Nagyszünet | Receptek

Császármorzsa

(4 személyre)




A cikk linkje:
2010. január 6. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

A császármorzsa tésztája nagyon egyszerű, de elkészítése macerás, ezért nem nagyon örülnék neki, ha 4 adagot csinálnék, majd valaki megszólalna: „Finom volt, lehet még kérni?” Ezért eleve számolok az ilyesmivel…

Hozzávalók

200 g búzadara
14 g liszt (igen, csak ennyi kell!)
500 ml tej
6 db tojássárgája
6 db tojásfehérje
200 g cukor
vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja, egy kis leve
rakhatunk bele mazsolát is, de akkor azt előtte egy óráig áztassuk langyos vízben

A sütéshez:
100 g vaj

A díszítéshez:
porcukor
lekvár


Császármorzsa

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a búzadarával, majd felöntjük a tejjel és a vaníliás cukorral, és hagyjuk 1 órán át állni, hogy a búzadara megszívja magát. Egy óra elteltével a tojások fehérjéjét egy kevés sóval kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a tejes keverékhez. Aztán a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral, és azt is a masszához keverjük… (Érdemes ilyen sorrendben felverni a tojásos dolgokat mosogatás szempontjából, mert ha a fehérjébe egy kis zsiradék kerülne, egész egyszerűen nem verődne fel…) Hozzátesszük a citromreszeléket és a levet is. Jól elkeverjük az egészet, de maximum fél percig, nem kell órákig kavargatni, úgyis lesz rá alkalmunk…

A vajat felolvasztjuk a serpenyőben (fontos, hogy a serpenyő jó széles legyen, nem jöhet számításba holmi palacsintasütő-féleség…) és ráöntjük a masszát (+ az esetleges mazsola is kerüljön bele). Én ilyenkor mindig rácsodálkozok az egészre, hogy a habból hogyan lesz morzsa, de hát csak lesz! Ugyanis itt jön a császármorzsa buktatója: egy fakanállal vagy falapáttal FOLYAMATOSAN kevergetjük, míg szét nem esik kisebb darabokra, „morzsákra”. Egy 4 főre való adag a tűzhely erősségétől függően akár 30-40 percig is készülhet! Kitartás!

Aztán forrón, porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk, és konstatálhatjuk, hogy amivel kb. 1 órát szenvedtünk, eltűnik 5 perc alatt… De a dicsérgetés, és a „Húú, ez isteni volt” mondatok mindenért kárpótolnak, ezt megígérhetem.

Gőgh Barbara




A legfrissebb cikkek a rovatban

Tudnivalók az emelt szintű érettségi dolgozatok megtekintéséről

Tájékoztató az emelt szintű dolgozatok megtekintéséről, melynek időpontja 2018. június 5. (kedd) 8.00–16.00.

Egy kép – Balla A. Aladár

Régi diák vagyok a háznál, 1968-ban érettségiztem a IV.C-ben, Korányi Erzsi néninél. Ennek immár 50 éve. Ezúttal eszembe jutott Balla A. Aladár – ő és trafikja vagy 55 évig élt velünk és iskolámmal.

Nyílt Nap a BME-n

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nyílt Napján, melyet idén 2017. november 24-én (péntek) rendezünk, kiváló tájékozódási lehetőséget adunk a pályaválasztás előtt álló diákok számára, hiszen a Műegyetem képzéseinek teljes kínálata áttekinthető egy helyszínen, egyetlen nap alatt.

Nyílt Nap az Építőmérnöki Karon

A BME Építőmérnöki Kara szeretettel vár Benneteket a kari nyílt napra! A rendezvényen megismerhetitek az építőmérnöki szakma érdekességeit, szépségeit, és a Kar által biztosított lehetőségeket, hogy Ti is a szakma művelőivé válhassatok!

Koltai Tamás kritikapályázat – A Színházi Kritikusok Céhe kritikapályázati felhívása

A színházi kritika utánpótlásának biztosítása céljából kétfordulós színikritika-pályázatot hirdetünk Koltai Tamás kritikapályázat néven, 75 éve született kollégánk emlékére és tiszteletére.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.