Mi | Jubileumi év

Ötvenéves az Apáczai


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


2005. május 6. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Amint azt bizonyára tudjátok, az idei tanévben ünnepeljük iskolánk történetének ötvenedik tanévét. Az intézmény eleinte tizenkét évfolyammal, tehát általános és középiskolaként működött, majd 1970, a kollégium megalapítása után csak gimnáziumi osztályokat indítottak. 1994-ben indult az első hatévfolyamos osztály és a humán tagozat. Szeretnénk méltó módon ünnepelni a jubileumi tanévben, ezen dolgoztunk az elmúlt hónapok során.

Szeretném, ha Ti is megismernétek ezeket a terveket, és – mivel még csak a tervezés, előkészítés napjaiban vagyunk – véleményt mondanátok, javaslatokat tennétek. Minden észrevételt, ötletet szívesen fogadunk! Még jobb lenne, ha olyan programok is megvalósulnának, amelyek Tőletek, diákoktól származnak, illetve amelyeket Ti magatok valósítotok meg. Ehhez, erőnkhöz mérten, minden segítséget megadunk. Várjuk a javaslatokat és a segítséget!

A programról

1. Ünnepélyes tanévnyitó októberben (természetesen a hagyományos évnyitót is megtartjuk szeptember 1-jén!). Ezt az ünnepséget, amely feltehetőleg a Radnóti Gimnázium dísztermében lesz, elsősorban Nektek, jelenlegi apáczais diákoknak szánjuk azzal a céllal, hogy közösen emlékezzünk az elmúlt 50 évről.

2. Bál az öregdiákok számára (2006. február). Más iskolákhoz hasonlóan mi is szeretnénk régi diákjainknak egy hagyományos bált szervezni, ahol ki-ki találkozhatna iskolatársaival és volt tanáraival.

3. Ünnepi tudományos ülés a Magyar Tudományos Akadémián (2006. április 7.), több jeles – nálunk végzett tudós kutató vagy egyetemi professzor közreműködésével. Fővédnök: egyetemünk rektora, dr. Klinghammer István professzor, akadémikus (szintén régi diákunk). A program során a tudomány és a gazdasági élet terén érdemeket szerzett előadókat kérünk fel előadásokra. Ide is várjuk a mostani diákok közül a tudományok és az esemény iránt érdeklődőket. Igent mondott a felkérésre öregdiákunk, Csermely Péter professzor, aki az egyetlen magyar Descartes-díjas tudós, a kutató diákok mozgalmának vezetője.

4. Vágó György Emlékhangverseny a Jogi Kar Aulájában híres előadóművészek, iskolánk hajdani vendégei, zenész öregdiákjaink stb. közreműködésével. Vágó tanár úr, akiről nyelvi szaktantermet neveztünk el tavaly, iskolánk kiváló angoltanára volt, és egyben az iskolai zenei élet meghatározó alakja. Számos koncertet szervezett iskolánkban – ezekre még ma is sokan emlékeznek. A koncert egyúttal az Apáczai Napok nyitó rendezvénye lesz (2006. április 8.).

5. Kiállítás: képek, dokumentumok az iskola történetéből. Az iskoláról megjelent cikkek, esetleg irodalmi, művészeti utalások gyűjteménye. Tanáraink, diákjaink munkáiból, könyveiből.

6. Jubileumi évkönyv (főszerkesztő: Tivolt Tímea tanárnő). Benne: iskolatörténet, interjúk volt tanárokkal, diákokkal. (Itt különösen számítunk Rátok!) Írások, tanulmányok rólunk, tőlünk.

7. Film készíttetése. A pénzügyi lehetőségek függvényében készülhet el a film, amelyet bemutatnánk a diákoknak és az öregdiákoknak szóló rendezvényeken.

8. Brossúrák, emléklapok, plakett stb. Egységes arculattal szeretnénk megtervezni a kiadványokat. Tervezzük egy CD kiadását (képekkel, tablókkal, az évkönyv anyagával stb.). Ha a film elkészül, akkor DVD formátumban is terjesztjük.

Új alapítvány

A közeljövőben egy új alapítványt hozunk létre Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány néven. Az alapítvány kezdettől fogva közhasznú, tehát a támogatások után adókedvezmény vehető igénybe. Reményeink szerint még ebben a tanévben „támogathatóvá” válik az Alapítvány, azaz rendelkezni fog bankszámlaszámmal és bírósági engedéllyel. Az Alapítvány fő célja jelenleg a jubileumi rendezvénysorozat anyagi hátterének megteremtése. A kuratórium elnöke dr. Pfeiffer Ádám, iskolánk volt igazgatója, tagjai Czédulás Katalin tanárnő és Bánki István tanár úr. Az Alapítvány működéséről, a lehetőségekről ők is felvilágosítást adnak.

Közös munkára hívunk tehát minden apáczais diákot! Ha ismertek öregdiákokat, esetleg szüleitek is ebbe az iskolába jártak, említsétek meg nekik a jubileumi tanévet, és hívjátok fel figyelmüket iskolánk honlapjára, ahol közzé tesszük az aktuális tudnivalókat az eseményekkel kapcsolatban. Ha egy általatok ismert volt diákunk az utóbbi években nem kapott leveleket az iskolától vagy a már meglévő alapítványunktól, akkor nem, vagy rossz címmel szerepel a címlistánkon, ezért kérjétek meg, hogy jelentkezzenek. Mindenkit el szeretnénk érni a jövőben!

Segítségeteket kollégáim nevében is köszönöm.

Munkácsy László
A legfrissebb cikkek a rovatban

Járvány, kisfilm, rádiózás, naptár, rekonstrukció és őstörténet – a legjobb projektmunkák

Az Apáczai-nap keretein belül kerültek bemutatásra az elkészült projektmunkák. Íme a legjobbak!

Környezettudatos Sportparty

Szeretsz focizni, vagy imádsz röpizni? Foglalkoztat a környezettudatosság? Ha legalább az egyik válasz igen, akkor a Környezettudatos Sportparty Neked is szól!

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány (frissítve)

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat elsősorban a tanulmányok és a közösségi programok támogatására irányul, szociális problémákra nem kínál megoldást.

Az Apáczai Túrakör a fellegekben

Az idei és tavalyi téli túra néhány szóban és rengeteg sok képben.

7.D a kémialaborban

A téli szünet előtt a digitális 7.D osztály tanulói beszabadultak a kémialaborba.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2020 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.