Nagyszünet | Közélet

Kényelmesen, gyorsan és biztonságosan
A cikk linkje:
2005. augusztus 2. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

„Ettől kapok idegroncsot!” (Konta Barbara)

„A hamisítás elleni védelemmel ellátott jegyek továbbra is korlátlan ideig felhasználhatóak” – írja a BKV honlapja. Jó tudni, hogy van olyan technika, mellyel el lehet kerülni a fogdát, még ha (a cikk írásának időpontjában) legjobb tudomásom szerint a bérleteket nem sok dolog védi a hamisítástól. Tudniillik, nemrég egy fiatal nő egy teljes napot töltött a VIII. kerületi rendőrség fogdájában, megbilincselve, mivel hamis bérletet adtak el neki. Ide vág a BKV Utazási feltételek című, már-már szépirodalmi jellegű irományának második mondata: „Legfőbb célnak tartjuk, mint szolgáltató, hogy Ön kényelmesen, gyorsan és biztonságosan juthasson el munkahelyére, kikapcsolódni vagy bevásárolni, amikor nap mint nap útnak indul”.

Körülbelül egy hónappal az ominózus eset előtt, 2005. június 9-én is történt már hasonló eset, mikor is két pénztáros megszánt két utast, akik dupla vásárlásra hivatkozva harmincnapos bérletük visszavételét kérték, ám – mint később kiderült – hazudtak, a bérlet érvényességi dátumát vegyszerrel változtatták meg. A pénztárosok – mit sem tudva a csalásról – az egyik visszavásárolt szelvényt újra értékesítették. A BKV osztályvezetője, Lucza Mihály nyilatkozatával önkritikát gyakorolt, mondván „a BKV jó hírnevének csorbítása, a megrendült bizalom miatt” volt kénytelen elbocsátani a „jószívű pénztárosokat”. Ez aztán a következetesség, a jószívűség tényleg nem jellemző a fenti vállalatra. És itt jön a lényeg, ismét az index.hu-t idézve: „A vétlen utast, aki jóhiszeműen vette a BKV-pénztárban a bérletet, természetesen kárpótolták”. Ez aztán a következetesség.

És ha már következetességnél tartunk, a garantált kényelemnek („A kis cellában nem volt más, csak egy gomb, amivel jelezhetett, ha vécére kellett mennie. Semmi személyes tárgyat nem vihetett magával. A várakozási időből sem néhány perc, hanem több hosszú óra lett, és a nő néhányszor el is sírta magát.” – ma.hu), gyorsaságnak („A Budapesti Közlekedési (BKV) Rt. május elején – minden előzetes tájékoztatás és engedély nélkül – 17 vonalon csökkentette a teljesítményét, egyes vonalakon bizonyos napszakokban a duplájára is nőtt a várakozási idő.”) és biztonságnak („… a piros 17-es sofőrje a X. kerületi Kőbányai úton menet közben észlelte a motortérben keletkezett tüzet. Megállt, az utasokat leszállította, poroltóval próbálta eloltani a lángokat, de a nagy füst miatt sikertelenül.”) azonban ára van, így nem is meglepő, hogy július elsejétől 5 százalékkal emeli árait a BKV. A buszjegy 170 forint lesz, az egy hónapra érvényes bérlet ára 6250 forintra emelkedik.

És egy régi hír: „Jövő hét kedden üzemkezdettől délután egy óráig sztrájkolnak a BKV járművezetői, dolgozói, minden jármű leáll – közölték az érdekképviseletek tegnap, miután a már három hete zajló bértárgyalások eredménytelenül zárultak. Az érdekképviselet úgy látja: a sztrájk maradt az egyetlen eszközük, mivel a BKV a hatszázalékos ajánlatánál többet nem kívánt megadni a dolgozóknak”. Ha egyáltalán feltűnik az embereknek, hogy sztrájk van. Ugyanis úgy látszik, sikerült megszoknunk a BKV színvonalát, legalábbis ez derül ki a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. és a Double-Decker Kft. közös, telefonos közvélemény-kutatásából, melyet Fővárosi Önkormányzat részére végeztek a budapesti háztartások körében. „A budapestiek az átlagosnál kicsit rosszabbnak ítélték a fővárosi közlekedési helyzetet a nyári hónapokban, ugyanakkor az elmúlt év azonos időszakához képest nem éreztek különbséget.”

Mindegy, inkább örvendjünk, aminek lehet: elbocsátották a hamisbérlet ügyben fő bűnösnek és minden baj okozójának számító pénztárost, a fiatal nőt a BKV kárpótolja (szerintem tökéletes elégtétel lenne, ha most a rendőrt hívó ellenőr, és a nagyszerűen eljáró rendőr menne fogdába) és, mint egy hírből kiderül: „mégsem vesz elektromos sokkolókat a rendőrség, erről Bene László vezérőrnagy, országos rendőr-főkapitány döntött hétfőn – közölte Garamvölgyi László”, így, ha netán visszaeső bűnöző válna a fiatal nőből, legalább nem sokkolnák.

Az ügyben érintett néhány rendőr és az ellenőr pedig annak rendje és módja szerint tovább dolgozik köztünk, elvegyülve a feledékeny és nem túl igényes, ám magánokirat-hamisításra egytől-egyig hajlamos és különben is gyanús tömegben.

Még az is lehet, kiderül, hogy Mortimer is ellenőr volt.

Nyerges Gábor Ádám
A legfrissebb cikkek a rovatban

Nyílt Nap a BME-n

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nyílt Napján, melyet idén 2017. november 24-én (péntek) rendezünk, kiváló tájékozódási lehetőséget adunk a pályaválasztás előtt álló diákok számára, hiszen a Műegyetem képzéseinek teljes kínálata áttekinthető egy helyszínen, egyetlen nap alatt.

Nyílt Nap az Építőmérnöki Karon

A BME Építőmérnöki Kara szeretettel vár Benneteket a kari nyílt napra! A rendezvényen megismerhetitek az építőmérnöki szakma érdekességeit, szépségeit, és a Kar által biztosított lehetőségeket, hogy Ti is a szakma művelőivé válhassatok!

Koltai Tamás kritikapályázat – A Színházi Kritikusok Céhe kritikapályázati felhívása

A színházi kritika utánpótlásának biztosítása céljából kétfordulós színikritika-pályázatot hirdetünk Koltai Tamás kritikapályázat néven, 75 éve született kollégánk emlékére és tiszteletére.

ELTEfeszt 2017

Több mint hatvan program, interaktív workshopok, látványos kísérletek, nemzetközi lehetőségek és az ország legjobb kutatóinak rendhagyó órái: az Eötvös Loránd Tudományegyetem Trefort-kerti Campusa 2017. október 13-án átváltozik az interaktív pályaválasztó fesztivál idejére.

Átvétel az Apáczaiba más iskolából

Friss tájékoztató az átvétel feltételeiről.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2017 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.