Ajánló | Film

Az eltűnés sorrendjében

2014. június 5. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 16:25

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Az elzárt, apró településen élő nyárspolgár, az utakat karbantartó Nils (Stellan Skarsgard) életét szörnyű tragédia rázza meg: egyetlen fiát holtan találják. A kétségbeesett apa a kezdetektől fogva azt gyanítja, hogy gyermeke gyilkosság áldozata lett. A szálak a helyi drogkartell fejéhez, a Báróhoz (Pal Sverre Hagen) vezetnek. A volt feleségével pereskedő főnök eleinte nem is sejti, hogy el-eltűnő emberei a dühös apa áldozataivá váltak, s hadat üzen a rivális szerb maffiának…

A sajnos már-már hagyományosan bugyuta magyar címet viselő „Kraftidioten” című alkotás a Berlini Filmfesztiválra is kijutott. Ebben nem kis szerepe van a rendező Moland és a főhőst alakító Skarsgard jól bejáratott párosának. A legismertebb skandináv színésznek – Karib-tenger kalózai ide, Mamma mia oda – bizony jobban állnak a negatív, (ön)ironikus karakterek, ezért is jutalomjáték számára a szerep. A baljós, állandó hófúvás, a csikorgó hideg és a literszámra spriccelő vér önkéntelenül is a Fargo-t idézi fel a mozilátogatóban, ez volt az oka egyik kételyemnek a filmmel kapcsolatban. A másik, hogy a kucsmás szerb maffiavezér, „Papa” alakítója, Bruno Ganz annyira összefort (talán nemcsak az én emlékezetemben) Hitlerrel A bukás című film kapcsán, hogy önkéntelenül is odaképzeli az ember minden feltűnésekor a kis bajuszt a színész orra alá.

Szerencsére csalódtam: Ganz zseniális, a film pedig nem Fargo-remake. Talán csak egyetlen internetes kritika jött rá a nyitjára: a nyilvánvaló tragikus szál mellett az alkotás paródia. Az örök hó birodalmában semmi sem a szokásos: a fiát elvesztő férfi mellett nem áll ki felesége, hanem elhagyja, a rettegett Bárónak kegyetlensége mellett legalább ennyire fontos tulajdonsága, hogy egy metroszexuális vega, akit a fürdőkádban ázva is meg tud ríkatni felesége. Abban a pillanatban, hogy valamelyik szereplőre hősként vagy legalábbis szánandó áldozatként tudnánk tekinteni, Moland legalább egy helyzet-vagy jellemkomikummal szétzúzza ezt. Így maradhat hideg, de egyre kifejezéstelenebb, megtörtebb a Nilst játszó Skarsgard tekintete. Hókotrójának valóban nem érdemes útjába kerülni…

Jakab Péter

Az eltűnés sorrendjében (Kraftidioten/In Order of Disappearance), színes, feliratos, norvég-svéd-dán fekete komédia, 116 perc, 2013

rendező: Hans Petter Moland
forgatókönyvíró: Kim Fupz Aakeson
operatőr: Philip Ogaard
zene: Brian Batz, Kaspar Kaae, Kare Vestrheim

szereplők:
Nils: Stellan Skarsgard
Papa: Bruno Ganz
Strike: Kristofer Hivju
Aron Horowitz: Jakob Oftebro
Greven: Pal Sverre Valheim Hagen
Nebojsa: Sergej Trifunović
Finn: Tobias Santelmann
Geir: Anders Baasmo Christiansen
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.