Nagyszünet | Egyetemi élet

Gondolatok az egyetemi életről…
A cikk linkje:
2003. december 1. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Jelenleg végzős hallgató vagyok az ELTE-BTK német bölcsész szakán. Úgy gondoltam, én a legelső félévi élményeimbe adok Nektek egy rövid, tömör betekintést.

Mikor megkaptam a felvételi értesítőt, fogalmam sem volt róla, hogy mit kezdek el, mit fogok tanulni, mi a követelmény, tehát nem tudtam semmit az egyetemi életről. Szerencsémre egyik barátnőm megszerezte egy felsőbbéves német szakos lány telefonszámát és az elhalmozta információkkal, amivel nagyon sokat segített nekem is. Ez a módszer a mai napig sem vesztette érvényét és hasznát. Egyik első dolgotok között legyen!

Szeretem a német nyelvet mióta elkezdtem tanulni és már a felsőfok közelében voltam, mikor felvettek az egyetemre. Az első nyelvi gyakorlatórán egy új szókinccsel ismerkedtem meg, amit ott a tanárok teljes természetességgel használtak illetve megköveteltek, viszont a hétköznapi, iskolában tanulttól és tévéből hallottól eltért. Szóval volt mit tanulnom bőven. Az előadások majdnem mind német nyelven folytak. A szófordulatokhoz az évek folytán hozzászoktam, és később én is használtam, viszont csak az egyetem falain belül. Minden szakterületnek megvan a szakzsargonja, amit el kell sajátítani, így van ez a német nyelvészettel és irodalommal is.

Gimnazistaként egy olyan világban éltem, ami egyfajta burok volt. Az osztályfőnök és a szakos tanárok mindent készen a kezembe adtak. Nem kellett minimum öt könyvtárba beiratkozni, hogy öt féle tantárgyból kiselőadást tudjak tartani; nem kellett felsőbbévesekhez rohangálni és előző évi vizsgateszteket kérni, hogy meg tudjak írni egy dolgozatot; nem kellett órákat sorban állnom a diáktanácsadó előtt, hogy megkapjam október végén a diákigazolványomat; nem kellett a szó legszorosabb értelmében könyökkel és lökdösődéssel küzdenem azért, hogy bekerüljek egy szemináriumi órára… az egyetemen kellett. A legnehezebb volt azt megszokni, hogy senki sem intézett el helyettem semmit, minden után nekem kellett futkosnom, sok minden csak rajtam múlott. Nem volt felnőtt a háttérben és nem irányította a szálakat, hiszen már én is felnőtt voltam.

Végezetül megsúgom Nektek az egyetemi élet pozitívumait is. Az előadást ki lehet iktatni az órarendedből, hiszen az anyagot anélkül is meg tudod tanulni, hogy minden héten bejársz, így több időd marad más dolgokkal foglalkozni. Ilyenek például a szeminárium, amire viszont kötelező bejárni, mert csak háromszor hiányozhatsz egy félévben, vagy az esti buli után való pihenés, esetleg dolgozhatsz is helyette. Viszont ha az előadáson katalógust vezet a tanár, lógni nem nagyon lehet. Megismerkedsz más városból jött fiúkkal és lányokkal, ismeretségeket, barátságokat kötsz, amely sok szempontból hasznodra válhat.

Ha úgy gondolod, hogy a német nyelvvel szeretnél a továbbiakban foglalkozni, esetleg a német nyelvet szeretnéd tanítani, kívánom Neked, hogy sikerüljön; a felvételid, az egyetemen a vizsgáid és minden más, amit elképzeltél!

Valentinyi Andrea
A legfrissebb cikkek a rovatban

Nyílt Nap az Építőmérnöki Karon

A BME Építőmérnöki Kara idén is szeretettel várja az érdeklődőket önálló Kari Nyílt Napjára 2018. november 10-én. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Segíts oktatással – legyél Te is E-tanodás!

Az E-tanodában új ismeretségek köttetnek, barátságok szövődnek, miközben megosztjuk egymással azt, amit tudunk. Gimnazista mentorok skype-on segítenek egy-egy tantárgyból hátrányos helyzetű diákoknak, digitális tananyagokat fejlesztenek, megismerik saját képességeiket, felfedezik a bennük rejlő tanárt személyes találkozók és virtuális tanórák sorozatán keresztül.

Tudnivalók az emelt szintű érettségi dolgozatok megtekintéséről

Tájékoztató az emelt szintű dolgozatok megtekintéséről, melynek időpontja 2018. június 5. (kedd) 8.00–16.00.

Egy kép – Balla A. Aladár

Régi diák vagyok a háznál, 1968-ban érettségiztem a IV.C-ben, Korányi Erzsi néninél. Ennek immár 50 éve. Ezúttal eszembe jutott Balla A. Aladár – ő és trafikja vagy 55 évig élt velünk és iskolámmal.

Nyílt Nap a BME-n

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nyílt Napján, melyet idén 2017. november 24-én (péntek) rendezünk, kiváló tájékozódási lehetőséget adunk a pályaválasztás előtt álló diákok számára, hiszen a Műegyetem képzéseinek teljes kínálata áttekinthető egy helyszínen, egyetlen nap alatt.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.