Ajánló | Film

Csatahajó

„Olyan lesz, mint Kolumbusz első találkozása az indiánokkal. De mi leszünk az indiánok…”

2012. április 23. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:11

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Az emberek fantáziáját már régóta izgatja, hogy milyen lehet az első találkozásunk egy földönkívüli civilizációval. Sokféle változatot láttunk már erre a vásznon, de most itt egy újabb verzió, ami kellemes kikapcsolódást jelenthet a dolgos hétköznapokban.

A történet meglehetősen egyszerű: 2005-ben a NASA tudósai felfedeznek egy új bolygót a Naprendszeren kívül, ahol a klíma a Földihez hasonló. Nagy esélyt látnak arra, hogy élet alakulhatott ott ki. Üzenetet küldenek az éteren keresztül a bolygó felé, hátha kapnak választ. Néhány év múlva – 2012-ben – válasz helyett öt, alakzatban közelítő objektumra lesznek figyelmesek a végtelen űrt kémlelő tudósok. Egy műholddal való ütközés következtében az egyik objektum megsemmisül, roncsai Hong Kongra zuhannak. A többi négy viszont az óceánba csapódik.

Ezzel párhuzamosan az amerikai tengerészet a 2012-es RIMPAC (Rim of the Pacific Exercise) gyakorlatra készül. (Ez a legnagyobb nemzetközi tengerészeti gyakorlat.) Anyahajók és rombolók özönlik el az óceánt teljes fegyverzettel. (Az utolsó csatahajót, az USS Iowát 2011-ben vonták ki a hadrendből. Hogy miért mégis Csatahajó a film címe? A végén kiderül.) A becsapódás helyszínére irányítanak néhány rombolót, de elvágja őket egy áthatolhatatlan erőtér a flottától, így magukra maradnak. A vízből kiálló három valami irányába küldenek egy felfegyverzett egységet. A kapcsolatfelvétel sikertelensége után egy óriási repülő emelkedik ki a vízből, ezzel pedig beindul a háború az emberek és idegenek között…

A film erőssége messze nem a történetben keresendő, hanem a látványvilágban. Mostanában nagyon is sok olyan film kerül a mozikba, ahol abszolúte elsődleges a látvány, miközben a történetről teljességgel megfeledkeznek. Ebben az esetben ez mégis működik. Ha átadjuk magunkat a látványnak, továbbá kikapcsoljuk az agyunkat, rettentően jól lehet szórakozni a filmen. Talán azért, mert nem is akar ilyen szempontból több lenni.

A látvány tényleg grandiózus, csak ámul-bámul az ember a moziban. Az óriási űrhajó és egyéb ketyerék nem véletlenül juttatják eszünkbe a Transformers filmeket, hiszen ugyanazok készítették ezt is. De míg a Transformers filmekben az óriási robotok látványa hamar unalomba fullad (szerintem), addig itt az óriási űrhajók a film végén is fel tudják tüzelni az embert.

A párhuzamot a két film között inkább a szereplőkben látom: itt is van egy komolytalan, mindent félvállról vevő „hüjegyerek”, aki meghódítja a komoly és gyönyörű „szupernőt”. És persze senki nem veszíti el a humorérzékét még a legveszélyesebb pillanatokban se. Ezek ellenére hamar saját életre kel a film, elszakadva a Transformerstől. A történetben vannak azért logikátlanságok, de ezek nélkül a film nem is tudna előre lépni. Nem teljesen érthető, hogy a szuperintelligens idegen civilizáció például miért csak addig tekinti saját magára veszélyesnek a rombolót, amíg annak lövegeit rá irányítják? (És egyébként miért a vörös a veszély, a zöld pedig a veszélytelen színe az idegeneknél is?)

A filmet a Hasbro Torpedó nevű játéka ihlette, és talán ennek a filmbéli felbukkanása a legzseniálisabb megoldás. Mivel a radaron nem látszanak az ellenséges hajók, jön az ötlet, hogy a nagy vízkiszorításuk miatt a cunamikat figyelő bóják jelzéseit figyeljék. Ezek pedig négyzetrács szerint vannak telepítve az óceánon. És ahol megemelkedik a vízszint, oda lőnek a rombolóról. Zseniális!

Mindent összevetve egy szórakoztató film a Csatahajó, amit valamilyen okból a klisés karakterek, a történet egyszerűsége, a sok logikai baki és a nagyon is amerikaias befejezés sem tudnak elrontani. Továbbá a zenei aláfestés (pl.: AC/DC), a már-már toborzófilm mivolta valamiféle többletet adnak. A kettétörve elsüllyedő hadihajó a taton álló két szereplővel pedig nem csak nekem juttatta eszembe a Titanic című James Cameron filmet…

Szerintem a film se akarja magát komolyan venni, így mi se tegyük! És akkor jó lesz!

Értékelés: 7/10

Tóth Attila

Csatahajó (Battleship), színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm, 131 perc, 2012

rendező: Peter Berg
forgatókönyvíró: Erich Hoeber, Jon Hoeber
operatőr: Tobias A. Schliessler
zene: Steve Jablonsky

szereplők:
Alex Hopper: Taylor Kitsch
Shane admirális: Liam Neeson
Samantha: Brooklyn Decker
Raikes: Rihanna
Nagata: Tadanobu Asano
Ordy: Jesse Plemons
Stone Hopper: Alexander Skarsgård
Angus: John Bell

Kapcsolódó linkek

http://www.battleshipmovie.com
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.