Nagyszünet | Receptek

Karácsonyi fűszeres bonbon

(kb. 36 darab)




A cikk linkje:
2009. december 22. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Hozzávalók

A csokigolyóhoz:
150 g főzőcsokoládé (akár belga csoki vagy Milka is lehet)
75 g teavaj
1-2 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy külön egy kis őrölt szegfűszeg, fahéj, gyömbér, szerecsendió…)

A marcipánmasszához:
300 g mandulapor
300 g porcukor
mandulaaromából kb. 10 csepp
kevés víz a szirupfőzéshez

A díszítéshez:
200 g fehér csoki és tejcsoki tortabevonó, esetleg tortadara, darált mandula, csokibogyó… (ez a fantázián múlik)


Karácsonyi fűszeres bonbon

Elkészítés

Maga a recept nagyon egyszerű. A legjobb benne, hogy elmondhatjuk, még a marcipánt is mi készítettük.

Először elkészítjük a csokigolyót, mert annak többet kell hűlnie. Vízfürdőt készítünk, azaz felolvasztjuk a csokit. (Egy nagyobb lábosban vizet forralunk, és beleteszünk egy kisebb lábost, abban kevergetjük a csokit, amíg meg nem olvad.) Félidőben a vajat is hozzátesszük, végül a fűszerekkel ízesítjük. Ha megvan a massza, félretesszük hűlni, és amikor már nem meleg a lábos alja, betesszük a mélyhűtőbe. Kb. egy-másfél óra kell neki, hogy tökéletesen megkeményedjen. A lényeg az, hogy ne legyen puha, mert akkor formázásnál hamar megolvad a kezünk melegétől.

Elkészítjük a marcipánmasszát. 300 g mandulaporhoz 150 g porcukrot keverünk, kicsit lehet gyúrkodni, mondjuk még úgysem fog összeállni, de a cukorból már át tud venni egy kis nedvességet. A maradék 150 g porcukorból kis vízzel szirupot főzünk (Nem 1-2 csepp víz kell, de nem is mondanám, hogy egy pohárral bele kell önteni… Kb. 2 deci kell, de ha túl keveset tettünk bele, és miután a szirupot a mandula-porcukor keverékhez öntjük, az még mindig nem állna össze tésztává, lehet még utólag a vizet pótolni!) Addig gyúrjuk a tésztát, míg egybefüggő, olyan igazi „marcipános” nem lesz, közben belecsöpögtetjük a mandulaaromát. (Ezt is el lehet túlozni, úgyhogy érdemes óvatosan bánni vele, inkább sok picit tegyünk bele, mint egyszer sokat, amit már nem lehet könnyen kijavítani.) Ha készen van, betesszük a hűtőbe, neki sem árt egy kis megkeményedés, úgyis könnyen formázható lesz majd a kéz melegétől.

Ha már minden kihűlt, elővehetünk egy tálcát, amit érdemes lefedni sütőpapírral.


Karácsonyi fűszeres bonbon

A bonbonkészítés folyamata:
Kiskanál segítségével másfél diónyi marcipánmasszát veszünk, a kezünkkel kicsit melengetjük (kezünk akár lehet egy kicsit vizes is, ha a marcipán száraz lenne), és hüvelykujjunkkal szétnyomkodjuk laposra. A kiskanállal babnyi csokit kaparunk ki, a kanállal a már szétnyomkodott marcipánlap közepére tesszük, és mintha szilvásgombócot csinálnák, beburkoljuk a marcipánnal a csokigolyót, és hogy kialakuljon a szabályos golyóforma, két tenyerünk közt gurítgatjuk, majd a sütőpapírra tesszük. Ezt addig folytatjuk, míg van alapanyagunk.

A bonbonok bevonatához vízfürdőben csokit olvasztunk, és hogy a kezünk se égjen le, mindemellett időközben a csoki se dermedjen meg, a vízfürdőben hagyjuk a felolvasztott csokit, és két kiskanál segítségével belemártjuk, majd kivesszük, és a tálcára rakjuk. (Ezért kellett a sütőpapír, hogy a bonbonról lefolyó csoki ne a tálcára száradjon rá. Úgy sokkal nehezebb levenni, akár el is törhet a bonbon teljes megdermedés után.) Mielőtt rádermedne a csokimáz, díszíthetjük különféle csokidarával, színes pálcikákkal, kókuszreszelékkel, törtmogyoróval…

Hogy meddig áll el, azt nem tudom, ugyanis a holnapot ritkán éri meg szegény.


Karácsonyi fűszeres bonbon

Megjegyzések

Mandulaport készíthetünk otthon is egyszerű diódarálóval, de néhol lehet kapni előre kiporciózott mandulalisztet.
Láthatjuk, hogy sokféle variációja van a receptnek, nem röghöz kötött recept ez. Például, ha a csokigolyót nem fűszeresre szeretnénk, rakhatunk bele egy kis kávét, rumot, kókuszlikőrt is. A máznál meg a legkülönfélébb variációkat készíthetjük el tetszés szerint.

Gőgh Barbara




A legfrissebb cikkek a rovatban

Tudnivalók az emelt szintű érettségi dolgozatok megtekintéséről

Tájékoztató az emelt szintű dolgozatok megtekintéséről, melynek időpontja 2018. június 5. (kedd) 8.00–16.00.

Egy kép – Balla A. Aladár

Régi diák vagyok a háznál, 1968-ban érettségiztem a IV.C-ben, Korányi Erzsi néninél. Ennek immár 50 éve. Ezúttal eszembe jutott Balla A. Aladár – ő és trafikja vagy 55 évig élt velünk és iskolámmal.

Nyílt Nap a BME-n

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nyílt Napján, melyet idén 2017. november 24-én (péntek) rendezünk, kiváló tájékozódási lehetőséget adunk a pályaválasztás előtt álló diákok számára, hiszen a Műegyetem képzéseinek teljes kínálata áttekinthető egy helyszínen, egyetlen nap alatt.

Nyílt Nap az Építőmérnöki Karon

A BME Építőmérnöki Kara szeretettel vár Benneteket a kari nyílt napra! A rendezvényen megismerhetitek az építőmérnöki szakma érdekességeit, szépségeit, és a Kar által biztosított lehetőségeket, hogy Ti is a szakma művelőivé válhassatok!

Koltai Tamás kritikapályázat – A Színházi Kritikusok Céhe kritikapályázati felhívása

A színházi kritika utánpótlásának biztosítása céljából kétfordulós színikritika-pályázatot hirdetünk Koltai Tamás kritikapályázat néven, 75 éve született kollégánk emlékére és tiszteletére.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.