A TEJ | MERIDIÁN

Nagyszünet | Szösszenetek

A TEJ




A cikk linkje:
2003. december 5. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Először is le kell, hogy szögezzem, a cikket a „kék mappa” hatására írom. Azok számára, akiknek ez nem világos, elárulom, hogy a „kék mappa” egy olyan „csomag”, ami tele van kidolgozandó matematika feladatokkal, amiket persze időre kell leadni.

Tehát a sztori ott kezdődött, hogy javasoltam osztályfőnöki órán, hogy az új internetes oldalunk legelső főcíme legyen a TEJ. A TEJ számunkra többet jelent, mint másnak. Az egyik osztálytársunk például olyan boldog lett attól, hogy megnyertek egy kosármeccset, hogy otthon egy kis tejjel akarta ezt megünnepelni, de sikerült a nyakába öntenie az egészet. (Ennyit bevezetőül. Mellesleg a kosármeccsről szóló cikk szintén megtalálható az oldalon!)

A TEJ igazából az emlősök tejmirigyeiben képződő fehér, sárgásfehér folyadék, mely az újszülöttek első tápláléka. Összetétele fajonként változik: 87-91% vizet, 2-4% fehérjét, ezen kívül zsírt, szénhidrátot (laktóz) és szervetlen sókat tartalmaz. A TEJelválasztás (laktáció) az ellésnél, embernél a szülésnél indul meg a luteotrop hormon hatására. A normál kecske- vagy tehéntej iható normál állapotában is, de általában pasztőrözött tejet lehet kapni a boltokban. A pasztőrözés egy tartósítási eljárás, aminek következtében a tej (vagy lehet sör is) hosszan friss lesz és az eredeti ízét is megtartja. Az eljárás történhet elektromos művelettel vagy besugárzással is. A gyorspasztőrözési eljárás során a tejet 1-2 percig 70-75 °C-on tartják, majd hirtelen lehűtik. Ezután persze bedobozolják, és átlag 165 Ft-ért adnak 1 litert. A dologban csak az a vicces, hogy nemcsak TEJként akarják eladni, hanem például „Reggeli Ital”-ként. Valószínűleg csak az a kettő közti különbség, hogy az egyiket jobban vizezik.

Simon Attila
alias
Simon Attila

Kapcsolódó cikkek

Az ész diadala




A legfrissebb cikkek a rovatban

Tudnivalók az emelt szintű érettségi dolgozatok megtekintéséről

Tájékoztató az emelt szintű dolgozatok megtekintéséről, melynek időpontja 2018. június 5. (kedd) 8.00–16.00.

Egy kép – Balla A. Aladár

Régi diák vagyok a háznál, 1968-ban érettségiztem a IV.C-ben, Korányi Erzsi néninél. Ennek immár 50 éve. Ezúttal eszembe jutott Balla A. Aladár – ő és trafikja vagy 55 évig élt velünk és iskolámmal.

Nyílt Nap a BME-n

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nyílt Napján, melyet idén 2017. november 24-én (péntek) rendezünk, kiváló tájékozódási lehetőséget adunk a pályaválasztás előtt álló diákok számára, hiszen a Műegyetem képzéseinek teljes kínálata áttekinthető egy helyszínen, egyetlen nap alatt.

Nyílt Nap az Építőmérnöki Karon

A BME Építőmérnöki Kara szeretettel vár Benneteket a kari nyílt napra! A rendezvényen megismerhetitek az építőmérnöki szakma érdekességeit, szépségeit, és a Kar által biztosított lehetőségeket, hogy Ti is a szakma művelőivé válhassatok!

Koltai Tamás kritikapályázat – A Színházi Kritikusok Céhe kritikapályázati felhívása

A színházi kritika utánpótlásának biztosítása céljából kétfordulós színikritika-pályázatot hirdetünk Koltai Tamás kritikapályázat néven, 75 éve született kollégánk emlékére és tiszteletére.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.