Mi | Jubileumi év

Ötvenéves az Apáczai

2005. május 6. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Amint azt bizonyára tudjátok, az idei tanévben ünnepeljük iskolánk történetének ötvenedik tanévét. Az intézmény eleinte tizenkét évfolyammal, tehát általános és középiskolaként működött, majd 1970, a kollégium megalapítása után csak gimnáziumi osztályokat indítottak. 1994-ben indult az első hatévfolyamos osztály és a humán tagozat. Szeretnénk méltó módon ünnepelni a jubileumi tanévben, ezen dolgoztunk az elmúlt hónapok során.

Szeretném, ha Ti is megismernétek ezeket a terveket, és – mivel még csak a tervezés, előkészítés napjaiban vagyunk – véleményt mondanátok, javaslatokat tennétek. Minden észrevételt, ötletet szívesen fogadunk! Még jobb lenne, ha olyan programok is megvalósulnának, amelyek Tőletek, diákoktól származnak, illetve amelyeket Ti magatok valósítotok meg. Ehhez, erőnkhöz mérten, minden segítséget megadunk. Várjuk a javaslatokat és a segítséget!

A programról

1. Ünnepélyes tanévnyitó októberben (természetesen a hagyományos évnyitót is megtartjuk szeptember 1-jén!). Ezt az ünnepséget, amely feltehetőleg a Radnóti Gimnázium dísztermében lesz, elsősorban Nektek, jelenlegi apáczais diákoknak szánjuk azzal a céllal, hogy közösen emlékezzünk az elmúlt 50 évről.

2. Bál az öregdiákok számára (2006. február). Más iskolákhoz hasonlóan mi is szeretnénk régi diákjainknak egy hagyományos bált szervezni, ahol ki-ki találkozhatna iskolatársaival és volt tanáraival.

3. Ünnepi tudományos ülés a Magyar Tudományos Akadémián (2006. április 7.), több jeles – nálunk végzett tudós kutató vagy egyetemi professzor közreműködésével. Fővédnök: egyetemünk rektora, dr. Klinghammer István professzor, akadémikus (szintén régi diákunk). A program során a tudomány és a gazdasági élet terén érdemeket szerzett előadókat kérünk fel előadásokra. Ide is várjuk a mostani diákok közül a tudományok és az esemény iránt érdeklődőket. Igent mondott a felkérésre öregdiákunk, Csermely Péter professzor, aki az egyetlen magyar Descartes-díjas tudós, a kutató diákok mozgalmának vezetője.

4. Vágó György Emlékhangverseny a Jogi Kar Aulájában híres előadóművészek, iskolánk hajdani vendégei, zenész öregdiákjaink stb. közreműködésével. Vágó tanár úr, akiről nyelvi szaktantermet neveztünk el tavaly, iskolánk kiváló angoltanára volt, és egyben az iskolai zenei élet meghatározó alakja. Számos koncertet szervezett iskolánkban – ezekre még ma is sokan emlékeznek. A koncert egyúttal az Apáczai Napok nyitó rendezvénye lesz (2006. április 8.).

5. Kiállítás: képek, dokumentumok az iskola történetéből. Az iskoláról megjelent cikkek, esetleg irodalmi, művészeti utalások gyűjteménye. Tanáraink, diákjaink munkáiból, könyveiből.

6. Jubileumi évkönyv (főszerkesztő: Tivolt Tímea tanárnő). Benne: iskolatörténet, interjúk volt tanárokkal, diákokkal. (Itt különösen számítunk Rátok!) Írások, tanulmányok rólunk, tőlünk.

7. Film készíttetése. A pénzügyi lehetőségek függvényében készülhet el a film, amelyet bemutatnánk a diákoknak és az öregdiákoknak szóló rendezvényeken.

8. Brossúrák, emléklapok, plakett stb. Egységes arculattal szeretnénk megtervezni a kiadványokat. Tervezzük egy CD kiadását (képekkel, tablókkal, az évkönyv anyagával stb.). Ha a film elkészül, akkor DVD formátumban is terjesztjük.

Új alapítvány

A közeljövőben egy új alapítványt hozunk létre Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány néven. Az alapítvány kezdettől fogva közhasznú, tehát a támogatások után adókedvezmény vehető igénybe. Reményeink szerint még ebben a tanévben „támogathatóvá” válik az Alapítvány, azaz rendelkezni fog bankszámlaszámmal és bírósági engedéllyel. Az Alapítvány fő célja jelenleg a jubileumi rendezvénysorozat anyagi hátterének megteremtése. A kuratórium elnöke dr. Pfeiffer Ádám, iskolánk volt igazgatója, tagjai Czédulás Katalin tanárnő és Bánki István tanár úr. Az Alapítvány működéséről, a lehetőségekről ők is felvilágosítást adnak.

Közös munkára hívunk tehát minden apáczais diákot! Ha ismertek öregdiákokat, esetleg szüleitek is ebbe az iskolába jártak, említsétek meg nekik a jubileumi tanévet, és hívjátok fel figyelmüket iskolánk honlapjára, ahol közzé tesszük az aktuális tudnivalókat az eseményekkel kapcsolatban. Ha egy általatok ismert volt diákunk az utóbbi években nem kapott leveleket az iskolától vagy a már meglévő alapítványunktól, akkor nem, vagy rossz címmel szerepel a címlistánkon, ezért kérjétek meg, hogy jelentkezzenek. Mindenkit el szeretnénk érni a jövőben!

Segítségeteket kollégáim nevében is köszönöm.

Munkácsy László
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

2023. február 2.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat tanulmányok, közösségi programok támogatására és szociális problémák megoldására is irányul.

Őszi túra a Gerecsében

2022. november 21.

2022. november 3-án az Apáczai Túrakör tagjaival a Gerecsében jártunk.

Kirándulás Szlovákiába

2022. szeptember 25.

A 12.B osztály – pár diákkal kiegészülve – a tavalyi tanév végén ötnapos felvidéki osztálykirándulásra utazott. Az utat Bethlen Gábor Zrt. Határtalanul! pályázata, valamint a járvány miatti másfél éves tilalmak és lezárások enyhítése tette lehetővé. A mindig elhalasztott kirándulást már igen vártuk, hisz sokat készültünk rá, még a tiztedikes földrajz, majd a tizenegyedikes magyarórákon is.

Tanulmányi ösztöndíj

2022. június 9.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány kuratóriuma pályázatot ír ki tanulmányi ösztöndíjra azon tanulók számára, akik a 2021/2022. tanévben a gimnázium diákjai voltak.

Fél évszázados a kollégiumunk – programfüzettel frissítve

2022. április 27.

Az idén 50 éves kollégiumunk az 1971/1972-es tanévben nyitotta meg kapuit. A fél évszázados jubileum kapcsán ünnepséget tartunk a gimnáziumban.