sokat készültünk rá, még a tiztedikes földrajz, majd a tizenegyedikes magyarórákon is.

Tanulmányi ösztöndíj

2022. június 9.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány kuratóriuma pályázatot ír ki tanulmányi ösztöndíjra azon tanulók számára, akik a 2021/2022. tanévben a gimnázium diákjai voltak.

Fél évszázados a kollégiumunk – programfüzettel frissítve

2022. április 27.

Az idén 50 éves kollégiumunk az 1971/1972-es tanévben nyitotta meg kapuit. A fél évszázados jubileum kapcsán ünnepséget tartunk a gimnáziumban.