Ajánló | Film

Halálkeringő

2010. január 16. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:07

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

A gyenge hazai filmekhez szokott magyar ember indokolt kétkedéssel, és némi fenntartással ül be a Halálkeringő című filmre. Aztán 100 perc múlva döbbenten, némán jön ki a moziból, és elgondolkozva császkál a pláza kijárata felé…

Miben tud merőben mást alkotni Köves Krisztián a többi filmrendezővel szemben? Maga a forgatókönyv is el van találva, de csak úgy születhetett belőle elismerésre méltó magyar film, hogy a két főszereplő hozzátette eddig rejtegetett színészi tehetségét.

Dobó Kata a Miniszter félrelép című filmmel futott be a köztudatba, Kern András gyenge magyar komédiákkal próbált a felszínen maradni. Egyikhez sem kellett jelentősebb mértékű átélés, elég volt, ha csak önmaguk egy kis szeletét adták. Ahol színészi képzettségük előjön, az ez a film.

Mélységekbe nyúló elzüllött élet tárul elénk. Kokaincsíkot szívó kismama, befizetetlen 76 ezres csekkek, whiskey-s poharak, rendetlen lakás, elfelejtett apa, véres kilincs, véres falak, a szemetesben egy véres babaruha.

A film 2-3 napot ölel fel, de leginkább csak egyet (a tegnapra visszaemlékezést, a mát, és a holnapból 10 percet). A helyszínek is csak egy lakáson belül váltakoznak, és szereplőkből sem vonultatnak fel sokat (8 szereplő van, a 4 „nagyon-mellékszereplőt” is beleszámolva). Nem egy bonyolult film ebből a szempontból.

Azonban mikor Elza (Dobó Kata) hátát férje előrenyomja, bal karját hátrahúzza, és vért présel ki a lány sebéből, ott mindenki nagyot nyel. Általában is jellemző az egész filmre a feszített idegzet, és a remegő izgalom, ám a film akkor kap lendületet, mikor apa és lánya nyomozni kezdenek egymás után. A film csattanója megdöbbentő, nem várt fordulat, ami mégis méltó befejezés. Be kell látnunk, hogy ez nem holmi Jennifer Aniston-os habcsókmese, hanem a szomorú valóság.

Én elhiszem, hogy nem szívderítő dolog mindennapi gondjaink után egy kilátástalanul szomorú filmet nézni, de jobb, ha nem ringatjuk magunkat a hollywoodi álomba, és várjuk a való életben is a „Jennifer Lopez–Matthew McConaughey-féle” véletlen összetalálkozást a nagy szerelemmel, álomesküvő-szervezés közepette…

Adjunk egy esélyt ennek a magyar thrillernek, hogy megmutassa mi az, ami felett szemet hunyunk, és nem utolsó sorban azt is, hogy milyen is tud lenni egy igazi, hazai filmipari termék.

Gőgh Barbara

Halálkeringő, színes, magyar thriller, 100 perc, 2010

rendező: Köves Krisztián Károly
forgatókönyvíró: Szabó István
zeneszerző: Rakonczai Viktor, Kovács Áron Ádám
operatőr: Dobóczi Balázs

szereplők:
Elza: Dobó Kata
Rusty: Ker András
Alex: Lengyel Tamás
Patrik: Mészáros Béla
díjbeszedő: Újlaky Dénes

Kapcsolódó linkek

http://www.halalkeringo.hu
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.