Ajánló | Film

Átok

Még a paplanod alá is be fogsz nézni lefekvés előtt

2005. március 11. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:34

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Japánban úgy tartja a hiedelem, hogy ha valaki harag által hal meg, akkor a hely megőrzi az átkot. Ez az átok pedig azok vesztét okozza, akik erre a helyre lépnek. A halálukkal pedig egy új átok születik…

Karen (Sarah Michelle Gellar) szociális munkás, aki Japánban tanul. Egy nap végre olyan munkát kap, amire mindig is vágyott: felügyelet nélkül, egymaga gondozhat egy rászorulót. Emma (Grace Zabriskie) ápolása nem tűnik nagyon nehéz munkának, bár a ház enyhén szólva kísérteties. Az emeletről pedig rejtélyes kaparászás hallatszik. Mikor Karen utánajár a dolognak, iszonyatos felfedezést tesz…

Ennél többet nem is lehet mondani a történetről, de nem is kell. A film erőssége semmi esetre sem a sztori. Bár hivatalosan horrornak titulálják az Átkot, szerintem jóval inkább a thrillerre jellemző jegyekkel vértezte fel a rendező a filmet. Férfiasan bevallom, bármennyire is a klasszikus trükkökkel ijesztget Takashi Shimizu, bármennyire is lehet sejteni, hogy most épp történni fog valami csúnya, ijesztő dolog, rendesen lehet sikoltozni. Ami a mesét illeti, nem erre számítottam, de a borzongás „kárpótolt” mindenért.

Érdemes tudni, hogy a film egy sikeres japán horror, a Ju-on remake-jeként készült. Érdekességnek számít, hogy mindkét filmet ugyanaz a rendező rendezte, sőt az eredeti már több folytatást is megért.

A film történetét érdekesen járhatjuk be: néha két jelenbéli jelenet között van egy harmadik, ami az előzményeket mutatja be. Elsőre zavaró ez a megoldás, mert hirtelen olyan jelenetek tárulnak fel, amelyek nem passzolnak a filmbe. De miután megszokjuk ezt a mesélési módszert, még azt merem mondani, dob egyet a filmen.

Ha megnézed a filmet, komoly történetre, kielégítő befejezésre ne is számíts, de arra igen, hogy lefekvés előtt benézel még a paplanod alá is!

Értékelés: 7/10

Tóth Attila

Átok (The Grudge), színes feliratos japán-amerikai-német horror, 96 perc, 2004

rendező: Takashi Shimizu
forgatókönyvíró: Takashi Shimizu, Stephen Susco
operatőr: Lukas Ettlin, Hideo Yamamoto

szereplők:
Karen: Sarah Michelle Gellar
Peter: Bill Pullman
Doug: Jason Behr
Matthew: William Mapother
Jennifer: Clea DuVall
Susan: KaDee Strickland
Emma: Grace Zabriskie

Kapcsolódó linkek

http://www.sonypictures.com/movies/thegrudge
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.