Nagyszünet | Máshol

Egy erdélyi iskola
A cikk linkje:
2004. február 12. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Gyergyószentmiklóson található a Salamon Ernő Elméleti Liceum (Gimnázium). A környék falvairól is ide járnak a diákok. Megyeszinten elismert középiskola. Nevét Salamon Ernő költőről kapta.

Minden évben öt osztály indul (IX.-től XII.-ig), humán és reál tagozatokkal. A reál közé sorolhatjuk az informatika-matematika, biológia-kémia, kémia-biológia tagozatokat, illetve a humán közé az idegen nyelv (filológia) és társadalomtudomány osztályokat. Ami érdekesség, hogy az osztályzás nem 1-től 5-ig történik, hanem egy 10-es skálán. Az 1-es a legrosszabb, a 10-es pedig a legjobb. Többnyire 4-esnél rosszabb jegyet puskázásra, illetve házi feladat hiányáért adnak. Az, aki a 4,5-ös átlagot nem éri el, megbukik.

Az erdélyi diákoknak sok energiát kell fordítaniuk a román nyelv tanulására. Heti négy órában tanítják, kötelező érettségi tantárgy. Nagyon fontos a román nyelv ismerete, mert nélküle igen nehéz a boldogulás. Egyetemeken, hivatalban, a hétköznapokban szükség van rá. XI., XII. osztályban a történelmet és a földrajzot románul tanítják.

Más idegennyelvre is sok figyelmet fordítanak, az angolra, németre, franciára. A magyar nyelv szintén nagyon fontos. Minden osztály, tagozattól függetlenül heti négy órában tanulja anyanyelvünket.

Évente sor kerül különböző előadások, vetélkedők, bálok megszerevezésére.

A gólyabál különösen hosszú hagyományokra tekint vissza. Minden évben a IX. osztályos lányok közül jelentkeznek páran (általában ez 5-6 lányt jelent), hogy bizonyíthassák tudásukat, tehetségüket, és megpróbáltatásokat állhassanak ki. A próbák folyamán sor kerül intelligenciakérdésekre, ügyességi feladatokra, táncra, történelemben, irodalomban való tájékozottságuk föltárására. (Az egész műsor folyamán a lánynak egy fiú párja van, aki segíti őt, de végül csak a lányt díjazzák.) Majd a városban lévő négy középiskola Miss Gólyája újra színpadra lép, így eldől, ki lesz a Városi Miss Gólya.

De a végzősök, a XII.-esek sem maradnak ki a buliból, év vége fele egy hasonló rendezvényre kerül sor, de most már az „öregebb” diákoknak kell szerepelniük. Ezek a rendezvények általában a város Művelődési Otthonában zajlanak, melyet egy diszkóban megrendezett fergeteges buli követ.

Teadélutánokat, farsangi, Mikulás, és más alkalmi bulikat is szerveznek. A Salamon Ernő Gimnázium diákjai nagyon szeretnek bulizni, kirándulni, kikapcsolódni, de a szórakozás mellett tanulniuk is kell elég sokat.

Az épület a város egyik nagyon szép, viszonylag csendes helyén helyezkedik el. Főbejárata egy csendes kis sétálóutcára néz, előtte magas fenyőfák, zöld fű, padok. Az iskola mögött egy hatamas udvar terül el, szintén zöld fenyőfák, pázsit díszítik és teszik hangulatosabbá az iskola szürke hétköznapjait. Szünetben, főleg tavasszal és ősszel, az udvar tele van. A diákok leülnek a zöld fűbe, és lelki energiát gyűjtenek a következő órához.

Az udvaron található az iskola kollégiumának épülete, a tesiterem, azonkívül a foci-, tenisz-, és kosárpálya is.

Erdélyben is vannak igen színvonalas iskolák, rengetegen vannak olyanok is, akik a túljelentkezések miatt nem jutnak be bizonyos gimnázumokba, ahogy Erdélyben mondják, liceumokba. A diákok többsége a középiskola elvégzése után egyetemeken folytatja tanulmányait.

Erdély nagyon szép vidék, hegyei, természeti különlegességei sok ember számára csábítóak. Megéri tenni egy kirándulást, és megnézni nevezetes helyeit…


Salamon Ernő Elméleti Liceum

Portik Dalma
A legfrissebb cikkek a rovatban

Nyílt Nap a BME-n

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nyílt Napján, melyet idén 2017. november 24-én (péntek) rendezünk, kiváló tájékozódási lehetőséget adunk a pályaválasztás előtt álló diákok számára, hiszen a Műegyetem képzéseinek teljes kínálata áttekinthető egy helyszínen, egyetlen nap alatt.

Nyílt Nap az Építőmérnöki Karon

A BME Építőmérnöki Kara szeretettel vár Benneteket a kari nyílt napra! A rendezvényen megismerhetitek az építőmérnöki szakma érdekességeit, szépségeit, és a Kar által biztosított lehetőségeket, hogy Ti is a szakma művelőivé válhassatok!

Koltai Tamás kritikapályázat – A Színházi Kritikusok Céhe kritikapályázati felhívása

A színházi kritika utánpótlásának biztosítása céljából kétfordulós színikritika-pályázatot hirdetünk Koltai Tamás kritikapályázat néven, 75 éve született kollégánk emlékére és tiszteletére.

ELTEfeszt 2017

Több mint hatvan program, interaktív workshopok, látványos kísérletek, nemzetközi lehetőségek és az ország legjobb kutatóinak rendhagyó órái: az Eötvös Loránd Tudományegyetem Trefort-kerti Campusa 2017. október 13-án átváltozik az interaktív pályaválasztó fesztivál idejére.

Átvétel az Apáczaiba más iskolából

Friss tájékoztató az átvétel feltételeiről.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.