Ajánló | Film

Harry Potter és a Halál ereklyéi I. rész

2010. november 30. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:09

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Tíz perccel a film kezdete előtt alig volt már pár hely a moziban. Foglalás nélkül nem is nagyon lehetett volna bejutni, de erre számítani lehetett. A Harry Potter már a bemutató napján rekord nézettségeket döntött, és a hétvégére jósoltak is valószínűleg teljesülni fognak – legalábbis a tapasztalataim alapján. De vajon valóban megfelelt-e a vártaknak a Halál ereklyéi első része?

Bevallom, elég rég olvastam már a hetedik könyvet, és nem is nagyon értettem, hogy az első képkockákon mi történik – persze utána megvilágosodott minden. Nem vártam efféle kezdést, de nem volt rossz. Már az elején megijeszthette a nézőt az a pár képsor, amikor Voldemort (pardon, a Sötét Nagyúr) és csatlósai tanácskoztak, ugyanis a film ezen része máris előre utalt arra a rengeteg sötét, borongós, félelmetes jelenetre, amely csak ezután következett. Ennek ellenére – vagy éppen e miatt – igen élvezhető volt a film.

Nem szeretném lelőni a poénokat azzal, hogy végigírom, hogy egyes percekben mi történt, mert az úgy sokat rontana az élvezhetőségén, ha esetleg valaki csak a cikk után nézi meg a filmet. De talán annyit mondhatok, hogy ez a film mind látványban, mind történetileg az egyik legjobban sikerült filmje a rendezőnek és az egész stábnak, még akkor is, ha nem 3D-ben nézzük meg. A színészek az előző rész óta megint rengeteget változtak, a helyszínek megint csak modernebbek, vonzóbbak lettek, és össze sem lehet hasonlítani az elsőhöz, ahol még gyerekek játszadoztak a varázspálcáikkal. Harry és barátai már felnőttek, ehhez kétség sem férhet, és ez mindenképpen javít a film élvezhetőségén, hiszen már nem egy csapat kislány és kisfiú gyerekes kalandjairól van szó, hanem a végső küzdelemről. Apropó, végső… Az egyetlen negatívum, amit talán elmondhatok a filmről, hogy számomra úgy jött le, hogy már az első képkockáktól kezdve ott volt a vég, az elmúlás, a búcsúzkodás… És ez az érzés az egész film alatt bennem volt, leszámítva egy-két vagy túl izgalmas, vagy túl vidám részt (bár ilyenekben nem bővelkedett a film). Ettől függetlenül remekül lehetett élvezni a filmet. És, ha jó szemmel állunk hozzá, akár azt is mondhatnánk, hogy milyen jó, hogy a film alatt végigkísér minket ez az érzés, hiszen tényleg vége. Legalábbis júliusban mindenképpen vége lesz több mint tíz év munkájának.

Tehát, a nyilatkozatok függvényében akár azt is mondhatnám, hogy, mint ahogyan várható volt, tényleg ez az eddigi legsötétebb, legfélelmetesebb, talán legizgalmasabb, és szerintem kétségkívül az (egyik) legjobb Harry Potter film, ami eddig készült. Bár egy kicsit zavaró, hogy tulajdonképpen nem ért véget, és a fél világ várja most lázasan a júliust, hogy végre teljes valójában láthassa a Harry Potter és a Halál ereklyéit, vagyis az utolsó filmet (filmrészletet), mindenképpen megéri emiatt elmenni a moziba. Egy Harry Potter fannek legalább kötelező, de én tiszta szívemből csak ajánlani tudom mindenkinek. Nem egy embertől hallottam már, hogy ő, bár nem rajong a már szinte az egész világot meghódított könyvsorozatért illetve az abból készült filmekért, ez a rész mégis nagyon tetszett neki. :) Szóval indulás a moziba! És ne csodálkozzatok, ha utána alig bírjátok majd kivárni, hogy végre július legyen, és újra beülhessetek a moziba…

Seben Laura

Harry Potter és a Halál ereklyéi I. rész (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I), színes, magyarul beszélő, angol-amerikai kalandfilm, 146 perc, 2010

rendező: David Yates
forgatókönyvíró: Steve Kloves
operatőr: Eduardo Serra
zene: Alexandre Desplat

szereplők:
Harry Potter: Daniel Radcliffe
Hermione Granger: Emma Watson
Ron Weasley: Rupert Grint
Lord Voldemort: Ralph Fiennes
Bellatrix Lestrange: Helena Bonham Carter
Rufus Scrimgeour: Bill Nighy
Severus Snape: Alan Rickman
Ginny Weasley: Bonnie Wright
Lucius Malfoy: Jason Isaacs
Draco Malfoy: Tom Felton
Albus Dumbledore: Michael Gambon

Kapcsolódó linkek

http://harrypotter.warnerbros.com
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.