Ajánló | Zene

U2: How to Dismantle an Atomic Bomb?

2005. február 9. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:34

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Mindig nagy várakozást vált ki a rajongókból egy válogatás-lemez utáni első album, a U2 esetében azonban ez hatványozottan igaz, hiszen legutóbbi stúdiólemezük, az All That You Can't Leave Behind még 2000-ben jelent meg.

A visszatérés szépen indult, a How To Dismantle An Atomic Bomb? című új lemezt bevezető dal, a Vertigo elképesztő nagy sláger lett, a zenetévék még most sem untak rá a klip vetítésére. (Igaz, a rajongók sem.) Mondjuk nem csoda, hogy a Vertigo minden képzeletet felülmúló siker lett, hiszen a U2 átlagos zenéjénél sokkal elevenebb és rockosabb. Végre rendeltetésük szerint szólnak a gitárok, él a dob is, a dallam pedig egyenesen magával ragadó, nem is beszélve Bono hangszeréről: a hangjáról. „Nem kifejezetten egy rockénekeshez való hang” – mondta róla maga a tulajdonos, ha jól emlékszem, az MTV Europe Artist Bite című zenei ajánlójában. Nos, ehhez képest kétség kívül csalódást érezhet, aki megveszi a CD-t; több fronton is. Először is a többi dal messze nem olyan, mint a Vertigo, hanem „csak” szokványos U2 szerzeményeket hallunk. A U2-t nem lehet a kemény rock igényével hallgatni, mindenki tudja, mire számíthat tőlük: gyönyörű, ám kissé túl romantikus dallamokra, andalító, lassú számokra, Bono enyhén fátyolos hangjára. Ezért számít becsapásnak egy-egy élettelibb U2-nóta, de kétség kívül ezek a legjobbak, mint a már említett Vertigo, vagy a 2000-es Beautiful Day.

A csalódás másik oka az lehet, hogy az együttes tagjai egyfolytában azzal reklámozzák új hanganyagukat, hogy visszatérnek vele a gyökerekhez. Ez félig-meddig sikerült is, azonban a dolog legfontosabb része valahogy elveszett a részletekben: ez pedig nem más, mint az eredetiség. A Vertigo kivételével szinte semmi emlékezetest nem lehet felfedezni a lemezen, nagyon szép, de kissé jellegtelen dalok követik egymást, amelyek bár meghallgatás közben nagyon tetszenek, amint elhallgat a zene, már nem tudom fölidézni magamban a dallamot. Mikor először hallottam a CD-t, direkt nem néztem meg a számok címeit, és be is jött a dolog: nem tudtam megkülönböztetni egyet sem a második és a tizenegyedik között, csak arra emlékeztem, hogy nagyon jó a második, a hatodik, a hetedik, a nyolcadik, a tizedik és főleg a tizenegyedik.

Pedig nem gondolom úgy, hogy bármi komoly baj lenne a lemezzel. A U2 ugyanis olyan magas színvonalon alkot, olyan minőségű zenét állít elő, hogy még így is toronymagasan verik a rockbandák 95 százalékát. Azonban – és ezt csak halkan és óvatosan jegyezném meg – abban a bizonyos 5 százalékos profi mezőnyben elég nagy hátrányt jelent egy, az ő szintjükhöz képest kissé jellegtelen album.

Nyerges Gábor Ádám
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.