Ajánló | Beszámolók

Moby Dick a Wigwamban

2007. február 24. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:34

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Az idei év első koncertjét adta a soproni Moby Dick tegnap éjjel a Wigwam klubban. A koncert számomra időutazás volt, és amikor a bő 20 nótából álló repertoár befejeződött, gyerekes örömmel távoztam. Valahogy úgy éreztem a buli második felében magam, mint aki újból tizenéves. De kezdjük az elején!

Péntek délben olvastam Schmiedl „Smici” Tamás levelét, amiben arról írt, hogy Budapesten játszanak, s ha van kedvem, ugorjak le a bulira. Mondanom se kell, hogy rögvest biztosítottam arról, hogy ott leszek. Még egy vendéget is vihettem. A Wigwamban még nem jártam, de mint később megtudtam, a Moby Dicknek is ez volt az első fellépése itt. A klub belülről kimondottan hangulatos hely, így minden adott volt egy jó bulihoz.

Még a kezdés előtt kijött Smici beszélgetni egy kicsit. Elmondta, hogy reggel érkeztek, mert az MTV-n volt főpróbájuk a Fonogram szombati díjátadója miatt. (A díjátadót ma este 8 óra után 10 perccel közvetítik élőben.) Azt is megtudtam, hogy 18-19 dallal jöttek ma estére, de féltek, hogy kevesen leszünk, mert nem volt plakátolva a buli. Még egy kicsit beszélgettünk, majd elbúcsúztunk: Smici ment hangolni, én pedig megnéztem az előzenekart.

Az átszerelés után nagyon várta már mindenki az Új világ szimfónia megszólalását. Nem csalódtunk, mert ennek is eljött a pillanata. És ekkor már kit érdekelt, hogy hideg van kint, meg hogy mennyit kellett várni. Az első meglepetés a nyitódal volt: Fejfa helyett. Erre nem számítottam. Smiciék maximális lendülettel vették birtokba a színpadot a fények és füst kavalkádjában. A kedves üdvözlés után jött a Romlott rendszer, majd a Babilon. (Ezek a dalok a lemezen is egymás után jönnek.)

Engem a koncert felénél ért az igazi meglepetés: Hofi kezdésként szimpla 4/4-es lábdobbal indított. Nem akartam hinni a fülemnek! Aki ismeri a csapat régebbi dalait, szerintem tudták, hogy a Gumiszoba jön. És az jött! Hihetetlen volt ennyi év után újból élőben hallani. És ezzel kezdetét vette az időutazás: olyan régi, klasszikus dalok következtek sorra, mint a Kiképzés, a Legyél jó, a Gazember, az Ilyen ez a század vagy a Prometheus. Természetesen az Ugass kutya!, a Good Bye, a Keresztes vitéz és a Körhinta se hiányoztak. Ez utóbbi dal refrénjét kicsit átírva, aktualizálva énekelték. Aki ott volt, tudja, mire gondolok… ;)

A koncert után hosszú percekig nem tudtam, milyen évszámot írunk. Mintha újból gimnazista lettem volna. És ez olyan jó volt… Az ébredést nem segítette amúgy az sem, hogy a buli után W.A.S.P., Alice Cooper és hasonló old school zenéket nyomtak.

Minden tekintetben egy kiváló koncertet láthattunk tegnap éjjel (és ma hajnalban). A kicsivel idősebb korosztály velem együtt pedig külön örömmel fogadta a sok-sok régi dalt. Pazar élmény volt!

Tóth Attila
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Karácsonyi filmajánló

2018. december 23.

A karácsony, illetve az azzal járó készülődés az év legszebb időszaka. Most összegyűjtöttük azokat a filmeket, amelyek biztosan meghozzák az ünnepi hangulatot. Kellemes mézeskalács falatozós, forró teát kortyolgatós filmezést kívánunk Mindenkinek!

Ketrec

2018. október 15.

Programajánló: 2018. december 7. (péntek) 19 óra, Marczibányi téri Művelődési Központ.

Diákpolc a könyvtárban – csatlakozz Te is!

2018. május 2.

Majdnem két hete pakoltam ki az új könyveket az ajánlópolcra, azóta folyamatosan mondom az ismerőseimnek, hogy menjenek kölcsönözni, mert jókat raktam ki. A legtöbben persze nem tudják, miről is beszélek.

Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején

2017. március 1.

A Centropa Alapítvány szeretettel meghívja az érdeklődőket a Túlélés Szarajevóban – barátság a háború idején című kiállításának megnyitójára.

A KOMA Bázis novemberi programajánlója

2016. november 7.

A közösségi színház mint működési forma lényege, hogy a körülöttünk élő, civil lakosságot vonjuk be az előadások, színházi események létrehozásába, akár mint szereplő, akár mint író vagy háttérmunkás.