Ajánló | Beszámolók

Fame – Jenővári Miklóssal

2012. május 2. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Földessy Margit stúdiósai és színitanodásai lenyűgöző, látványos vizsgaelőadással lepték meg a közönséget az IBS Színpadon – az egyik főszereplő: a José Vegast alakító Jenővári Miklós nem mellesleg apáczais diákunk a 8.E padsoraiban!

A darab (címének jelentése: „hírnév”) előzménye egy 1980-ban forgatott film volt, Alan Parker rendezésében (azóta több remake-kel). Ezt követően Steve Margoshes és Jacques Levy zenéjével 1988-ban állították színpadra a musicalt Miamiban. A magyar célközönség számára maga a darab a 21. században már talán kevésbé átütő erejű. Tucatnyi alkotás foglalkozik a színpadi és/vagy zenei tehetség, hírnév fáradságos kibontakozásával, ami néha kapcsolatokat hoz létre vagy sorsokat őröl fel (csupán az ismertebb filmekből tallózva: Flashdance, Step up, A fekete hattyú, High School-sorozat stb.). A musical számai dallamosak, de nem eléggé fülbemászóak, kivéve a címadó slágert, amit magyarul ma legtöbben Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra tolmácsolásában ismernek. Azt sem állítanám, hogy a szerepeket tizenévesekre írták, az IBS színpadán mégis valami varázslatos dolog született ezen az április estén.

A kevés díszlettel megkomponált színpadon rendkívül tehetséges fiatal növendékek táncolták, énekelték el, mi több: játszották el szívvel-lélekkel a színiiskola feltörekvő, ugyanakkor önmagát kereső diákjainak sikerét. Rendkívüli és látványos volt a koreográfia, ahogyan a viszonylag kicsi területen egymást figyelték, segítették a szereplők. Nem nagyon volt köztük olyan arc, amin a lelkesedés ne lett volna látható. A sok-sok karakterből a közönség nyilván kiszemelt egy-egy kedvencet (az enyém az érdes modorú dobos, Grace, Ócsai Fruzsina alakításában, illetve a habókos zenetanár, akit Szále Ferenc formált meg). Miki alakítását nehéz elfogódottság nélkül értékelni, de az biztos, hogy nem véletlenül kapta a főszereplők közül a legnagyobb vastapsot. Szerepét, a szoknyabolond, laza latin-amerikai diákot könnyedén, erőlködés nélkül alakította, éneklése is kiemelkedő volt a férfi szereplők közül.

Gratulálunk fellépéséhez és még sok szép szerepet kívánunk! Köszönet a meghívásért a szülőknek és az osztályfőnöknek, Szabolcsi János tanár úrnak!

Fame – A Musical (vizsgaelőadás)

Rendező: Földessy Margit

Serena Katz: Szurdi Panna
Nick Piazza: Baronits Gábor
José Vegas: Jenővári Miklós
Carmen Diaz: Rónai Lili
Tyron Jackson: Herczegh Péter
Schlomo Meztenbaum: Bori Ádám
Grace Lamb: Ócsai Fruzsina
Miss Sherman: Hunyadkürti Éva
Miss Bell: Czikora Réka
Mr. Scheinkopf: Szále Ferenc
Mr. Meyers: Kosynus Tamás

Jakab Péter
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.