Nagyszünet | Receptek

Diós és mákos bejgli

2006. december 19. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 02:35

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Magyarországon a karácsony elképzelhetetlen bejgli nélkül. Ez egy olyan sütemény, amit már karácsony előtt el lehet készíteni. Sőt jó, ha két-három hetet áll. Csak arra kell vigyázni, hogy a család nehogy felfedezze a süteményt, mert akkor könnyen elfogy az ünnepig.

A bejglinek két fontos összetevője van, a tészta és a töltelék. A tészta omlós, élesztős tészta, ez átmenet a linzertészták és az élesztővel lazított tészták között. A linzertésztákat a magas zsiradékarány teszi omlóssá, míg az élesztős tésztákat a tésztában dolgozó élesztő által termelt szén-dioxid teszi lazává. A bejglitésztában tehát nemcsak a zsiradékra bízzuk a lazítást, hanem élesztőt is segítségül hívunk a lazításhoz. Nagyrészt az élesztő a felelős azért a szép márványos felületért is, ami a bejglit igazán bejglivé teszi.

A tészta elkészítése

1. nap
A folyadékot a leszitált liszt egy részével és az élesztővel egészen lágy tésztává keverjük ki. A lisztkupac közepén kialakított kis kráterben ezt jól el tudjuk végezni. Hagyjuk pihenni egy keveset, majd a zsiradékkal és a többi hozzávalóval együtt gyúrjuk össze az egész tésztát. Másnapig tegyük a hűtőszekrénybe.

A töltelék a következőképpen készül: A diót (mogyorót, mandulát) meg kell darálni. Nem szabad finomra, mert akkor elveszti a dió (mogyoró, mandula) jellegét. A mákot is meg kell darálni, erre speciális mákdaráló van, ami nem préseli össze a szemeket, hanem elkoptatja. A jól darált mák kifehéredik. Nem szabad, hogy kiolajosodjon. A folyadékot a cukorral, a mézzel felfőzzük, és leforrázzuk az előkészített diót, mákot. Hozzáadjuk a többi alkotórészt és egy napig hagyjuk hűlni.

2. nap
A tésztát és a tölteléket időben kivesszük a hűtőből és hagyjuk felmelegedni. Egyforma, kb. húsz-huszonöt dekás darabokat választunk szét. Minden kupacot alaposan meggyúrunk. Ez fontos rész, és az is, hogy utána legalább 15-20 percig pihentetjük.

A legjobb, ha liszt nélkül sikerül kinyújtani, 20×25 cm-es szögletes formára. A tölteléket ugyanúgy elosztjuk és a tésztára kenjük. (Itt már eltérő lehet, hogy ki mennyire sok töltelékkel szereti. Ennél a receptnél a szeletelt bejgli tészta-töltelék aránya megegyező.) Csavarjuk fel úgy a tésztát, hogy a széleit először felhajtogatjuk. A süteményeket szép hengeresre kell formázni és sütőtepsire helyezni.

Most egy nagyon fontos rész következik: Meg kell kenni a tésztákat tisztán tojássárgájával. Tegyük meleg helyre. A meleg hatására az élesztő dolgozni kezd. Amikor tapintással megállapítottuk, hogy a tojás megszáradt, addigra általában meg is kelt a bejglink. Ne siessünk a sütéssel, hanem kenjük meg tisztán tojásfehérjével. Ha már elég hideg van, akkor ki a szabadba vele, és hagyjuk jól átfagyni. Én egész éjszakára kirakom az erkélyre. Ha nincs hideg, akkor a hűtőszekrényben van a helye. Legalább egy órát kell ott hagyni, majd a sütőben fél órát sütni. Fél óra kell hozzá, hogy átsüljön. Fontos, hogy előmelegített sütőbe kell tenni, ami már páramentes. Sütés előtt szurkáljuk meg, hogy ne durranjon ki.

Hozzávalók

1 kg liszt
40 dkg zsiradék (zsír, vaj, margarin)
10 dkg porcukor
4 dkg élesztő
2,5 dl folyadék (tej inkább)

Ebből a mennyiségből nekem 8 tekercs tésztám lesz.

Töltelék

25 dkg mák
25 dkg dió, azonos mennyiségű cukor, és szintén azonos mennyiségű méz
1 dl tej

Kell még a töltelékbe ízlés szerint mazsola, reszelt narancshéj, fahéj, rum, cukrozott gyümölcs.

A kenéshez 3 tojást szoktam elhasználni.












Legutóbbi cikkeink a rovatban

Indul a BME Tech Day-sorozata (frissítve)

2024. szeptember 11.

Elindult az új tanév és mi, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen ismét fantasztikus programokkal készülünk.

Pályaválasztási nyári tábor

2024. május 28.

Szia! ️Középiskolás vagy? Nem vagy biztos benne, merre tovább suli után? Szeretnél egyetemistákkal táborozni nyáron? Ha a kérdésekre igen a válaszod, itt a helyed!

Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

2024. április 18.

Az ELTE Informatikai Kar idén is színes programmal várja az informatika iránt érdeklődő középiskolás lányokat.

Generációk egymás közt – versíró pályázatot hirdet a Starbucks

2024. március 14.

Generációk egymás közt – mi jut eszedbe erről a témáról? Mondd el versben és oszd meg a nyilvánossággal!

Nyílt nap a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán

2024. február 8.

2024. március 1-jén 14 órától ismét lehetősége nyílik a felsőbb éves diákoknak ellátogatni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre egy különleges bemutatóra.