Ajánló | Könyv

Szeghalmi Lőrincz: Levelek az árnyékvilágból

(Magvető Kiadó, Budapest, 2012)

2012. május 3. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:11

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

A sötét borítójú, sárga bagolyszemekkel telizsúfolt borítójú kötetet nem nagy lelkesedéssel tettem be a bevásárlókosárba kedvesem unszolására. Az Alt Krisztián által jegyzett levélregényt viszont magam is két nap alatt olvastam el – letehetetlennek bizonyult.

Az archaizáló stílus és a szerző a 19. századi Ung vármegyéig repítenek vissza, ahol bizony megállt az idő. A reformkornak itt nyoma sincs, az egyetlen ismerős név, akinek halálhíréről az elbeszélő beszámol, Lenhossék Mihály orvosprofesszor. A regény Szeghalmi Lőrinc(z) doktor egy ismeretlen barátjához írt levelek sorozata az 1839-40-es évekből. A fiatal, jóravaló orvost egy alkalommal eleven békákat szülő asszonyhoz hívják… vajon tényleg a boszorkány hírében álló Puzdes néni áll a háttérben? Szeghalmi nyomozni kezd – jobbkeze egy falusi „látnok”, Bakos György, aki a népi hiedelmekben, lidércekben jobban hisz, mint barátja műszereiben és orvosságaiban… A levelek szaporodnak: gyilkosság gyilkosság hátán, vízihullák, vérfarkas… De a történetet persze nem árulom el…

A kötet egyik erényét abban látom, hogy nem a néhol kissé modoros archaizálás mellett tetemes szakirodalomra épít. A szerző alaposan utánaolvasott annak, hogy műtöttek hályogot vagy éppen lékeltek koponyát a 19. században, ami … az egyébként jobbára kitalált … szereplők világát életre kelti. A mű vége kétségtelenül hagy hiányérzetet az emberben, mégis bátran ajánlom mindenkinek, aki a történelmi köntösbe bújtatott, kissé „gótikus” regényeket szereti.

A könyvről további információ szerezhető erről az oldalról:
http://arnyekvilag.magveto.hu


Szeghalmi Lőrincz: Levelek az árnyékvilágból

Jakab Péter

Kapcsolódó linkek

http://arnyekvilag.magveto.hu
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.