Sport | Kosárlabda

Az ész diadala

Okos játékkal győzelem a listavezető ellen

2004. január 12. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Szerb gimnázium – Apáczai Csere János Gimnázium
35 – 39
(11-8, 10-6, 4-10, 10-15)

Középiskolás Amatőr Kosárlabda Budapest Bajnokság, lány serdülő csoport. Rózsák tere, 20 néző. Vezette: Menyhárt, Régel.

Szerb gimnázium

MILIC 19
Bíró -
Margusic 2
Potkonjak 2
CUPIC 6

Csere:

Vujatov 3
Petrovic 2
Mitrovic -
Budimirovic -
Meseldzija -

Edző: Lásztity Jovánka

Apáczai Csere János Gimnázium

SZELECSÉNYI ANNA 9
FEKETE SZANDRA 8
PÁLINKÁS EDINA -
GÁL KRISZTINA 14
MOLNÁR ANITA 4

Csere:

Szalai Barbara -
Cseh Enikő 4
Kalácska Szilvia -
Tóth Enikő -
Bujdosó Csenge -

Edző: Illés Vanda

Kipontozódott: Petrovic ill. Pálinkás

Rossz előjelekkel várta az Apáczai Gimnázium lány serdülő csapata a szerbek elleni idegenbeli rangadót. Két nappal korábban az idény eddigi legrosszabb játékát nyújtva hazai pályán szenvedtünk vereséget a Városmajorral szemben, így mérlegünk 2 győzelem és 3 vereség volt a mérkőzés előtt. Egy újabb kudarc végképp szertefoszlatta volna abbéli reményeinket, hogy jó pozícióból folytathassuk a küzdelmeket a legjobb nyolc között.

Bravúr kellett. Igen, bravúr, hiszen vendéglátónk eddigi százszázalékos teljesítménye sem a mieink sikerét vetítette előre. Az első fordulóban – kétszeri hosszabbítás után – éppen ellenünk kezdte meg jó sorozatát Lásztity Jovánka csapata. Már akkor, sőt, a tavalyi bajnokságban is feltűnő volt, hogy a szerbek egyetlen játékos teljesítményére építik játékukat. Az irányító, Monja Milic rendkívül képzett, nagyon „jó kezű” és harcos kosárlabdázó, a csapattársak tudása eltörpül az övé mellett. Védekezésben tehát Milic kikapcsolása volt az első számú feladat. Ezt Pálinkás Edinának kellett megoldania. A többiek szintén szoros emberfogással őrizték emberüket. Támadásban könnyű dolgunk volt… illetve lehetett volna. Az ellenfél mélyen behúzódó, bátortalan zónáját pontos középtávoli dobásokkal törhettük volna fel, ám ebből keveset sikerült megvalósítani. Jellemző, hogy az első negyedben kizárólag Gál Krisztina szerzett pontot, így neki köszönhettük a szoros eredményt. A másik oldalon jól működött a védekezés, Milic általában társak nélkül maradt (vagy inkább ő nem volt hajlandó meglátni a többi játékost?), ráadásul Pálinkás Edina viszonylag kevés faulttal oldotta meg feladatát, okosan kiszorítva a palánk közeléből az ellenfél irányítóját. A szerbek üdvöskéje sokszor türelmét vesztette, dekoncentráltan játszott, rengeteg hibát vétett. Így is csapata legjobbja volt a meccs ezen szakaszában.

A mélypontot a második negyed jelentette játékunkban. Védekezésünkkel továbbra sem volt gond, ám támadásban hajmeresztő produkciót nyújtott csapatunk. Nagyon sok hibával játszottunk, pedig többször is leindítottuk ellenfelünket, ám többnyire lépéshibát vétettünk, vagy gyengén dobtuk kosárra a labdát. A szerbek zónáját továbbra sem sikerült átdobnunk, nem véletlenül töltötték játékosaink a szünetet középtávoli dobások gyakorlásával.

