Ajánló | Film

Alvilági játékok

A kansasi csel

2006. október 13. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:06

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Trükkös krimi Josh Hartnett, Bruce Willis, Morgan Freeman, Sir Ben Kingsley és Lucy Liu közreműködésével.

Slevin Kelevra (Josh Hartnett) egy igazi vesztes: barátnője csalja, a lakását bontásra ítélik, az utcán fényes nappal minden iratát ellopják – és állandóan beverik az orrát. A gondok elől New Yorkba menekül barátja, Nick Fisher (Sam Jaeger) lakásába. Mivel a lakás üres, a barátja sehol, így beköltözik. Hamar rájön, hogy a csinos szomszédlányon (Lucy Liu) kívül igen sokan érdeklődnek Nick után. Igazolni nem tudja magát, ezért mindenki őt hiszi Nicknek. Hamarosan megismerkedik New York alvilági életével is. Két rivális gengszer uralja a várost: egyikük a Főnök (Morgan Freeman), másikuk a Rabbi (Sir Ben Kingsley). A Főnök Goodkatet (Bruce Willis), a professzionális bérgyilkost bízza meg, hogy hozza el neki Nicket, aki pénzzel tartozik neki. Goodkat is Slevint kapja el Nick helyett, akinek egy fillére sincsen. A Főnök jutányos ajánlata: gyilkolja meg a Rabbi fiát. Ha nem teszi meg, végeznek vele. Épp felocsúdik Slevin, amikor a Rabbi emberei jelennek meg nála szintén tartozást behajtani…

A történetből több konkrétumot nem szabad elárulni. Érdemes megnézni a filmet annak ellenére, hogy talán egy picit lassú a film előrehaladása. A film erényei közé a parádés stáblistán kívül főleg az utolsó néhány perc zsenialitása tartozik. Érdemes felkészülni, mert a szép, lassú vonalvezetés egy pillanat alatt úgy felgyorsul, hogy háromszor is megfordul velünk a világ. Aki pedig csak egy pillanatra nem figyel oda, semmit se fog megérteni. Ekkor értjük meg, hogy a film minden pillanatára érdemes lett volna figyelni, mert semmi se történt véletlenül. Minden pontosan el van helyezve a történetben, minden rejt egynéhány csavart a film végére. Kimondottan élvezetessé teszi a mozit a sok visszaemlékezés, amiket gyakran érdekes módon vágnak: mindennek van folytatása, de ezt csak az utolsó percekben tudjuk meg.

Bruce Willis a Túszdráma (Hostage) óta sokat változott: azóta lassabb, jócskán megfontolt, agyafurt figurákat alakít – és valljuk be, jól áll neki. Nemkülönben az olajos atléta, de hát ő se lett fiatalabb az elmúlt években…

És a kansasi csel? Nos, az maga a film…

Értékelés: 8/10

Tóth Attila

Alvilági játékok (Lucky Number Slevin), színes feliratos amerikai krimi, 109 perc, 2006

rendező: Paul McGuigan
forgatókönyvíró: Jason Smilovic
operatőr: Peter Sova

szereplők:
Slevin Kelevra: Josh Hartnett
Mr. Goodkat: Bruce Willis
Főnök: Morgan Freeman
Rabbi: Sir Ben Kingsley
Nick Fisher: Sam Jaeger
Lindsey: Lucy Liu

Kapcsolódó linkek

http://www.slevin-movie.com
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.