Ajánló | Film

Bújócska

„Charlie nem szereti aput”

2005. február 28. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:34

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Emily (Dakota Fanning) egy átlagos kilencéves kislány, aki óriási tragédiát élt meg: öngyilkos lett az anyukája. Ezt se ő, se az apukája (Robert De Niro) nem tudják könnyedén feldolgozni, ezért úgy döntenek, New York zajos városából egy csöndes kis városkába költöznek. Talán ott könnyebb lesz a felejtés. Talán…

A csonka család életében akkor áll be az újabb változás, mikor a megviselt apa megtudja, hogy a lányának egy új, képzeletbeli barátja van, akit Charlie-nak nevez. Charlie miatt pedig Emily egyre inkább megváltozik, mert Charlie nem szereti aput.

A borzongáshoz minden adott: ősz, néptelennek tűnő kisváros, vidéki ház, szomszédos erdő és persze egy szellembarát. Sokan gondolják azt, hogy jobban lehet egy olyan dologtól félni, ami nem megfogható, amit nem látunk, de érezzük, tudjuk, hogy jelen van. Charlie ilyen.

A film története egyszerű, nem átláthatatlan, mégis kicsit kérdéses lehet. (Számomra furcsa volt, hogy a kislány traumáját a vidéki magány a pszichológus apuka szerint miért gyógyítja jobban, mint a városi nyüzsgés? Én úgy érzem, erre a kérdésre a film a végén választ ad.) Nincsenek nagyszabású jelenetek, inkább a csendes beszélgetések mögötti tartalom az, ami leköti az embert: néha csak Em tekintetétől végigfut a hideg a hátunkon. Tanúi lehetünk annak, ahogy a kislány lassan, de biztosan teljesen elveszíti a kapcsolatot a hétköznapokkal.

Hiába szerepel a filmben De Niro, Dakota Fanning egyszerűen maga mögé utasítja őt! Parádésan zseniális a kislány játéka. Felnőtt színészeket megszégyenítő módon tudja Em szerepét hitelesen megformálni. Már csak ezért érdemes volt a filmet megnézni! A többiekről még csak hasonló sem mondható el, bár ez nem baj, hiszen a film végén derül ki, hogy az igazi és egyetlen főszereplő, akire érdemes figyelni, az Emily. Hogy miért, azt nem árulom el, csak annyit, hogy a befejezés tartogat fordulatot. Kettőt is. Olyanokat, amiken el lehet gondolkozni. És ez a lényeg. Miután megértjük ezeket, akkor esik csak le az állunk, hogy valójában mekkorát alakított Dakota Fanning.

Ami még meglepő a filmmel kapcsolatban, hogy kétféle végződéssel készült, s nem tudhatjuk, melyikre ülünk be.

Értékelés: 9/10

Tóth Attila

Bújócska (Hide and Seek), színes feliratos amerikai thriller, 100 perc, 2005

rendező: John Polson
forgatókönyvíró: Ari Schlossberg
operatőr: Dariusz Wolski

szereplők:
Dr. Richard Goodman: Robert De Niro
Emily Goodman: Dakota Fanning
Dr. Katherine Carson: Famke Janssen
Elizabeth Young: Elisabeth Shue
Sheriff Hafferty: Dylan Baker
Steven: Robert John Burke
Alison Callaway: Amy Irving

Kapcsolódó linkek

http://www.hideandseekthemovie.com/home.html
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.