Ajánló | Színház

Gogol: A revizor

„Ne a tükröt átkozd, ha a képed ferde”

2004. április 20. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:34

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Egy híres orosz író szerint az egész orosz irodalom Gogol Köpönyegének az ujjából bújt ki. A revizort pedig a drámatörténet egyik legjobb szatírájaként tartják számon.

A darabot most a Vígszínház művészeinek az előadásában láthatjuk, többé-kevésbé hagyományos előadásban. A revizor érkezésének a híre megzavarja az oroszországi kisváros életének rendes menetét. A város korrupt vezetői kétségbeesett tisztogatásba kezdenek: a kórházból el kell tüntetni a lézengő „öngyógyuló” betegeket (mert ugye a legjobb gyógyszer az idő és az elhatározás), a bíróságról a libákat és a vadásztrófeákat, az iskolából a vodkaszagú tanárokat… és lehetne még sorolni azokat a tényezőket, amelyeknek hála, olajozottan forognak a városka kerekei. A város agyafúrt, minden hájjal megkent vezetőit félelmük a lelepleződéstől azonban oly mértékben elvakítja, hogy könnyedén „áldozatául” esnek egy kiégett kártyás, pétervári kistisztviselő, pitiáner szélhámosnak.

Az előadás díszlete egyszerű, a jelmezek állítólag a 6o-as éveket idézik. Neves színészek a szereplők, jó játékkal. Bár némelyikük mintha túlzóan a bohózat irányába vinné el a figurát. A darab végén megállapíthatjuk, 170 év alatt a világ nem sokat változott. Mi sem. A szereplőkön jót nevettünk, de mi van, ha mi is?! Ha egy kicsit mi is…

A polgármester üvölti: „Mit röhögtök? Magatokon röhögtök!”

Méhes Barbara
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.