Nagyszünet | Receptek

Diós és mákos bejgli




A cikk linkje:
2006. december 19. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Magyarországon a karácsony elképzelhetetlen bejgli nélkül. Ez egy olyan sütemény, amit már karácsony előtt el lehet készíteni. Sőt jó, ha két-három hetet áll. Csak arra kell vigyázni, hogy a család nehogy felfedezze a süteményt, mert akkor könnyen elfogy az ünnepig.

A bejglinek két fontos összetevője van, a tészta és a töltelék. A tészta omlós, élesztős tészta, ez átmenet a linzertészták és az élesztővel lazított tészták között. A linzertésztákat a magas zsiradékarány teszi omlóssá, míg az élesztős tésztákat a tésztában dolgozó élesztő által termelt szén-dioxid teszi lazává. A bejglitésztában tehát nemcsak a zsiradékra bízzuk a lazítást, hanem élesztőt is segítségül hívunk a lazításhoz. Nagyrészt az élesztő a felelős azért a szép márványos felületért is, ami a bejglit igazán bejglivé teszi.

A tészta elkészítése

1. nap
A folyadékot a leszitált liszt egy részével és az élesztővel egészen lágy tésztává keverjük ki. A lisztkupac közepén kialakított kis kráterben ezt jól el tudjuk végezni. Hagyjuk pihenni egy keveset, majd a zsiradékkal és a többi hozzávalóval együtt gyúrjuk össze az egész tésztát. Másnapig tegyük a hűtőszekrénybe.

A töltelék a következőképpen készül: A diót (mogyorót, mandulát) meg kell darálni. Nem szabad finomra, mert akkor elveszti a dió (mogyoró, mandula) jellegét. A mákot is meg kell darálni, erre speciális mákdaráló van, ami nem préseli össze a szemeket, hanem elkoptatja. A jól darált mák kifehéredik. Nem szabad, hogy kiolajosodjon. A folyadékot a cukorral, a mézzel felfőzzük, és leforrázzuk az előkészített diót, mákot. Hozzáadjuk a többi alkotórészt és egy napig hagyjuk hűlni.

2. nap
A tésztát és a tölteléket időben kivesszük a hűtőből és hagyjuk felmelegedni. Egyforma, kb. húsz-huszonöt dekás darabokat választunk szét. Minden kupacot alaposan meggyúrunk. Ez fontos rész, és az is, hogy utána legalább 15-20 percig pihentetjük.

A legjobb, ha liszt nélkül sikerül kinyújtani, 20×25 cm-es szögletes formára. A tölteléket ugyanúgy elosztjuk és a tésztára kenjük. (Itt már eltérő lehet, hogy ki mennyire sok töltelékkel szereti. Ennél a receptnél a szeletelt bejgli tészta-töltelék aránya megegyező.) Csavarjuk fel úgy a tésztát, hogy a széleit először felhajtogatjuk. A süteményeket szép hengeresre kell formázni és sütőtepsire helyezni.

Most egy nagyon fontos rész következik: Meg kell kenni a tésztákat tisztán tojássárgájával. Tegyük meleg helyre. A meleg hatására az élesztő dolgozni kezd. Amikor tapintással megállapítottuk, hogy a tojás megszáradt, addigra általában meg is kelt a bejglink. Ne siessünk a sütéssel, hanem kenjük meg tisztán tojásfehérjével. Ha már elég hideg van, akkor ki a szabadba vele, és hagyjuk jól átfagyni. Én egész éjszakára kirakom az erkélyre. Ha nincs hideg, akkor a hűtőszekrényben van a helye. Legalább egy órát kell ott hagyni, majd a sütőben fél órát sütni. Fél óra kell hozzá, hogy átsüljön. Fontos, hogy előmelegített sütőbe kell tenni, ami már páramentes. Sütés előtt szurkáljuk meg, hogy ne durranjon ki.

Hozzávalók

1 kg liszt
40 dkg zsiradék (zsír, vaj, margarin)
10 dkg porcukor
4 dkg élesztő
2,5 dl folyadék (tej inkább)

Ebből a mennyiségből nekem 8 tekercs tésztám lesz.

Töltelék

25 dkg mák
25 dkg dió, azonos mennyiségű cukor, és szintén azonos mennyiségű méz
1 dl tej

Kell még a töltelékbe ízlés szerint mazsola, reszelt narancshéj, fahéj, rum, cukrozott gyümölcs.

A kenéshez 3 tojást szoktam elhasználni.




A legfrissebb cikkek a rovatban

Tudnivalók az emelt szintű dolgozatok megtekintéséről

Garam Ágnes tájékoztatóját olvashatjátok.

Tapasztald meg, mi várhat rád!

A Középiskolások Szabadegyeteme idén is megrendezésre kerül.

MCC 2.0: lehetőség közösségi szolgálat teljesítésére

Az MCC (Mathias Corvinus Collegium) tehetséggondozó szervezetnél már közösségi szolgálati órákat is tudtok szerezni, melyek most már kötelezőek az érettségihez.

ELTEfeszt – ELTE. Hozzád beszélünk

Az ELTE idén is megrendezi nagyszabású rendezvényét, az ELTEfeszt-et. Az eseményre 2016. október 14-én kerül sor.

A Te forradalmi titkos művészeted – szabadon

A Magyar Nemzeti Múzeum kreatív pályázatot hirdet „A Te forradalmi titkos művészeted – szabadon” címmel.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2017 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.