Nagyszünet | Szösszenetek

Akkor most hogy van?

Avagy a globális felmelegedés másképp
A cikk linkje:
2012. március 18. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Manapság mindenhonnan a globális felmelegedésről, annak okairól, veszélyeiről, megoldásairól hallunk. Nincs ember, aki ne fújná kívülről: „a globális felmelegedés rossz, az üvegházhatás rossz … meghalnak a jegesmacik! … és szakad az ózon tőle…”. A továbbiakban a megoldásokat igyekszem bemutatni egy másik szemszögből.

(Itt kívánom megjegyezni: az üvegházhatás egyáltalán nem rossz, csak ha már nagyon-nagyon hat a túl sok ún. üvegházhatású gáz – pl. CO2 – miatt. :))

Kezdjük a legelején. Régen az emberek hittek a természet szentségében, abban, hogy a földünk (melyet el is neveztek Gaiának) igenis él, s megszentségtelenítése súlyos bűn. Később (pár száz évvel ezelőtt) azonban az ember átállt a másik oldalra (a „sötét oldalra”, ha úgy tetszik), és a természetet csupán egy gépezetnek, egy élettelen tárgynak tekintette, mely csak azért van, hogy az ő hasznára váljon, hogy kiaknázza és otthagyja, ami már nem kell.

Szerencsére azonban sokan vannak, akik továbbra is élőlénynek tekintik és akként kezelik bolygónkat. Közülük szeretném kiemelni Lovelockot. Elmélete szerint Gaia egy összetett egység, mely egymaga képes hosszútávon fenntartani a földi élet számára megfelelő állapotot. Ha probléma merül fel, Gaia meg tudja oldani. (Csak az a kérdés, mikor fogja bennünk, emberekben látni a problémát…?) Mondanom sem kell, Lovelock sem úszta meg a kritikák áradatát. Mégis honnan tudja Gaia, mi a feladata? Válasz: a Százszorszépvilág-modell, a földi egyensúlyhoz vezető bonyolult folyamatok leegyszerűsítése. Igyekszem röviden ismertetni.

Képzeletkísérletünkhöz végy egy darab Napot, és egy darab Földet. A kezdetben még hűvös bolygón (természetesen a Földről van szó :)) a sötétebb színű virágok szaporodnak el, és benntartják a hőt, kedvezőbb életfeltételeket teremtve. Ahogy melegszik egy darab Földünk, a kezdeti sötét színű növények helyét átveszik a világosabbak, így a hő egy részét visszasugározzák. És tessék! Egyszerű visszacsatoló mechanizmusokkal fenn is van tartva egy remek kis hely.

Az egyik legtöbbször hallott, és legkellemetlenebb probléma: olvadnak a jéghegyek, ezért a jegesmackók ki fognak pusztulni!!! Ez valóban az egyik legrosszabb következménye a felmelegedésnek, hiszen mint tudjuk, mindenki imádja a jegesmacikat! A tudósok megállapították, a globális felmelegedés miatt körülbelül évente 3 jegesmacival lesz szegényebb a világ!!! És kb. 150-200 példánnyal kevesebbet tudhatunk magunkénak a vadászok áldatlan munkájának köszönhetően… Kérdem én, ha annyira óvni akarjuk őket, miért siránkozunk a globális felmelegedés miatti -3 jegesmacin (persze tudom, ez is óriási veszteség a világnak), ha a vadászatuk betiltásával akár 200-at is „megspórolhatnánk”? Amúgy tudtátok, hogy a jegesmackók akár 30 kilométerről megérzik a vérszagot? :D


Akkor most hogy van?

Meg persze itt vannak a mi hőn szeretett szélerőműveink, és a gonosz atomerőművek. A szélerőműről röviden: elkészíteni egyet meglehetősen drága, az árát nagyjából 20 év alatt hozza be, és ezalatt a 20 év alatt nem károsítja a környezetet (meg remélhetőleg a későbbiekben sem). Remek. Megmentjük a jegesmacikat! Atomerőmű: építeni egyet szintén drága, az árát hamarabb kitermeli, de meglehetősen környezetszennyező. Jaj, szegény macijaink! És jön a meglepetés: hőn szeretett szélerőműveink elkészítése NAGYON környezetszennyező, és mint tudjuk, a gazdaságossághoz sok kell belőlük. Ehhez képest, ha felhúznánk egy gonosz atomerőművet, sokkal kevésbé károsítanánk a környezetünk, beleértve a keletkező káros anyagok raktározását. Remélem, nem meglepetés, hogy a radioaktívvá vált anyagok sem maradnak örökké azok! Megfelelő körülmények között tárolva ugyan sok év alatt, de elmúlik eme kellemetlen tényező. Összefoglalva, hosszútávon Gaia és mi is jobban járnánk egy-két talán nem is annyira gonosz atomerőművel. Éljenek a jegesmacik!


Akkor most hogy van?

Nem szeretnék semmi félreértést. Mielőtt bárki ujjongva felkiáltana Lovelock után: „Éljen, akkor élhetünk nyugiban, Gaia majd megoldja!” – szeretném határozattan kijelenteni: nem. Véleményem szerint cseppet sem így van. A szelektív hulladékgyűjtés, energiatakarékosság, esőerdők irtásának megállítása, stb., stb. fontos, ha továbbra is szeretnénk, hogy Gaia lakható legyen, és persze biztos nem veszi rossznéven, ha segítünk neki helyrehozni a hibákat, amiket nem mellesleg mi okoztunk.


Akkor most hogy van?

És végül:


Akkor most hogy van?

Na ugye, hogy kell nekünk! :)

Kalapos Eszter
A legfrissebb cikkek a rovatban

Nyílt Nap a BME-n

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nyílt Napján, melyet idén 2017. november 24-én (péntek) rendezünk, kiváló tájékozódási lehetőséget adunk a pályaválasztás előtt álló diákok számára, hiszen a Műegyetem képzéseinek teljes kínálata áttekinthető egy helyszínen, egyetlen nap alatt.

Nyílt Nap az Építőmérnöki Karon

A BME Építőmérnöki Kara szeretettel vár Benneteket a kari nyílt napra! A rendezvényen megismerhetitek az építőmérnöki szakma érdekességeit, szépségeit, és a Kar által biztosított lehetőségeket, hogy Ti is a szakma művelőivé válhassatok!

Koltai Tamás kritikapályázat – A Színházi Kritikusok Céhe kritikapályázati felhívása

A színházi kritika utánpótlásának biztosítása céljából kétfordulós színikritika-pályázatot hirdetünk Koltai Tamás kritikapályázat néven, 75 éve született kollégánk emlékére és tiszteletére.

ELTEfeszt 2017

Több mint hatvan program, interaktív workshopok, látványos kísérletek, nemzetközi lehetőségek és az ország legjobb kutatóinak rendhagyó órái: az Eötvös Loránd Tudományegyetem Trefort-kerti Campusa 2017. október 13-án átváltozik az interaktív pályaválasztó fesztivál idejére.

Átvétel az Apáczaiba más iskolából

Friss tájékoztató az átvétel feltételeiről.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2017 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.