Ajánló | Film

TRON: Örökség

Avagy magyar szinkron: szétpixelezés a te neved!

2010. december 27. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:10

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Itt van a 28 évvel korábbi, kultikusnak számító TRON folytatása. Kérdés, hogy megérte-e ennyit várni?

Amikor Sam egy különös szignál után kezd el nyomozni, amit a régi Flynn Játékteremből küldenek – és csakis az apjától érkezhet – hirtelen egy digitális világba csöppen, ahol Kevint 20 éve tartják fogságban. A félelmet nem ismerő harcosnő, Quorra (Olivia Wilde) segítségével apa és fia nekivág az élet-halál útnak az elképesztő kiber-univerzumban, amit Kevin saját maga alkotott. A különös kiber-világ igencsak megelőzte korát, az elképzelhetetlen járgányokkal, fegyverekkel, látványvilággal és a könyörtelen gazemberrel, C.L.U.-val, apja hasonmásával, aki mindent megtesz, hogy megakadályozza Flynnék szökését. Közben találkoznak Gemmel, a titokzatos szirénnel, Castorral, a Kikapcsolok Klub tulajával és Riznlerrel, a gonosz maszkos harcossal.

2010 egyik legjobban várt és leginkább reklámozott filmje a TRON: Örökség, ami 28 évvel a kultikus első rész után került a mozikba. Olyan, mint tavaly az Avatar: elképesztően látványos, de sajnos a történet sablonos és kevésbé fordulatos, mint vártam. Sok kérdés marad a végére megválaszolatlanul és van benne néhány érdekes momentum (mint amikor malacsültet vacsoráznak), de nem szabad fennakadni ilyen apróságokon (ha belegondoltok már maga az alapötlet, az emberként kinéző programok is eléggé elrugaszkodott). Egyébként a film előtt ajánlott megnézni az 1982-es első részt – nem csak azért, hogy az előzményekkel tisztában legyünk, hanem mert jól esik felfedezni a kis utalásokat mozizás közben.

Érdemes 3D-s előadásra jegyet váltani (én az IMAX-ben láttam), mert úgy élvezhető igazán. Letisztult és minimalista kinézet, ennek ellenére szépen kidolgozott. A soundtrack a film legnagyobb erőssége: a Daft Punk fúvósokkal, vonósokkal megtámogatott elektronikus zenéje tökéletesen illik hozzá, de önmagában is élmény hallgatni. Mindenképpen szerezd be, ha szeretnél egy eredeti és pörgős albumot.

Én 10-ből 7 pontot adok neki – mert bár csalódást okozott, rajongónak tartom magam. Talán a már bejelentett harmadik rész kompenzálni fogja az Örökség hiányosságait.

Értékelés: 7/10

áfonya

TRON: Örökség (TRON: Legacy), színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 126 perc, 2010

rendező: Joseph Kosinski
forgatókönyvíró: Adam Horowitz, Richard Jefferies, Edward Kitsis
operatőr: Claudio Miranda
zene: Daft Punk

szereplők:
Kevin Flynn/Clu 2.0: Jeff Bridges
Sam Flynn: Garrett Hedlund
Quorra: Olivia Wilde
Alan Bradley/Tron: Bruce Boxleitner
Castor: Michael Sheen
Gem: Beau Garrett
Jarvis: James Frain

Kapcsolódó linkek

http://disney.go.com/tron
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.