Mi | Volt apáczaisok

Az Apáczairól

2004. február 9. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

„Nézek vissza, mint a felhő
Áthaladt vidékre néz:
Oly komor volt, – oly zöldellő,
Oly derült most az egész.”
                          (Arany Jánoos)

Valahogy így van ezzel minden ember: a csalfa emlékezet megszépíti a múltat. Hiányzik a sok móka és „helyzetkomikum”, a beszélgetéssel eltöltött órák hangulata, a tanárok dolgozatírás előtti kaján vigyora, a közösség ereje. Nem fogják többször lemérni, hány perc alatt cammogok le két kört a TF-pályán, nem lehet többet a folyosón drukkolni a magyarokért az olimpián, nem fogom többé átélni azokat a pillanatokat, amikor földrajzórán felelésre kerül sor. Hasonló élmények lehetnek még az életben, de ugyanilyenek már nem. Már csak a gyerekeim fognak középiskolába járni.

Mindenkori apáczaisok, higgyétek el, nem is olyan rossz gimnazistának lenni: egy mosoly, egy kedves arc, egy jó beszólás – talán nem lehetetlen ezeket észrevenni. Még azt is meg lehet szokni, hogy naponta tíz emeletet caplatunk, hogy a menzán nem négy fogásos pazar ebéddel kínálnak, hogy tanáraink nem minden órán kápráztatnak el minket, és hogy a kistanárok többsége sem tudja lázba hozni a „tudásra éhes” diáksereget.

Az ország legjobb iskolája? Jól hangzik. De ez nem jelenti azt, hogy csodabogarak járnának ide. Elég kiábrándító lenne, ha a szünetekben is csak a Tálész-tétel és a grammatikai kapcsolóelemek problematikája állna az érdeklődés középpontjában. Persze erről is szó esik, ha máskor nem, puskaírás közben. A nagyszünetben akár egy témazáró dolgozatra is fel lehet készülni, bár nem árt előtte otthon átfutni az anyagot. És ha végképp nincs esély, ott az utolsó mentőöv: a halasztás. Vajszívű tanáraink nem tudnak ellenállni nekünk, és ha mégis becsúszik egy-két rosszabb jegy, akkor sem dől össze a világ; egy apáczais a padlóról is talpra áll, és nagy hajrával kozmetikázza az év végi osztályzatot.

Tizenkettedikben pedig már (majdnem) mindenki az érettségi és felvételi lázában ég: az osztálytársak izgatottsága pedig átragad a „kevésbé szorgalmas” diákokra is, kezükbe veszik a polcokon porosodó tankönyveket, és elkezdenek készülni. Így nem meglepő, hogy nyárra a többség révbe ér: az öreg diák búcsút int az Apáczainak, hisz várja őt egy újabb kihívás.

Bartek Dániel
1999-2003. (B osztály, humán tagozat)
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

2024. február 13.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat tanulmányok, közösségi programok támogatására és szociális problémák megoldására is irányul.

Fülöp Benjámin a New York-i Carnegie Hall színpadán

2024. január 10.

A két ünnep között, 2023. december 28-án a New York-i Carnegie Hallban rendezték meg az American Protégé International Piano and Strings Competiton nemzetközi zenei verseny gálahangversenyét, amelyen fellépett Fülöp Benjámin iskolánk végzős, természettudományi tagozatos tanulója.

Tanulmányi ösztöndíj

2023. október 9.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány kuratóriuma pályázatot ír ki tanulmányi ösztöndíjra azon tanulók számára, akik a 2022/2023. tanévben a gimnázium diákjai voltak.

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

2023. február 2.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat tanulmányok, közösségi programok támogatására és szociális problémák megoldására is irányul.

Őszi túra a Gerecsében

2022. november 21.

2022. november 3-án az Apáczai Túrakör tagjaival a Gerecsében jártunk.