A második félidőben aztán egy igazán szeretnivaló csapatot láthattuk a pályán. Rögtön az első akciónk olyan támadást hozott, amilyet középiskolás meccsen ritkán látni – lepattintás nélkül ziláltuk szét a szerb védelmet. Talán ez a kosár hozta meg a fordulópontot a találkozón. A pontszerző, Molnár Anita végre azt a játékot nyújtotta, amire edzője képesnek tartja – rengeteg lepattanót szerzett, és a szabad labdákra is igyekezett lecsapni. Sokkal könnyebb dolgunk volt így, hogy legmagasabb emberünk is „munkába állt”. A harmadik negyedben a jó játék még nem párosult szerencsével, az ellenfél négy pontja azonban jól mutatja védekezésünk stabilitását.

A negyedik negyed előtt Illés Vanda okosabb játékra hívta fel a csapattagok figyelmét: „Lányok! Miről ismerszik meg az apáczais? Arról, hogy ésszel győzi le ellenfelét! Ezt kérem Tőletek!”

Az utolsó játékrészben újabb lökést adott csapatunknak Fekete Szandra három kosara, majd Milic két kihagyott büntetője után Szelecsényi Anna is betalált, ekkor vezettünk először a mérkőzésen. A Szerb Gimnázium kosarasai ettől még idegesebbek lettek – számukra is nagy volt a tét: a veretlenség megtartása –, mi viszont nyugodt játékkal szedtük a lepattanókat, és támadásban is megvalósult a kért okos játék. Higgadtan tűrtük ellenfelünk kétségbeesett vagdalkozását, a szerb edző sportszerűtlen megnyilvánulásait. Négy másodperccel a vége előtt Szelecsényi Anna értékesítette egyik büntetőjét, négy pontra nőtt a különbség, ezzel eldőlt: sikerült a bravúr, csapatunk pedig továbbra is versenyben van a legjobb helyekért a bajnokságban.

Fény és árnyék

Fény

Gál Krisztina nagy változáson ment keresztül a tavalyi bajnokság óta. Sokkal képzettebb, érettebb játékot nyújt, mint az előző szezonban. Míg korábban kizárólag védekezésben lehetett használni, addig mára már támadásban is a csapat egyik legjobbja. Az Apáczai tizennyolcasa 14 pontjával a mérkőzés legeredményesebb játékosa volt, örömet okozva ezzel csapattársainak, edzőjének, a helyszínen szurkoló Édesapjának és nem titkoltan saját magának is: Kriszti minden kosara után megtapsolja magát…

Árnyék

A körülmények nem voltak ideálisak. Nem tudhatjuk, hogyan intézték el a szerbek, hogy saját „tornaszobájukban” játszhassák hazai mérkőzéseiket, míg minket az angyalföldi Ady Endre Gimnáziumba száműzött a szervezőbizottság. Az ellenfél edzője még ilyen előny birtokában is arra törekedett, hogy ne örülhessünk felhőtlenül győzelmünknek: csalással vádolta együttesünket. A részletekbe nem érdemes belemenni, ám az elgondolkodtató: hogyan lehet pedagógus az, aki képtelen elviselni a kudarcot…

Molnár Mátyás

Kapcsolódó cikkek

Egy fergeteges mérkőzés
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Weiczner Petra sikerei

2024. július 8.

Weiczner Petra (8.D osztályos tanuló) az akrobatikus rock and roll tánc sportban a QUEEN (Rock and Magic SE) girls nagyformációs csapatának tagjaként több nemzetközi eredményt is elért.

Túrák a téli szünetben

2024. január 12.

A Túrakör tagjaival a téli szünetben két hegység legmagasabb csúcsát is meghódítottuk.

A sítáborból szeretettel

2023. február 1.

Képek szöveg nélkül.

Zhang Boglárka háromszoros országos bajnok

2023. január 18.

Zhang Boglárka (7.C) több aranyérmet is szerzett a jégen az utóbbi hónapokban, ezek közül arról a kettőről szeretnénk beszámolni, melyekre a leginkább büszke.

Parti Boglárka sikere

2021. december 9.

Parti Boglárka (9.C) Ukrajnában az Akrobatikus Rock and Roll Világbajnokságon az aranyérmes csapat tagja volt. (1 videó.)