Nagyszünet | Receptek

Diós és mákos bejgli


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2006. december 19. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Magyarországon a karácsony elképzelhetetlen bejgli nélkül. Ez egy olyan sütemény, amit már karácsony előtt el lehet készíteni. Sőt jó, ha két-három hetet áll. Csak arra kell vigyázni, hogy a család nehogy felfedezze a süteményt, mert akkor könnyen elfogy az ünnepig.

A bejglinek két fontos összetevője van, a tészta és a töltelék. A tészta omlós, élesztős tészta, ez átmenet a linzertészták és az élesztővel lazított tészták között. A linzertésztákat a magas zsiradékarány teszi omlóssá, míg az élesztős tésztákat a tésztában dolgozó élesztő által termelt szén-dioxid teszi lazává. A bejglitésztában tehát nemcsak a zsiradékra bízzuk a lazítást, hanem élesztőt is segítségül hívunk a lazításhoz. Nagyrészt az élesztő a felelős azért a szép márványos felületért is, ami a bejglit igazán bejglivé teszi.

A tészta elkészítése

1. nap
A folyadékot a leszitált liszt egy részével és az élesztővel egészen lágy tésztává keverjük ki. A lisztkupac közepén kialakított kis kráterben ezt jól el tudjuk végezni. Hagyjuk pihenni egy keveset, majd a zsiradékkal és a többi hozzávalóval együtt gyúrjuk össze az egész tésztát. Másnapig tegyük a hűtőszekrénybe.

A töltelék a következőképpen készül: A diót (mogyorót, mandulát) meg kell darálni. Nem szabad finomra, mert akkor elveszti a dió (mogyoró, mandula) jellegét. A mákot is meg kell darálni, erre speciális mákdaráló van, ami nem préseli össze a szemeket, hanem elkoptatja. A jól darált mák kifehéredik. Nem szabad, hogy kiolajosodjon. A folyadékot a cukorral, a mézzel felfőzzük, és leforrázzuk az előkészített diót, mákot. Hozzáadjuk a többi alkotórészt és egy napig hagyjuk hűlni.

2. nap
A tésztát és a tölteléket időben kivesszük a hűtőből és hagyjuk felmelegedni. Egyforma, kb. húsz-huszonöt dekás darabokat választunk szét. Minden kupacot alaposan meggyúrunk. Ez fontos rész, és az is, hogy utána legalább 15-20 percig pihentetjük.

A legjobb, ha liszt nélkül sikerül kinyújtani, 20×25 cm-es szögletes formára. A tölteléket ugyanúgy elosztjuk és a tésztára kenjük. (Itt már eltérő lehet, hogy ki mennyire sok töltelékkel szereti. Ennél a receptnél a szeletelt bejgli tészta-töltelék aránya megegyező.) Csavarjuk fel úgy a tésztát, hogy a széleit először felhajtogatjuk. A süteményeket szép hengeresre kell formázni és sütőtepsire helyezni.

Most egy nagyon fontos rész következik: Meg kell kenni a tésztákat tisztán tojássárgájával. Tegyük meleg helyre. A meleg hatására az élesztő dolgozni kezd. Amikor tapintással megállapítottuk, hogy a tojás megszáradt, addigra általában meg is kelt a bejglink. Ne siessünk a sütéssel, hanem kenjük meg tisztán tojásfehérjével. Ha már elég hideg van, akkor ki a szabadba vele, és hagyjuk jól átfagyni. Én egész éjszakára kirakom az erkélyre. Ha nincs hideg, akkor a hűtőszekrényben van a helye. Legalább egy órát kell ott hagyni, majd a sütőben fél órát sütni. Fél óra kell hozzá, hogy átsüljön. Fontos, hogy előmelegített sütőbe kell tenni, ami már páramentes. Sütés előtt szurkáljuk meg, hogy ne durranjon ki.

Hozzávalók

1 kg liszt
40 dkg zsiradék (zsír, vaj, margarin)
10 dkg porcukor
4 dkg élesztő
2,5 dl folyadék (tej inkább)

Ebből a mennyiségből nekem 8 tekercs tésztám lesz.

Töltelék

25 dkg mák
25 dkg dió, azonos mennyiségű cukor, és szintén azonos mennyiségű méz
1 dl tej

Kell még a töltelékbe ízlés szerint mazsola, reszelt narancshéj, fahéj, rum, cukrozott gyümölcs.

A kenéshez 3 tojást szoktam elhasználni.

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.



A legfrissebb cikkek a rovatban

Várnak a Semmelweis Egyetem Fogorvos­tudományi Karának nyílt napjára

Szeretettel látunk titeket 2019. október 4-én (péntek) a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának Oktatási Centrumában karunk nyílt napján.

Fotópályázat a BME Építőmérnöki Karán

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara fotópályázatot hirdet.

Nyílt Nap az Építőmérnöki Karon

A BME Építőmérnöki Kara idén is szeretettel várja az érdeklődőket önálló Kari Nyílt Napjára 2018. november 10-én. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Segíts oktatással – legyél Te is E-tanodás!

Az E-tanodában új ismeretségek köttetnek, barátságok szövődnek, miközben megosztjuk egymással azt, amit tudunk. Gimnazista mentorok skype-on segítenek egy-egy tantárgyból hátrányos helyzetű diákoknak, digitális tananyagokat fejlesztenek, megismerik saját képességeiket, felfedezik a bennük rejlő tanárt személyes találkozók és virtuális tanórák sorozatán keresztül.

Tudnivalók az emelt szintű érettségi dolgozatok megtekintéséről

Tájékoztató az emelt szintű dolgozatok megtekintéséről, melynek időpontja 2018. június 5. (kedd) 8.00–16.00.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.