Ajánló | Film

A felejtés bére

Magas fizetség és tiszta lelkiismeret

2004. március 8. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 21:48

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Michael Jennings profi konstruktőr. Munkája nagyon érdekes és izgalmas: mások által piacra dobott és forradalmian új termékekből a megrendelői óhajára beszerez egyet magának, amivel titkos laborjába visszavonul úgy egy-két hónapra. Ott alkotórészeire szedi szét azokat, hogy kitalálja működésüket. A továbbfejlesztett változatot pedig a megbízó cég óriási haszonnal újból piacra dobja – de most már mint saját fejlesztést. A magas fizetést egyfelől ezért zsebelheti be Jennings. Másfelől azért, mert a sikeres művelet után engedi, hogy töröljék a memóriáját attól a pillanattól, hogy a laborba lépett. A megbízók így biztosítják be magukat.

Jennings egy sikeres akció után új felkérést kap. Ez most jóval hosszabb munka lenne, de garantált a megbízó szerint a nyolcszámjegyű fizetség. Emlékek nélküli 3 év az életéből, cserébe 90 millió dollár.

A munka befejezése után a bankban éri Jenningset az első meglepetés: közli vele a bank asszisztense, hogy a 90 millió nincs meg, hiszen ő saját maga mondott arról le két héttel korábban. Ráadásul a munka előtt leadott személyes tárgyak helyett más tárgyakat kap vissza. Hősünk furcsa rejtély előtt áll: miért mondott le pár kacat kedvéért 90 millió dollárról? Jennings kézbe veszi az ügyet, és a szokásos módszerével, a visszafelé gondolkodással a részletekből elindulva kezdi összerakni a múlt eseményeit…

A film alapötlete igen tetszetős, nem mondható, hogy tucatnyi hasonló filmet láthattunk már ebből. Pörgős, izgalmas és egy cseppet sem unalmas ez a két óra. Úgy érzem, sikerült egy kis friss vért vinnie ebbe a műfajba John Woo rendezőnek. Remek munkát végzett. Örömmel láttam a rá már oly jellemző képi megoldásokat a vásznon: a közelről egymásra fegyvert szegező ellenfeleket (például Ál/Arc), vagy a totálban fényképezett repülő lövedéket. A film élvezhetőségét tovább emelik a lassítások, a kimerevített képek és az egymáshoz képest enyhén elcsúsztatott snittek.

Nagyon sajnálatosnak tartom viszont, hogy néhány látványtechnikai megoldás miatt eszembe jutott az igencsak gyenge Különvélemény, vagy a méggyengébb Mátrix–Újratöltve (de rossz volt!). Nem akarom folytatni ezt a felsorolást, de tudnék még pár filmet ebbe a listába elhelyezni.

Kötelező darab ez az új Woo film azoknak, akik szeretik a tudományos-fantasztikus vagy akciófilmeket!

Értékelés: 9/10

Tóth Attila

A felejtés bére (Paycheck), színes feliratos amerikai sci-fi, 119 perc, 2003

rendező: John Woo
forgatókönyvíró: Philip K. Dick, Dean Georgaris
operatőr: Jeffrey L. Kimball

szereplők:
Michael Jennings: Ben Affleck
Rachel: Uma Thurman
Rethrick: Aaron Eckhart
Wolf: Colm Feore
Jane Anderson: Michelle Harrison

Kapcsolódó linkek

http://www.paycheckmovie.com
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.