Ajánló | Film

Könnyű nőcske

Amikor egy lány önszántából veszi magára a skarlát betűt

2010. november 4. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:09

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Ha tinikről szóló vígjáték jelenik meg a mozikban, biztosak lehetünk benne az elmúlt évek tapasztalata alapján, hogy a vicc forrása leginkább a gusztustalanság, a közönségesség. Üdítő kivételt képez ezek alól a Könnyű nőcske című film, amely az okos, igényes humorával nemcsak a tiniket varázsolja el, hanem az idősebbeknek is kellemes másfél órát szerez.

Olive Penderghast (Emma Stone) egy átlagos végzős gimis a vidéki gimnáziumban. A problémái is az átlag problémái: senki nem veszi észre, mindenki átnéz rajta. A fiúknak pedig eszükbe se jut őt randira hívni. Egyszerűen nem menő a többi csaj között. A változás akkor áll be, amikor egyetlen barátnőjének, Rhiannonnak (Alyson Michalka) a mosdóban beszámol a hétvégéjéről. A barátnő úgy tudta, hogy a hétvégét egy főiskolás fiú társaságában tölti, épp ezért kérdezgeti, mi történt. Olive végül azt mondja Rhinek, amit ő hallani akar: igen, elvesztette a szüzességét a hétvégén egy alkalmi kapcsolatban. (Miközben a hétvégét péntek délutántól vasárnap estig a kutyája társaságában töltötte.) A gond csak az, hogy az iskola bigottan vallásos diákja, Marianne (Amanda Bynes) ezt hallja, és tovább is adja. Futótűzként terjed a hír, hogy Olive már nem ártatlan, és főleg, hogy egy nála sokkal idősebb pasival kavart. Olaj a tűzre, hogy egy haverja, Brandon (Dan Byrd) megkéri, hogy a hétvégi buliba menjen el vele, ott pedig tegyen úgy, mintha szexelnének az egyik szobában. A kérés mögött az áll, hogy a meleg Brandonnak elege van az állandó cikizésből.

Olive kezdi élvezni, hogy mögötte összesúgnak a fiúk és a lányok. Kemény szóváltásba kerül irodalomórán az egyik lánnyal a vélt tettei és a tananyag kapcsán. Az óra anyaga A skarlát betű című Nathaniel Hawthorne regény. Olive észreveszi közte és a regény főhősnője, Hester Prynne közti párhuzamot, és úgy dönt, ha már csinálja, csinálja teljes odaadással. Így szexi cuccokat szerez be, majd magára ölti a hitvesi hűtlenséget jelképező skarlát színű A betűt. A helyzetet fokozza, hogy vajszíve kapcsán egyre több fiúnak segít: kisebb ajándékokért és pénzért cserében hírbe engedi hozni magát a fiúkkal. Ő egyre népszerűbb lesz a fiúk között, egyre jobban utálják a lányok, de róla beszél mindenki. A dolog egyetlen hátulütője, hogy fokozatosan kezdi elveszíteni az irányítást a dolgok felett…

A másodikfilmes rendező, Will Gluck és az elsőfilmes forgatókönyvíró, Bert V. Royal egy élvezhető, szex nélküli, de szexről szóló, végre altesti poénoktól mentes tinivígjátékkal lepték meg a moziba járókat. Ha eltekintünk attól, hogy 2010-ben miért is olyan nagy szám az, ha egy végzős gimis lány elveszíti a szüzességét, akkor egy olyan filmet kapunk, ami a gimis diákok problémáit igen újszerű szemszögből mutatja be. A párbeszédek ötletesek, igazán humorosak, egyáltalán nem erőltetettek.

A mellékszereplők közül ki kell emelni Olive túlzottan is liberális szüleit (Patricia Clarkson és Stanley Tucci), akikre olyan párbeszédek jutottak, hogy az ember sírva nevet a moziban tőlük. (Például akkor, amikor azt találgatják, melyik t betűvel kezdődő szót vághatta picike lányuk irodalomórán a másik lány fejéhez. Magyarul az ominózus szó p-vel kezdődik… ;))

A végére hagytam a főszereplőt, Emma Stone-t. A játéka egyszerűen lehengerlő! Nem lehet nem a hatása alá kerülni már a film elején. A mimikája magával ragadó, a játéka intelligens, egy cseppet sem erőltetett. Ízig-vérig tökéletes komika! Láthattuk őt több kisebb szerepben – legutóbb a Zombieland című vígjátékban –, de ott lehetősége sem volt megmutatni, mit tud. Biztos vagyok benne, hogy hallunk még felőle!

Összegzésképpen azt lehet mondani, hogy egy remek filmet láthatunk a maga hibáival (pl.: a túlkoros, de mégis gimnazistákat alakító szereplőgárda) a mai fiatalságról, ahol a pletykák fontosabbak a tényeknél, ahol az SMS vagy az Internet a mérvadó, ahol ha a tinik nagyon utálnak valakit, akkor leginkább a helyében szeretnének lenni. A film további erőssége a rengeteg filmes, zenei és irodalmi utalás, amiket ha sikerül észrevenni, kellemesen megfűszerezik a filmet.

Értékelés: 9/10

Tóth Attila

Könnyű nőcske (Easy A), színes, feliratos, amerikai romantikus vígjáték, 92 perc, 2010

rendező: Will Gluck
forgatókönyvíró: Bert V. Royal
operatőr: Michael Grady
zene: Brad Segal

szereplők:
Olive Penderghast: Emma Stone
Marianne: Amanda Bynes
Rhiannon: Alyson Michalka
Micah: Cam Gigandet
Dill Penderghast: Stanley Tucci
Rosemary Penderghast: Patricia Clarkson
Woodchuck Todd: Penn Badgley
Gibbons igazgató: Malcolm McDowell
Mr. Griffith: Thomas Haden Church
Mrs. Griffith: Lisa Kudrow

Kapcsolódó linkek

http://www.letsnotandsaywedid.com
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.