Ajánló | Múzeum, kiállítás

Monet és barátai

2004. március 13. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:34

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Nem egyszerű a dolga annak, aki az utolsó hetekben akar bejutni a budapesti Monet és barátai kiállításra. Ám megéri, mivel a kezdeti viszontagságok után egy új, színes világ tárul ki előttünk. Rézkarcok, ceruza rajzok, akvarellek és olajfestmények sora.

Az új nemzedék, az impresszionisták, a fények színekre és formákra gyakorolt hatását tanulmányozták és a legtünékenyebb elemeket szerették volna vászonra vinni. A világos színeket részesítették előnyben és nem kedvelték a kontúrokat. Apró, hosszúkás, de töredezett ecsetvonások, egymás mellé felvitt tónusok, s nem is akármilyen színek.

Gondola Velencében. Semmi más, csak lila és zöldeskék. Nem is kell más, engem megfogott, a festő szemét az én szemem egészíti ki. Nem a természet tükörképét festi le, hanem a kiváltott érzést, impressziót. Egy érzést, hangulatot kelt benned, a kép végleges befejezése bennünk történik.


Claude Monet:
Gondola Velencében (1908)

Ecsetvonások sokasága, egyszerű vonalak: távolról nézve (mert innen élvezhetőek igazán) összefolynak és egésszé válnak. Ez volt a benyomásom a Tulipánmezők Hollandiában című képnél, melynek élénk, „élő” színei a legelvetemültebb telet is elűzik. Signac vidám és harmonikus pasztellszíneit nézve (főleg akverelleken) pedig úgy éreztem, mintha egy mesébe csöppentem volna (ne is beszéljünk a pontozásos technikájáról, ami az egyik kedvencem). Valamit tudniuk kell, mert Pissaro ceruza vázlatrajzait nézegetve csak ámuldoztunk: egy-két egyszerű vonás és kész a kép, de mégsem tudnánk utána csinálni.


Claude Monet:
Tulipánmezők Hollandiában (1886)

Cézanne szavaival élve: „Monet, ez csak szem… de Istenem, milyen szem!”

Vagy idézhetném magát Monet-t is: „Így kell gondolkodni: itt egy négyzetnyi kéket látok, itt egy rózsaszínű sávot. Pontosan úgy kell megfesteni, ahogy látjuk, megőrizve a színeket és alakokat, egészen addig, amíg létre nem jön egy egyéni, naiv víziója annak, amit látunk.”

Ilyen egyszerű lenne?!…

Méhes Barbara

Kapcsolódó cikkek

Imrő Anita: Monet és barátai
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.