Ajánló | Film

Star Wars III. – A sith-ek bosszúja

2005. május 20. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:34

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Azt, hogy mi történt, mindenki tudja. A kérdés – ezúttal már harmadszor – az volt, hogy hogyan.

A 2. epizód befejezése óta nem sok minden változott. A klónháborúban a köztársaság lassan győztes pozícióba került, de még mindig nincs meg a szakadár droidhadsereg vezetője, Dooku gróf. Anélkül meg ugyebár nem lehet befejezni a háborút, de Palpatine szenátor egyébként sem sürgeti ezt, mert elveszthetné különleges jogait. Ám a galád Dooku ismeretlen körülmények közt foglyul ejti, és kegyetlenül egy kényelmes forgatható karosszékbe kötözi, hogy díszpáholyból nézhesse a harmadik epizód nyitójelenetét képező űrcsatát. Többet a spoiler alert miatt nem is írunk a sztoriról most.

Annak idején sokan vetették Lucas szemére, hogy egy űrcsatának nincs is hangja, ám a siker láttán elhallgattak. Most ugyanígy lehetne panaszkodni, hogy hogyan működhet az űrben a fékezőernyő, hogyan éghet el valaki feje, mikor mellbelövik lézerpisztollyal, de mind tudjuk, hogy egy Star Wars filmbe nem realitás kell, hanem hangulat. Csak az a baj, hogy ez sincs meg mindig. A 6 rész talán legmeghatározóbb párbaját félbeszakítja a pattogó Yoda képe, egy lift zuhanását az olajat spriccelő R2D2: csoda, hogy valami nem stimmel? Jó előzményhez méltón konkrét utalásokat találhatunk a klasszikus trilógiára, ezt minden Star Wars kedvelő csak elismeréssel fogadhatja. A látvány sem mindennapi, bár ez csak a csatákra terjed ki. Igaz, hogy 1977-ben még csak bábok álltak Lucas rendelkezésére, most pedig teljes számítógépes képalkotással dolgozhatott, de talán mégsem kellett volna erőltetni a fénykardpárbaj háttereként szolgáló lávagejzíreket és hasonlókat.

Ellentétben az előző epizódokkal, a színészi munkákkal sincs semmi baj, Hayden Christensen például rengeteget fejlődött, és a többi szereplővel sincs probléma.

Ám a film több részét is érheti jogos kritika, az erőltetett, talán felesleges poénkodások gyakran elrontják a hangulatot, nem kéne ennyit hülyéskedni, hisz mégis csak az egész köztársaság, a jedik és a kiválasztott bukásáról van szó. Evvel talán el is érkeztünk a film legnagyobb hiányosságához: nem elég komor. A már felsoroltak mellett elég Palpatine szenátor Tapsi Hapsi szintet megütő szenvedő-monológjára, R2D2 egyedül-a-világ-ellen akcióira, vagy a röhejesen beszélgető harci droidokra gondolni (és itt kell nagy pozitívumként megemlíteni, hogy Jar Jart ugyan kötelezően belezsúfolták, de legalább egy árva sor szöveget nem kapott). Akármennyit fejlődött is Hayden Christensen, nem rajta múlott karaktere néhány alapvető sutasága: mintegy három másodperces pálfordulása, melyben Sidious nagyúr tanítványául szegődik, és esküdt ellenségévé válik mindennek, amit addig képviselt, már-már nevetséges.

(SPOILER ALERT!) Lezajlik a háború, megalakul a birodalom, lemészárolják a jediket John Williams szokásosan zseniális zenéjére, Anakin pedig, midőn megküzd előző mesterével, Obi-Wannal, olyan csúfosan kikap, hogy a híres-hírhedt fekete páncélba kényszerül. A Tatuint pedig ikernapjai ideális helyszínné teszik egy hollywoodi film befejezőjelenetéhez: itt gyakrabban van naplemente, amit merengve lehet nézni egészen a főcímig.

De nehogy azt higgye akárki, hogy ez egy rossz film. Kiváló darab, csak az elvárások voltak nagyok. Hisz mégiscsak egy kör bezárult. A legenda véget ért, hogy elkezdődhessen…

Rendezés: 8/10 (Lucas nem az évszázad rendezője, de azért megadta a módját.)
Színészi Játék: 7,5/10 (Mindenki rendben van, Hayden Christensen pedig még fejlődött is.)
Látvány: 10/10 (1-2 apró hibával, majdnem tökéletes.)
Zene: 10/10 (John Williams.)
Hangulat: 7.5/10 (A 100 millió dolláros effekt nem feltétlen jobb, mint a 100 dolláros bábu (ld. 77).)
Sztori: 6.5/10 (Tudtuk az elejét és a végét, de a kitöltés kicsit sablonos lett.)
Elvárásokhoz képest: 6,5 (többVadertöbbVadertöbbVader :-) (pl.))

Értékelés: 9/10

Barna Richard, Diószegi Tamás és Kovács Zsolt

Star Wars III. – A Sith-ek bosszúja (Star Wars III. – Revenge of the Sith), színes magyarul beszélő amerikai sci-fi, 143 perc, 2005

rendező: George Lucas
forgatókönyvíró: George Lucas
operatőr: David Tattersall

szereplők:
Obi-Wan/Ben Kenobi: Ewan McGregor
Anakin Skywalker/Darth Vader nagyúr: Hayden Christensen
Amidala szenátor/Padmé Naberrie-Skywalker: Natalie Portman
Mace Windu: Samuel L. Jackson
Palpatine uralkodó/Darth Sidious: Ian McDiarmid
Dooku gróf/Darth Tyranus: Christopher Lee
C-3PO: Anthony Daniels
R2-D2: Kenny Baker
Chewbacca: Peter Mayhew
Yoda hangja: Frank Oz

Kapcsolódó linkek

http://www.starwars.com/episode-iii
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.