Ajánló | Film

Rocksuli

Nem lehet elég korán kezdeni…

2004. március 29. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:34

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Dewey Finn (Jack Black) egy igazi rockzenész, akit nem a külsőségek varázsolnak el, hanem a tudás. Sajnos a saját zenekara ezt nem így gondolja, ezért az egyik fellépésük után kiteszik őt a bandából. Az anyagi gondokkal bajlódó Dewey albérlete is veszélybe kerül, mikor keményen felszólítják arra, hogy fizessen. Épp kapóra jön neki egy munkaajánlat: tanítani kell egy jóhírű elit általános iskolában. Elhanyagolható szépséghibája a dolognak csak annyi, hogy a barátja nevén kell bejelentkeznie, mert ő maga nem tanár.

A másik aprócska kis bibi pedig az, hogy a diákok tanulni akarnak, és egyre kevésbé tetszik nekik a semmittevés. Kezdik nagyon unni az egésznapos szabadfoglalkozásokat. Egy szerencsés véletlen folytán kiderül, hogy a diákok profi zenészek. És így már van legalább egy olyan téma, amihez ő is ért, amiről tud a gyerekekkel társalogni. Rocktörténeti gyorstalpalója után pedig megalakítják a saját bandájukat Rocksuli néven. És neveznek a Bandák Hábórúja zenei versenyre…

A külföldi médiák által kimagaslóan jónak tartott vígjáték felkeltette bennem az érdeklődést. Valahogy az a kép alakult ki bennem a filmről a kritikák kapcsán, hogy egy újabb agyonsztárolt és viccesnek tartott próbálkozásról van csak szó. (Állítólag a Hulk című film Amerikában óriási siker volt, nálunk meg értetlenül és döbbenten nézték az emberek a szánalmas történetet. A baj talán az volt, hogy Magyarországon kevesen nőttek fel ezeken a képregényeken. Ettől függetlenül azért valamiféle tartalmat kölcsönözhettek volna a filmnek!) A film előzetesét látva döntöttem végül úgy, hogy megnézem ezt a vígjátékot.

Megnéztem és nem bántam meg. Nagyon kedves és aranyos, oltárian jópofák a poénok, és igen vicces a tanár úr. Egyetlen negatívuma talán a filmnek a versenyen előadott dal enyhe lagymatagsága. Egy ütősebb tételt kellett volna oda írni! Bár ezt döntse el ki-ki maga! De ettől még zseniális a film, aki pedig közel áll a rockzenéhez vagy az iskolai hangulathoz, biztosan értékelni tudja. Ha pedig mindkettőhöz, akkor talán megérti Dewey-t is…

Sokakban felmerül, milyen lenne, ha mi ülnénk a padban, és hírtelen a semmiből ránk szakadna egy ilyen fanatikus rockzenész. Eljátszunk a gondolattal 108 percet, majd folytatjuk a hétköznapjainkat. De 108 percre felszabadultan átélhettük, milyen lehetett volna rockzenésznek lenni!

Értékelés: 10/10

Tóth Attila

Rocksuli (The School of Rock), színes magyarul beszélő amerikai vígjáték, 108 perc, 2003

rendező: Richard Linklater
forgatókönyvíró: Mike White
operatőr: Rogier Stoffers

szereplők:
Dewey Finn: Jack Black
Mullins: Joan Cusack
Ned: Mike White
Leonard: Cole Hawkins
Patty: Sarah Silverman

Kapcsolódó linkek

http://www.schoolofrockmovie.com
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.