Ajánló | Film

Penge: Szentháromság

Talán most már vége

2005. március 8. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:34

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Egy újabb trilógia született a Szentháromsággal. 1998 és 2002 után itt a sorozat harmadik része. Ezzel a filmmel sokak számára vége is a sorozatnak…

Penge ott folytatja, ahol abbahagyta: magányos farkasként gyilkolja a vámpírokat. A vámpírok pedig ott próbálnak neki keresztbe tenni, ahol csak tudnak. Egyfelől lefilmezik Pengét, aki az ő galád csapdájukba esve tévedésből egy embert öl meg. Az el nem izzó holttestre pedig nehéz magyarázattal szolgálni. Másfelől pedig felkeltik évszázados álmából Drakulát (Dominic Purcell), aki itt Drake néven fut.

Az FBI lecsap Penge búvóhelyére, ahol az egyetlen társát, Whistlert lelövik, őt magát pedig elfogják. Az FBI-tól végül Whistler lánya, Abigail (Jessica Biel) és Hannibal King (Ryan Reynolds) mentik ki. Hamar kiderül, hogy ők egy titkos vámpírvadász banda tagjai, akik nem csak gyilkolják a dögöket, hanem valamiféle végső megoldáson is törik a fejüket. Ezzel kezdetét veszi a végső harc…

Remélem, hogy ezt szó szerint kell venni, mert ezt a sorozatot nem szabad folytatni. Döntse el ki-ki maga, hogy milyen a harmadik rész; szerintem pocsék! Az első rész folytatása szerencsésnek bizonyult, sikerült valami újat belevinni a történetbe. A mese hangulata el tudta a kedves nézőt varázsolni, érezhető volt, hogy törődtek a film világának kiépítésével. Az akkori forgatókönyvíró (David S. Goyer) most rendezővé lépett elő és elrontott mindent, amit csak lehetett. Penge szinte csak epizódszereplő, a helyét a két fiatal, Abigail és Hannibal King veszi át. Abigail szórja a napfényízű nyílvesszőket, Hannibal King pedig a mókáit. A vesszők írtják a vámpírokat, a viccek pedig a nézőket. A Halálos fegyver első része óta divat az akciófilmek feszültségét viccekkel oldani, de Ryan Reynolds alakítása olyan szinten kínos, hogy gyakran az ember el sem hiszi, hogy ezen a filmen ül a moziban. Tökéletes mellényúlás az ő karaktere. (Legalább –2 pontot ért ez az Összképben.)

A „sötét oldalon” talán még rosszabb a helyzet. Danica Talos fenékrázása és főnökösködése inkább megmosolyogtat, mint elrémít, a segédei pedig olyan bénák, hogy már magukkal sem tudnak mit kezdeni. A végére hagytam Drake-et, aki az aktuális főgonoszt alakítja. Valahogy Drakulát nem ilyennek képzeltem el. Teljességgel hiteltelen. Nála még Mr. Bean is gonoszabb tudna lenni… :) Még a film hivatalos oldalán sincs róla kép!

A Szentháromság mindent lerombol, amit az előző két részben felépítettek. Minden pillanatában érződik az erőlködés. Mintha az első két rész paródiája lenne. Nagyon nagy kár érte.

Vérszegény.

Értékelés: 3/10

Tóth Attila

Penge: Szentháromság (Blade: Trinity), színes feliratos amerikai akciófilm, 113 perc, 2004

rendező: David S. Goyer
forgatókönyvíró: Marv Wolfman, Gene Colan
operatőr: Gabriel Beristain

szereplők:
Blade: Wesley Snipes
Abigail Whistler: Jessica Biel
Hannibal King: Ryan Reynolds
Abraham Whistler: Kris Kristofferson
Drake: Dominic Purcell
Danica Talos: Parker Posey
Ray Cumberland: James Remar
Sommerfield: Natasha Lyonne
Asher Talos: Callum Keith Rennie
Jarko Grimwood, Triple H: Paul Michael Levesque

Kapcsolódó linkek

http://bladetrinity.com
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.