Ajánló | Film

A texasi láncfűrészes

Mostantól rettegni fogsz a benzinmotor hangjától!

2004. február 26. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:34

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

„Dance with the dead in my dreams (Hello? Hello Mr Gein?)
Listen to their hollowed screams (Mr Gein?)
The dead have taken my soul (Lemme out of here Mr Gein!)
Temptation's lost all control (Mr Gein? I don't wanna play anymore Mr Gein!)”

Slayer: Dead Skin Mask

A sorozatgyilkosok sötét történelmében igen ismert és hirhedt nevet szerzett magának Edward „Ed” Gein, a „női szabó”. Anyja halála után az egyedül maradt 39 éves férfi – aki akkor már 5 éve nem találkozott mással – erős vonzalmat kezdett érezni az anatómia iránt. Teljesen elborult elméjéből betegebbnél betegebb ötletek pattantak ki, de ezeket most inkább nem részletezném. Állítólag Gein alakja adta az ötletet többek között a texasi láncfűrészes gyilkos megalkotásához.

Sok feldolgozás látott napvilágot, de talán a legismertebb az 1974-es Tobe Hooper által rendezett The Texas Chainsaw Massacre. (Nem véletlenül olvashatjuk a forgatókönyv írói között most az ő nevét is.) Természetesen a filmesek mindig kiszínezik az alapot, így került bele a filmbe és a címbe is a láncfűrész.

1974. augusztus 18-án öt barát igyekszik furgonjukkal Dallasba, egy koncertre. Füvet szívnak és mindent könnyedén fognak fel. Majdnem elütnek egy lányt, aki mocskos ruhájában a kihalt út közepén sétálgat. Segíteni akarnak rajta, így magukkal viszik. A baj akkor kezdődik, amikor a láthatóan sokkos állapotú lány egy revolverrel főbe lövi magát. A kihalt környéken próbálnak segítséget szerezni, de ez nehéz feladatnak tűnik. Telefonálni szeretnének, így kerül Erin (Jessica Biel) és egyik barátja a Hewitt házhoz, ahol az egyik ajtó mögött már várja őket Bőrpofa, a profi mészáros…

A film a horror műfaj tipikus fordulataival elég jól operál, ennek ellenére sajnos a rutinosabb nézők előre megsejthetik, mikor kell vigyázni, hogy ne ijedjenek meg nagyon. Negatívumnak érzem, hogy már ezerszer látott ötletekkel próbálnak hatást gyakorolni az idegzetünkre. Mindenki tudja, mire gondolok: például a sérült üldöző, aki egyre inkább lemarad az üldözésben, hirtelen szemből bukkan fel. De mégse olyan nagy baj ez, mert mindezek ellenére mégis elég gyakran lehet nagyokat ugrani. A legnagyobb hiányosságot mégse itt, a történetben látom. A rendező igyekezett minél hitelesebben bemutatni ezeket a beteg embereket, de próbálkozása legnagyobb jóindulatom ellenére is csak közepesen sikerült. És ez nagy kár!

A néző néha a vásznon menekülő szereplő helyébe képzeli magát, és ilyenkor gyakran mindent jobban tud: most itt nem balra, hanem jobbra kellett volna fordulni. Hasonló érzések bennem is felmerültek. Néha azt éreztem, hogy buták a menekülők. Persze ki tudja, hogy mi hogyan cselekednénk akkor, mikor egy eszelős barom láncfűrésszel rohan utánunk, miközben a legjobb barátunk arca van az arcán.

Nem akarom a történet folytatását elárulni, de egy jelenet azóta is foglalkoztatja a fantáziámat. Ha úgy érzi a kedves Olvasó, hogy nem akarja előre megismerni ezt az epizódot, ugorja át ezt a bekezdést! Erin rátalál az egyik fiúra a Hewitt ház pincéjében, aki egy húskampón lóg, fél lába pedig le van vágva. Elsőként természetesen minden erejét összeszedve próbál segíteni: igyekszik leakasztani a srácot, miközben zokog. De fél perc alatt megérti, hogy nem tud segíteni annak, aki egy karnyújtásnyira van tőle, és más megoldást keres. (Bár igazából nem is tudom, hogy ez a jó szó erre?) És talál is: keres az asztalon egy kést, és leszúrja a fiút.

Összegezve: igen tömény és gyakran véres és megrettentő horrorral állunk szemben, amit végig lehet izgulni, ami után a berregő motor hangjától összerezdülünk, sőt talán sokáig még a közértek hentesrészlegét is elkerüljük.

Értékelés: 9/10

Tóth Attila

A texasi láncfűrészes (The Texas Chainsaw Massacre), színes feliratos amerikai horror, 98 perc, 2003

rendező: Marcus Nispel
forgatókönyvíró: Kim Henkel, Tobe Hooper, Scott Kosar
operatőr: Daniel Pearl

szereplők:
Erin: Jessica Biel
Morgan: Jonathan Tucker
Pepper: Erica Leerhsen
Kemper: Eric Balfour
Sheriff Hoyt: R. Lee Ermey

Kapcsolódó linkek

http://www.texaschainsawmovie.com
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.