|
|
2006. december 19. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35
Magyarországon a karácsony elképzelhetetlen bejgli nélkül. Ez egy olyan sütemény, amit már karácsony előtt el lehet készíteni. Sőt jó, ha két-három hetet áll. Csak arra kell vigyázni, hogy a család nehogy felfedezze a süteményt, mert akkor könnyen elfogy az ünnepig.
A bejglinek két fontos összetevője van, a tészta és a töltelék. A tészta omlós, élesztős tészta, ez átmenet a linzertészták és az élesztővel lazított tészták között. A linzertésztákat a magas zsiradékarány teszi omlóssá, míg az élesztős tésztákat a tésztában dolgozó élesztő által termelt szén-dioxid teszi lazává. A bejglitésztában tehát nemcsak a zsiradékra bízzuk a lazítást, hanem élesztőt is segítségül hívunk a lazításhoz. Nagyrészt az élesztő a felelős azért a szép márványos felületért is, ami a bejglit igazán bejglivé teszi.
1. nap
A folyadékot a leszitált liszt egy részével és az élesztővel egészen lágy tésztává keverjük ki. A lisztkupac közepén kialakított kis kráterben ezt jól el tudjuk végezni.
Hagyjuk pihenni egy keveset, majd a zsiradékkal és a többi hozzávalóval együtt gyúrjuk össze az egész tésztát. Másnapig tegyük a hűtőszekrénybe.
A töltelék a következőképpen készül: A diót (mogyorót, mandulát) meg kell darálni. Nem szabad finomra, mert akkor elveszti a dió (mogyoró, mandula) jellegét. A mákot is meg kell darálni, erre speciális mákdaráló van, ami nem préseli össze a szemeket, hanem elkoptatja. A jól darált mák kifehéredik. Nem szabad, hogy kiolajosodjon. A folyadékot a cukorral, a mézzel felfőzzük, és leforrázzuk az előkészített diót, mákot. Hozzáadjuk a többi alkotórészt és egy napig hagyjuk hűlni.
2. nap
A tésztát és a tölteléket időben kivesszük a hűtőből és hagyjuk felmelegedni. Egyforma, kb. húsz-huszonöt dekás darabokat választunk szét. Minden kupacot alaposan meggyúrunk.
Ez fontos rész, és az is, hogy utána legalább 15-20 percig pihentetjük.
A legjobb, ha liszt nélkül sikerül kinyújtani, 20×25 cm-es szögletes formára. A tölteléket ugyanúgy elosztjuk és a tésztára kenjük. (Itt már eltérő lehet, hogy ki mennyire sok töltelékkel szereti. Ennél a receptnél a szeletelt bejgli tészta-töltelék aránya megegyező.) Csavarjuk fel úgy a tésztát, hogy a széleit először felhajtogatjuk. A süteményeket szép hengeresre kell formázni és sütőtepsire helyezni.
Most egy nagyon fontos rész következik: Meg kell kenni a tésztákat tisztán tojássárgájával. Tegyük meleg helyre. A meleg hatására az élesztő dolgozni kezd. Amikor tapintással megállapítottuk, hogy a tojás megszáradt, addigra általában meg is kelt a bejglink. Ne siessünk a sütéssel, hanem kenjük meg tisztán tojásfehérjével. Ha már elég hideg van, akkor ki a szabadba vele, és hagyjuk jól átfagyni. Én egész éjszakára kirakom az erkélyre. Ha nincs hideg, akkor a hűtőszekrényben van a helye. Legalább egy órát kell ott hagyni, majd a sütőben fél órát sütni. Fél óra kell hozzá, hogy átsüljön. Fontos, hogy előmelegített sütőbe kell tenni, ami már páramentes. Sütés előtt szurkáljuk meg, hogy ne durranjon ki.
1 kg liszt
40 dkg zsiradék (zsír, vaj, margarin)
10 dkg porcukor
4 dkg élesztő
2,5 dl folyadék (tej inkább)
Ebből a mennyiségből nekem 8 tekercs tésztám lesz.
25 dkg mák
25 dkg dió, azonos mennyiségű cukor, és szintén azonos mennyiségű méz
1 dl tej
Kell még a töltelékbe ízlés szerint mazsola, reszelt narancshéj, fahéj, rum, cukrozott gyümölcs.
A kenéshez 3 tojást szoktam elhasználni.
2024. szeptember 11.
Elindult az új tanév és mi, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen ismét fantasztikus programokkal készülünk.
2024. május 28.
Szia! ️Középiskolás vagy? Nem vagy biztos benne, merre tovább suli után? Szeretnél egyetemistákkal táborozni nyáron? Ha a kérdésekre igen a válaszod, itt a helyed!
2024. április 18.
Az ELTE Informatikai Kar idén is színes programmal várja az informatika iránt érdeklődő középiskolás lányokat.
2024. március 14.
Generációk egymás közt mi jut eszedbe erről a témáról? Mondd el versben és oszd meg a nyilvánossággal!
2024. február 8.
2024. március 1-jén 14 órától ismét lehetősége nyílik a felsőbb éves diákoknak ellátogatni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre egy különleges bemutatóra.