Ajánló | Múzeum, kiállítás

Káprázatos kövek

Egy királyi gyűjtemény Spanyolországból

2005. május 17. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:34

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Március 18-tól július 3-ig a Magyar Természettudományi Múzeumban a Programa Royal Collections E.E.I.G. drágaköveinek két különálló gyűjteményét tekinthetitek meg. Az egyik gyűjtemény a 6882 darab, összesen 103.829,96 karátnyi drágakövet tartalmazó Drágakő-paradicsom, a másik pedig az összesen 43.813,5 karátnyi Páratlan drágakövek. A Káprázatos drágakövek a legnagyobb valaha is bemutatott drágakő-kiállítás.

A kiállításra szigorított biztonsági intézkedések mellett lehet bejutni, de ha ezeket betartjuk, zavartalanul gyönyörködhetünk a drágakövekben. A csiszolt drágakövek kiállítását egy általános ismertető előzi meg, ahol megismerkedhetünk a legfontosabb fogalmakkal, a lelőhelyekkel és a kövek ásványtani jellemzőivel.


A Lua de Marabá
(Marabá Holdja) topáz,
25.250 karát,
nyolcszöges csiszolás.
Fotó: P.R.C. E.E.I.G.

A tárlat olyan köveket is bemutat, amelyek tisztaságuknál, méretüknél vagy színüknél fogva egyedülállóak az egész világon. Szemtől-szembe állhatunk a Lua de Marabá (Marabá Holdja) topázzal, a Corazón Verde (Zöld Szív) smaragddal, a Giant (Óriás) gránáttal, a Sol del Sur (A Dél Napja) citrinnel, a Star (Csillag) zafírral és az Araçuaí kunzittal.

A diákok 900 Ft-ért, a felnőttek 1800 Ft-ért nézhetik meg ezt a pazar kiállítást. Tanároknak (érvényes igazolvánnyal) viszont ingyenes a megtekintés.

Kalácska Szilvia és Tóth Attila

Kapcsolódó linkek

A Magyar Természettudományi Múzeum oldala
A Programa Royal Collections oldala
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.