Ajánló | Film

Zorro legendája

Csörgő csizma, fekete köpeny, maszk, kard és Tornádó

2005. november 22. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:05

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Nagyon nem volt mit csináljak, így unalmamban úgy döntöttem, hogy megnézem az új Zorro filmet. Láttam az első részt (mikor a TV-ben adták), ami nem tett túl mély benyomást rám. Elég nagyot csalódtam benne. Épp ezért elgondolkodtam, kiadjak-e 750 Ft-ot a második részre? Végül megtettem. És nem bántam meg!

A történet nem túl bonyolult: van a főgonosz, aki el akarja pusztítani Amerikát, de ezt a jó nem hagyja. Természetesen lehet azért többet mondani a tartalomról. Kalifornia szavazásra készül, dönteniük kell a jövő felől. A kérdés az, hogy részesei legyenek-e az Amerikai Egyesült Államoknak és ezzel együtt a szabadságnak? A válasz egyértelműnek tűnik, bár pár igen gonosz ember nem akarja, hogy az Egyesült Államok megszülessen. (Természetesen itt lehet vitatkozni a történelmi hitelességen, de én kikapcsolódni akartam a moziban.)

Ezzel párhuzamban a már jó 10 éve praktizáló Zorronak (Antonio Banderas) is megvan a saját baja: a felesége (Catherine Zeta-Jones) és a fia (Adrian Alonso). A feleség a csatlakozás pillanatát várta, mert így Zorro szögre akaszthatná a maszkját, és lehetne végre apa. De hát a váltás sose könnyű: Zorronak fontos a fia, de az is, hogy segíthet másokon. A fekete álarcos barátunk ilyen és ehhez hasonló családi problémák közepette találja szembe magát az Amerika elleni összeesküvéssel…

Kimondottan jót lehetett szórakozni a filmen, mert se a színészek, se a rendező nem vették túl komolyan ezt a maszkos figurát. A film inkább paródia, de pont ez az erőssége. A poénok jól vannak adagolva, még a látszólag leggyengébb és legszokványosabb viccen is jókat lehet kacagni. Az pedig szerintem meglehetősen egyedi próbálkozás a szuperhősös filmek terén, hogy a család szemszögéből vizsgálja a kettős élet hátrányait. Igazából túl sokat nem is kell mondani, ennyi épp elég.

Ha vevők vagyunk egy kis családi mozira, mindenképp érdemes megnézni ezt a filmet.

Értékelés: 9/10

Tóth Attila

Zorro legendája (The Legend of Zorro), színes magyarul beszélő amerikai kalandfilm, 131 perc, 2005

rendező: Martin Campbell
forgatókönyvíró: Alex Kurtzman, Roberto Orci
operatőr: Phil Meheux

szereplők:
Don Alejandro de la Vega/Zorro: Antonio Banderas
Elena de La Vega: Catherine Zeta-Jones
Blanca Cortez: Giovanna Zacarías
Ferroq: Raúl Méndez
Joaquin: Adrian Alonso
Governor Don Pedro: Pedro Armendáriz Jr.

Kapcsolódó linkek

http://www.sonypictures.com/movies/thelegendofzorro
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.