Nagyszünet | Szösszenetek

A TEJ




A cikk linkje:
2003. december 5. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Először is le kell, hogy szögezzem, a cikket a „kék mappa” hatására írom. Azok számára, akiknek ez nem világos, elárulom, hogy a „kék mappa” egy olyan „csomag”, ami tele van kidolgozandó matematika feladatokkal, amiket persze időre kell leadni.

Tehát a sztori ott kezdődött, hogy javasoltam osztályfőnöki órán, hogy az új internetes oldalunk legelső főcíme legyen a TEJ. A TEJ számunkra többet jelent, mint másnak. Az egyik osztálytársunk például olyan boldog lett attól, hogy megnyertek egy kosármeccset, hogy otthon egy kis tejjel akarta ezt megünnepelni, de sikerült a nyakába öntenie az egészet. (Ennyit bevezetőül. Mellesleg a kosármeccsről szóló cikk szintén megtalálható az oldalon!)

A TEJ igazából az emlősök tejmirigyeiben képződő fehér, sárgásfehér folyadék, mely az újszülöttek első tápláléka. Összetétele fajonként változik: 87-91% vizet, 2-4% fehérjét, ezen kívül zsírt, szénhidrátot (laktóz) és szervetlen sókat tartalmaz. A TEJelválasztás (laktáció) az ellésnél, embernél a szülésnél indul meg a luteotrop hormon hatására. A normál kecske- vagy tehéntej iható normál állapotában is, de általában pasztőrözött tejet lehet kapni a boltokban. A pasztőrözés egy tartósítási eljárás, aminek következtében a tej (vagy lehet sör is) hosszan friss lesz és az eredeti ízét is megtartja. Az eljárás történhet elektromos művelettel vagy besugárzással is. A gyorspasztőrözési eljárás során a tejet 1-2 percig 70-75 °C-on tartják, majd hirtelen lehűtik. Ezután persze bedobozolják, és átlag 165 Ft-ért adnak 1 litert. A dologban csak az a vicces, hogy nemcsak TEJként akarják eladni, hanem például „Reggeli Ital”-ként. Valószínűleg csak az a kettő közti különbség, hogy az egyiket jobban vizezik.

Simon Attila
alias
Simon Attila

Kapcsolódó cikkek

Az ész diadala




A legfrissebb cikkek a rovatban

Segíts oktatással – legyél Te is E-tanodás!

Az E-tanodában új ismeretségek köttetnek, barátságok szövődnek, miközben megosztjuk egymással azt, amit tudunk. Gimnazista mentorok skype-on segítenek egy-egy tantárgyból hátrányos helyzetű diákoknak, digitális tananyagokat fejlesztenek, megismerik saját képességeiket, felfedezik a bennük rejlő tanárt személyes találkozók és virtuális tanórák sorozatán keresztül.

Tudnivalók az emelt szintű érettségi dolgozatok megtekintéséről

Tájékoztató az emelt szintű dolgozatok megtekintéséről, melynek időpontja 2018. június 5. (kedd) 8.00–16.00.

Egy kép – Balla A. Aladár

Régi diák vagyok a háznál, 1968-ban érettségiztem a IV.C-ben, Korányi Erzsi néninél. Ennek immár 50 éve. Ezúttal eszembe jutott Balla A. Aladár – ő és trafikja vagy 55 évig élt velünk és iskolámmal.

Nyílt Nap a BME-n

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nyílt Napján, melyet idén 2017. november 24-én (péntek) rendezünk, kiváló tájékozódási lehetőséget adunk a pályaválasztás előtt álló diákok számára, hiszen a Műegyetem képzéseinek teljes kínálata áttekinthető egy helyszínen, egyetlen nap alatt.

Nyílt Nap az Építőmérnöki Karon

A BME Építőmérnöki Kara szeretettel vár Benneteket a kari nyílt napra! A rendezvényen megismerhetitek az építőmérnöki szakma érdekességeit, szépségeit, és a Kar által biztosított lehetőségeket, hogy Ti is a szakma művelőivé válhassatok!

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.