Ajánló | Film

Holnapután

Megfagy benned a vér is

2004. május 28. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:34

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Még 2003-ban láttam a Holnapután előzetesét egy moziban. Nagyon hangulatos volt, egy pillanat alatt a jégkorszakban éreztem magam. Már akkor eldöntöttem, hogy ezt a filmet megnézem. Lehet, hogy elhamarkodott döntés volt…

Jack Hall (Dennis Quaid) klimatológus, aki a globális felmelegedés lehetséges következményeit kutatja. Kutatásait a múlt vizsgálatára alapozza. Épp az Antarktisz jégmintáit gyűjti, mikor egy óriási jéghegy szakad le a jégmezőről. (Ilyen például 2000-ben történt, mikor az Antarktisz Ross elnevezésű jégmezőjéről egy Jamaica méretű jéghegy szakadt le.) A következmények ijesztőek: a világtengerek melegednek, a Golf-áramlat átalakul, majd lassan eljön az újabb jégkorszak. Jack Hall hiába próbálja figyelmeztetni azokat, akik még talán tudnának segíteni, senki sem veszi őt komolyan. De csak addig a pillanatig, míg a baj be nem következik…

Ezerszer látott kezdet: magányos „hős”, akit senki sem vesz komolyan addig, amíg nem következik be a baj. Ez még nem lenne baj, ez csak gerjeszti a nézőket, akik kényelmes székekből nézik a főhős reménytelennek tűnő harcát a bürokráciával. Mikor pedig bekövetkezik a jóslat, a nézők némi elégtételt éreznek: pedig ő megmondta.

Csak a film innen fordít egyet, s míg eddig a katasztrófa állt a középpontba, mostantól az emberi érzések (szeretet, család, önfeláldozás, kötelességtudat stb.) kerülnek előtérbe. Innentől pedig az ismétlődő klisés megoldásoktól kezdve a néha komolytalannak tűnő párbeszédeken át haladunk el a végkifejletig, ahol igazából semmi sem történik. A konklúziót magunknak kell levonni, a film ebben nem segít.

A látvány fantasztikus. Igazán nyomasztó látni New York városát úgy, hogy csak a felhőkarcolók teteje lóg ki a hótakaró alól. Viszont a történet annyira rossz, hogy ennyit általában egy huszadrangú tévéfilmtől várnánk csak el. Látványos jelenet a film közepén túl, mikor a vízzel elárasztott New York egyik útjára az óceánról befut egy teljesen kihalt szellemhajó. Óriási a látvány, de hogyan került oda a hajó? Senkit nem érdekel ez, ha egyszer látványos.

A mozik plakátjai igazán megijesztenek minket, megfagy bennünk a vér attól, amit a képek sejtetnek. De sajnos ezt a különleges hideg hangulatot elfelejtjük a film első harmadában. Kár érte!

Értékelés: 5/10

Tóth Attila

Holnapután (The Day After Tomorrow), színes magyarul beszélő amerikai katasztrófafilm, 124 perc, 2004

rendező: Roland Emmerich
író: Art Bell
forgatókönyvíró: Roland Emmerich
operatőr: Ueli Steiger

szereplők:
Jack Hall: Dennis Quaid
Sam Hall: Jake Gyllenhaal
Laura: Emmy Rossum
Lucy: Sela Ward
Janet: Tamlyn Tomita
J.D.: Austin Nichols
Cabbie: Tony Calabretta

Kapcsolódó linkek

http://www.thedayaftertomorrow.com
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.