Ajánló | Film

S.W.A.T. – Különleges kommandó

2003. november 21. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:34

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Az akciófilmeket lehet kedvelni és lehet utálni, de vitathatatlan, hogy sokan szeretik ezt a műfajt. Ez a film pont nekik szól.

A S.W.A.T. (Special Weapons And Tactics) egy különleges rendőri alakulat, mely a 60-as években alakult meg Los Angelesben. A S.W.A.T. egységek tagjai rendőrök, akik kiválóan teljesítik a munkájukat. Ha veszélyes feladatot kell végrehajtani, őket hívják. Filmünk egy ilyen S.W.A.T. egység felállításába és mindennapi munkájába enged betekintést.

Egy szerencsétlen döntés miatt vizsgálat indul Jim Street (Colin Farrell) és társa, Brian Gamble (Jeremy Renner) tisztek ellen, mivel egy túszmentő akció során Gamble meglő egy túszt. Mindkét tisztet lefokozzák, de Gamble úgy dönt, ezek után nem marad az egységnél. Jim pedig a fegyverraktárba kerül. És várja, hogy újból bizonyíthasson.

Egyik unalmas nap megérkezik Dan „Hondo” Harrelson őrmester (Samuel L. Jackson), aki azt a feladatot kapta, hogy állítson fel egy S.W.A.T. egységet. És itt helyet kap Jim is. Szerencsére a kiképzést nem erőltetik nagyon, így mi ezen hamar átléphetünk.

A kiképzés közben kezd kiderülni, hogy hőseinknek ki lesz majd az ellenfele, bár a film egy enyhe csavart azért ezen a téren még tartogat. Egy nemzetközi bűnöző akad horogra egy egyszerű közúti ellenőrzés alkalmával. Az ember ül a moziban és azon gondolkodik, hogyan fordítják majd a két felet egymás ellen. És csak gratulálni lehet a forgatókönyv íróinak. Igen eredeti az ötlet, amivel a város összes gengszterét a rendőrség ellen fordítják: 100 millió dollárt ajánl fel a lebukott bűnöző azoknak, akik őt kiszabadítják.

Ez az akciófilm tartalmazza az összes olyan részletet, amik nélkül egy film nem lehet akciófilm. De mégis jobb, mint az átlag. Tetszik, hogy figyeltek az apró részletekre is a készítők. A történet hihető, nincsenek benne már-már nevetségesen irreális elemek, a filmben szereplő fegyverek azonosak az eredetiekkel, és újra kommandós cuccban láthatjuk Rodriguez kisasszonyt!

Értékelés: 7/10

Tóth Attila

S.W.A.T. – Különleges kommandó (S.W.A.T.), színes amerikai akciófilm, 117 perc, 2003

rendező: Clark Johnson
forgatókönyvíró: David Ayer, Jim McClain
operatőr: Gabriel Beristain

szereplők:
Dan „Hondo” Harrelson: Samuel L. Jackson
Jim Street: Colin Farrell
Chris Sanchez: Michelle Rodriguez
Deke: LL Cool J
Alex: Olivier Martinez
T.J.: Josh Charles
Thomas Fuller kapitány: Larry Poindexter

Kapcsolódó linkek

http://www.swatthemovie.com
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.