Nagyszünet | Receptek

Császármorzsa

(4 személyre)




A cikk linkje:
2010. január 6. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

A császármorzsa tésztája nagyon egyszerű, de elkészítése macerás, ezért nem nagyon örülnék neki, ha 4 adagot csinálnék, majd valaki megszólalna: „Finom volt, lehet még kérni?” Ezért eleve számolok az ilyesmivel…

Hozzávalók

200 g búzadara
14 g liszt (igen, csak ennyi kell!)
500 ml tej
6 db tojássárgája
6 db tojásfehérje
200 g cukor
vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja, egy kis leve
rakhatunk bele mazsolát is, de akkor azt előtte egy óráig áztassuk langyos vízben

A sütéshez:
100 g vaj

A díszítéshez:
porcukor
lekvár


Császármorzsa

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a búzadarával, majd felöntjük a tejjel és a vaníliás cukorral, és hagyjuk 1 órán át állni, hogy a búzadara megszívja magát. Egy óra elteltével a tojások fehérjéjét egy kevés sóval kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a tejes keverékhez. Aztán a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral, és azt is a masszához keverjük… (Érdemes ilyen sorrendben felverni a tojásos dolgokat mosogatás szempontjából, mert ha a fehérjébe egy kis zsiradék kerülne, egész egyszerűen nem verődne fel…) Hozzátesszük a citromreszeléket és a levet is. Jól elkeverjük az egészet, de maximum fél percig, nem kell órákig kavargatni, úgyis lesz rá alkalmunk…

A vajat felolvasztjuk a serpenyőben (fontos, hogy a serpenyő jó széles legyen, nem jöhet számításba holmi palacsintasütő-féleség…) és ráöntjük a masszát (+ az esetleges mazsola is kerüljön bele). Én ilyenkor mindig rácsodálkozok az egészre, hogy a habból hogyan lesz morzsa, de hát csak lesz! Ugyanis itt jön a császármorzsa buktatója: egy fakanállal vagy falapáttal FOLYAMATOSAN kevergetjük, míg szét nem esik kisebb darabokra, „morzsákra”. Egy 4 főre való adag a tűzhely erősségétől függően akár 30-40 percig is készülhet! Kitartás!

Aztán forrón, porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk, és konstatálhatjuk, hogy amivel kb. 1 órát szenvedtünk, eltűnik 5 perc alatt… De a dicsérgetés, és a „Húú, ez isteni volt” mondatok mindenért kárpótolnak, ezt megígérhetem.

Gőgh Barbara




A legfrissebb cikkek a rovatban

Koltai Tamás kritikapályázat – A Színházi Kritikusok Céhe kritikapályázati felhívása

A színházi kritika utánpótlásának biztosítása céljából kétfordulós színikritika-pályázatot hirdetünk Koltai Tamás kritikapályázat néven, 75 éve született kollégánk emlékére és tiszteletére.

ELTEfeszt 2017

Több mint hatvan program, interaktív workshopok, látványos kísérletek, nemzetközi lehetőségek és az ország legjobb kutatóinak rendhagyó órái: az Eötvös Loránd Tudományegyetem Trefort-kerti Campusa 2017. október 13-án átváltozik az interaktív pályaválasztó fesztivál idejére.

Átvétel az Apáczaiba más iskolából

Friss tájékoztató az átvétel feltételeiről.

Tudnivalók az emelt szintű dolgozatok megtekintéséről

Garam Ágnes tájékoztatóját olvashatjátok.

Tapasztald meg, mi várhat rád!

A Középiskolások Szabadegyeteme idén is megrendezésre kerül.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2017 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.