Nagyszünet | Szösszenetek

A TEJ


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2003. december 5. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Először is le kell, hogy szögezzem, a cikket a „kék mappa” hatására írom. Azok számára, akiknek ez nem világos, elárulom, hogy a „kék mappa” egy olyan „csomag”, ami tele van kidolgozandó matematika feladatokkal, amiket persze időre kell leadni.

Tehát a sztori ott kezdődött, hogy javasoltam osztályfőnöki órán, hogy az új internetes oldalunk legelső főcíme legyen a TEJ. A TEJ számunkra többet jelent, mint másnak. Az egyik osztálytársunk például olyan boldog lett attól, hogy megnyertek egy kosármeccset, hogy otthon egy kis tejjel akarta ezt megünnepelni, de sikerült a nyakába öntenie az egészet. (Ennyit bevezetőül. Mellesleg a kosármeccsről szóló cikk szintén megtalálható az oldalon!)

A TEJ igazából az emlősök tejmirigyeiben képződő fehér, sárgásfehér folyadék, mely az újszülöttek első tápláléka. Összetétele fajonként változik: 87-91% vizet, 2-4% fehérjét, ezen kívül zsírt, szénhidrátot (laktóz) és szervetlen sókat tartalmaz. A TEJelválasztás (laktáció) az ellésnél, embernél a szülésnél indul meg a luteotrop hormon hatására. A normál kecske- vagy tehéntej iható normál állapotában is, de általában pasztőrözött tejet lehet kapni a boltokban. A pasztőrözés egy tartósítási eljárás, aminek következtében a tej (vagy lehet sör is) hosszan friss lesz és az eredeti ízét is megtartja. Az eljárás történhet elektromos művelettel vagy besugárzással is. A gyorspasztőrözési eljárás során a tejet 1-2 percig 70-75 °C-on tartják, majd hirtelen lehűtik. Ezután persze bedobozolják, és átlag 165 Ft-ért adnak 1 litert. A dologban csak az a vicces, hogy nemcsak TEJként akarják eladni, hanem például „Reggeli Ital”-ként. Valószínűleg csak az a kettő közti különbség, hogy az egyiket jobban vizezik.

Simon Attila
alias
Simon Attila

Kapcsolódó cikkek

Az ész diadala

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.



A legfrissebb cikkek a rovatban

Várnak a Semmelweis Egyetem Fogorvos­tudományi Karának nyílt napjára

Szeretettel látunk titeket 2019. október 4-én (péntek) a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának Oktatási Centrumában karunk nyílt napján.

Fotópályázat a BME Építőmérnöki Karán

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara fotópályázatot hirdet.

Nyílt Nap az Építőmérnöki Karon

A BME Építőmérnöki Kara idén is szeretettel várja az érdeklődőket önálló Kari Nyílt Napjára 2018. november 10-én. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Segíts oktatással – legyél Te is E-tanodás!

Az E-tanodában új ismeretségek köttetnek, barátságok szövődnek, miközben megosztjuk egymással azt, amit tudunk. Gimnazista mentorok skype-on segítenek egy-egy tantárgyból hátrányos helyzetű diákoknak, digitális tananyagokat fejlesztenek, megismerik saját képességeiket, felfedezik a bennük rejlő tanárt személyes találkozók és virtuális tanórák sorozatán keresztül.

Tudnivalók az emelt szintű érettségi dolgozatok megtekintéséről

Tájékoztató az emelt szintű dolgozatok megtekintéséről, melynek időpontja 2018. június 5. (kedd) 8.00–16.00.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.