|
|
2010. január 6. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:48
A császármorzsa tésztája nagyon egyszerű, de elkészítése macerás, ezért nem nagyon örülnék neki, ha 4 adagot csinálnék, majd valaki megszólalna: Finom volt, lehet még kérni? Ezért eleve számolok az ilyesmivel
200 g búzadara
14 g liszt (igen, csak ennyi kell!)
500 ml tej
6 db tojássárgája
6 db tojásfehérje
200 g cukor
vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja, egy kis leve
rakhatunk bele mazsolát is, de akkor azt előtte egy óráig áztassuk langyos vízben
A sütéshez:
100 g vaj
A díszítéshez:
porcukor
lekvár
Császármorzsa
A lisztet elkeverjük a búzadarával, majd felöntjük a tejjel és a vaníliás cukorral, és hagyjuk 1 órán át állni, hogy a búzadara megszívja magát. Egy óra elteltével a tojások fehérjéjét egy kevés sóval kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a tejes keverékhez. Aztán a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral, és azt is a masszához keverjük (Érdemes ilyen sorrendben felverni a tojásos dolgokat mosogatás szempontjából, mert ha a fehérjébe egy kis zsiradék kerülne, egész egyszerűen nem verődne fel ) Hozzátesszük a citromreszeléket és a levet is. Jól elkeverjük az egészet, de maximum fél percig, nem kell órákig kavargatni, úgyis lesz rá alkalmunk
A vajat felolvasztjuk a serpenyőben (fontos, hogy a serpenyő jó széles legyen, nem jöhet számításba holmi palacsintasütő-féleség ) és ráöntjük a masszát (+ az esetleges mazsola is kerüljön bele). Én ilyenkor mindig rácsodálkozok az egészre, hogy a habból hogyan lesz morzsa, de hát csak lesz! Ugyanis itt jön a császármorzsa buktatója: egy fakanállal vagy falapáttal FOLYAMATOSAN kevergetjük, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra. Egy 4 főre való adag a tűzhely erősségétől függően akár 30-40 percig is készülhet! Kitartás!
Aztán forrón, porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk, és konstatálhatjuk, hogy amivel kb. 1 órát szenvedtünk, eltűnik 5 perc alatt De a dicsérgetés, és a Húú, ez isteni volt mondatok mindenért kárpótolnak, ezt megígérhetem.
2024. március 14.
Generációk egymás közt mi jut eszedbe erről a témáról? Mondd el versben és oszd meg a nyilvánossággal!
2024. február 8.
2024. március 1-jén 14 órától ismét lehetősége nyílik a felsőbb éves diákoknak ellátogatni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre egy különleges bemutatóra.
2024. január 23.
2024. január 26-án a felvételi döntés előtt álló középiskolások, illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók részére az ELTE Informatikai Kar Nyílt Napot tart.
2023. október 25.
2023. október 27-én a felvételi döntés előtt álló középiskolások, illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók részére az ELTE Informatikai Kar hosszú idő után újra személyes jelenléttel tart nyílt napot.
2023. március 9.
Nagy szeretettel hívjuk a diákokat a Műegyetem Támogatói és Baráti Köre Egyesület programjára, melyet 2023. április 3-án tartunk a BME kampuszán.