Ajánló | Film

Fűrész III

2007. január 25. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:34

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Aki látta az első két részt és azok elnyerték a tetszését… hát az most sem csalódhat. Aki pedig nem merte még rávenni magát, az sajnálhatja. A harmadik rész valójában ott kezdődik, ahol abbahagytuk a másodikat, így nem sok időnk marad fellélegezni. Miről szól a történet? Röviden és tömören: az alapja, feladatok sorozata. Ezek adják a meghökkentő jeleneteket, persze oldószer gyanánt – hogy ne csak ilyenekből álljon az egész – kapunk mellé egy történetet, ami már kicsit szimpatikusabbá teszi az egészet. De a fűszerezést mi magunk tesszük rá, hiszen bennünk merül fel a nagy kérdés: Mi mindent lehet megtenni egy emberi testtel? Innen pedig már messze szárnyalhat a képzeletünk, hiszen hiába is hinnénk, hogy a végső határ az a kínzóasztal… Jól tudjuk, hogy ez nem így van, mert mindig van újabb és újabb dolog, ami még borzasztóbb az eddigieknél.

„I want to play a game!” – felszólítás a jól ismert hangon, hátborzongató mosollyal. Persze! Mi mást is akarhatna az az ember, aki brutális játékokat talál ki, és élvezi, ha ezekkel kínozhatja áldozatait? Adott egy játék, amit ha végigcsinálsz, visszakapod az életed. Ez a dolgok menete, szinte minden esetben, de mégis újra és újra rávesszük magunkat, hogy leüljünk a vászon vagy éppenséggel a képernyő elé, s mindig meglepődünk a mesteri összeállításon. A dolgok nem csak egyszerűen történnek: a hátterében mindig ott áll valaki. Olyasvalaki, akiről nem is gondolnánk, hogy ugyanakkor a másik oldalon foglal helyet. A harmadik részben azonban kicsit más alakot ölt a halál. Persze a megszokott hátborzongató jeleneteket nem spórolják ki most sem, de az irányítás most más kezében van… És ugyebár minden a főnöktől függ!

Úgy működnek ezek a részek, mint valami kirakó. Minden egyes alkalommal újabb dologgal egészül ki a történet. A harmadik rész olyan, mint a puzzle utolsó darabja, amiben fény derül mindenre. Megtudjuk, hogy miért volt „szükség” annak a sok embernek a halálára.

Vajon mi lesz a hajsza vége? Bezárul ez az ördögi kör ezzel az egy résszel, és kapunk egy utánozhatatlan trilógiát, vagy a rendezők szeretnének még sokkolni minket újabb részekkel? Valószínű, hogy az utóbbi fog bekövetkezni, ugyanis nem sűrűn fordult elő, hogy ekkora sikerre tenne szert egy horrorfilm. Amerikában jobban várták a Fűrész harmadik részét, mint a másodikat (bár végül kevesebb lett a bevétel).

Nem úgy tekintünk a Fűrész III-ra, mint erkölcsi oktató- és nevelőfilmre, de valami mondanivalót mindenki tud kierőszakolni belőle. Bár én más célját nem látom, mint a hátborzongatás és saját magunk szórakoztatása. De hogyan lehet ezen szórakozni? Hiszen az egész csupa vér, brutalitás, szenvedés és őrültebbnél őrültebb kínzási módszerek halmaza… Valljuk be, hogy a képernyőn ebben is találunk valami jót.

S ha lefekvés előtt nem is nézünk az ágyunk alá hullákat keresve, egy ideig azért biztosan aggasztó lesz a tükörbe nézni, attól félve, hogy esetleg nemcsak a saját arcunk mosolyog vissza ránk. Utána pedig az az érzés kerít hatalmába bennünket, ami a második rész után: mikor jön a következő?

Értékelés: 9/10

Vas Veronika

Fűrész III (Saw III), színes feliratos amerikai horror, 113 perc, 2006

rendező: Darren Lynn Bousman
forgatókönyvíró: James Wan, Leigh Whannell
operatőr: David A. Armstrong

szereplők:
John Kramer: Tobin Bell
Amanda Young: Shawnee Smith
Jeff: Angus MacFadyen
Dr. Lynn Denlon: Bahar Soomekh
Kerry: Dina Meyer
Eric Matthews: Donnie Wahlberg
Troy: J. LaRose
Denica Scott: Debra McCabe

Kapcsolódó linkek

http://www.saw3.com
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.