Ajánló | Film

Underworld

Ahol az embereknek nem osztottak lapot

2004. április 30. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:34

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Két faj fejlődött ki az emberek között hosszú évszázadok alatt: az arisztokrata vámpír és a lázadó Lycan (farkasember). Úgy élnek a normális emberek között, hogy ők nem is tudnak a létezésükről. Mindent, ami a vámpírokról és a farkasemberekről szól, csak mesének tartanak.

A két faj korábban látszólagos békében élt egymás mellett, de ez a helyzet nem tartott örökké. Azóta egymás ádáz ellenségei és gyilkolják egymást. A Lycanok koncentrált napfény tartalmú lövedékkel irtják a vámpírokat, míg a vámpírok ezüstnitrát tartalmú lőszerrel kedveskednek viszont. Ebben a vég nélküli küzdelemben akkor következik be fordulat, mikor a vámpírlány, Selene (Kate Beckinsale) rájön, hogy a farkasemberek nagyon-nagyon érdeklődnek egy ember (Scott Speedman) után. Nem tudja, miért érdekelné a farkasembereket egy ember, de pont ezért lesz neki gyanús a dolog. Követi a fiút és alkalomadtán megmenti a farkasemberektől. No meg beleszeret. De ekkor még nem tudja, hogy a fiú sorsa megpecsételődött: megharapta az egyik farkas…

A film két órája kicsit hosszú, véleményem szerint másfél óra is elég lehetett volna a meséhez. A látvány és hangulat majdnem elsőrangú. Sajnos a kísérőzene erőtlen, nem nagyon tudja a hangulatot fokozni. A másik számomra enyhén visszás dolog abból fakadhat, hogy a filmet Budapesten forgatták. A rendőrautó „Police” felirata és a mögötte, a falon árválkodó „Fregatt Söröző” élesen szemben áll egymással. Hasonlóan nem alkotott hiteles kontrasztot a pályaudvarra befutó gőzös a korabeli kocsikkal a mögötte parkoló InterCity szerelvénnyel. A film elejéről pedig ki lehetett volna hagyni a metrós-lövöldözős jelenetből a mátrixos felhangokat. Nagyon nem tett jót ez a kezdésnek.

Még Görög Zita nevét kell megemlíteni. Ezt azért teszem, mert eddig az Underworld filmmel kapcsolatban itthon mindig felvetették a nevét. Nagy színészi teljesítményt nem kell várni tőle, mert arra nem volt ideje. A film második felében tűnik fel, mint Amelia, de még mielőtt meg tudna szólalni, lemészárolják. Ennyi.

Összegzésként azt mondhatom, hogy egy jó ötletből forgattak egy olyan filmet, ami túl hosszú a cselekményéhez képest. Nézhető, bár azért izgalmasabb és eredetibb produkciót vártam volna. De hát azok a filmek, amiket Magyarországon forgatnak…

Értékelés: 6/10

Tóth Attila

Underworld (Underworld), színes feliratos amerikai-angol-magyar-német fantasztikus thriller, 121 perc, 2003

rendező: Len Wiseman
forgatókönyvíró: Len Wiseman, Kevin Grevioux
operatőr: Tony Pierce-Roberts

szereplők:
Selene: Kate Beckinsale
Michael Corvin: Scott Speedman
Viktor: Bill Nighy
Erika: Sophia Myles

Kapcsolódó linkek

http://www.sonypictures.com/movies/underworld
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.