Nagyszünet | Interjúk

Munkácsy László a Kossuth Rádióban


A cikket más oldalakon is meg tudod osztani a linkjének bemásolásával.
A cikk linkje:


Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett közösségi oldalakon történő megosztásának lehetőségét. Természetesen a cikk linkjének bemásolásával ezt továbbra is meg lehet tenni bármelyik közösségi oldalon.
2005. december 20. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Elhangzott a Kossuth Rádió „Egy csepp emberség” című műsorában 2005. december 3-án. A cikk közlését a Magyar Rádió írásban engedélyezte.
Az eredeti cikk a Magyar Rádió oldalán:
http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=161998

Az erdélyi Apáca községben van egy kis ház, amelynek falán kis tábla hirdeti: „Soha tudományi fegyveredet kezedből le ne tedd”. A márványtáblát a falu közössége, a márványtábla szövege szerint emlékező közössége helyezte el híres szülöttje, Apáczai Csere János szülőhelyén 2000-ben. A mondat a tudós tanár Tanács című dialógusából származik.

Az intelemben kifejezett üzenet látszólag igen egyszerű, nyilvánvaló, mégis nagyon sok mindent takar. Minden gondolkodó, cselekvő ember, és nem utolsósorban minden pedagógus és diák számára érvényes. Mindenekelőtt nekem az üzenetről a mindmáig legismertebb Apáczai Csere János portré, a Gy. Szabó Béla fametszetén látható ábrázolás jut eszembe, ezen Apáczai egy könyvet tart a kezében és arcát a könyv mögé rejti. A gyulafehérvári majd kolozsvári professzorról nincs hiteles arckép, nem maradt ránk, így a könyvvel eltakart arc mára emblémává vált. Az idézetben szereplő tudományi fegyver alatt tehát érthetjük magát a kézben tartott könyvet. Ugyanakkor ez a gesztus, amelyet kifejez, ennél többet is jelent, a soha meg nem elégedést, a világ megismerésének, megértésének egész életen át tartó vágyát. A kézben tartott fegyver ugyanakkor úgy is fölfogható, mint védelmi eszköz. A világot megismerő elme vértezi fel magát, védőpajzsot von maga köré.

A példázatos jelmondat új, teljesebb értelmet nyer ott, a kis barcasági településen, amikor látjuk, honnan indult hollandiai tanulmányútjára a XVII. században Apáczai, hogy visszatérve a szülőföldre, élete küldetését teljesítse: tanítson és írjon. A szülőházon a felirat azt hirdeti, hogy a tudást nemcsak megszerezni kötelességünk, hanem kézben kell azt tartanunk, meg kell őriznünk, továbbadnunk. Ez az iskola feladata, ezt az üzenetet kell képviselje a mindennapok során.

Magyar Rádió

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) és az EU bíróság 2019. július 29-i döntése következményeként megszüntetjük a cikkek oldalunkról engedélyezett lájkolásának lehetőségét. Természetesen a cikkek linkje a közösségi oldalakon belül lájkolható.A legfrissebb cikkek a rovatban

Várnak a Semmelweis Egyetem Fogorvos­tudományi Karának nyílt napjára

Szeretettel látunk titeket 2019. október 4-én (péntek) a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának Oktatási Centrumában karunk nyílt napján.

Fotópályázat a BME Építőmérnöki Karán

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara fotópályázatot hirdet.

Nyílt Nap az Építőmérnöki Karon

A BME Építőmérnöki Kara idén is szeretettel várja az érdeklődőket önálló Kari Nyílt Napjára 2018. november 10-én. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Segíts oktatással – legyél Te is E-tanodás!

Az E-tanodában új ismeretségek köttetnek, barátságok szövődnek, miközben megosztjuk egymással azt, amit tudunk. Gimnazista mentorok skype-on segítenek egy-egy tantárgyból hátrányos helyzetű diákoknak, digitális tananyagokat fejlesztenek, megismerik saját képességeiket, felfedezik a bennük rejlő tanárt személyes találkozók és virtuális tanórák sorozatán keresztül.

Tudnivalók az emelt szintű érettségi dolgozatok megtekintéséről

Tájékoztató az emelt szintű dolgozatok megtekintéséről, melynek időpontja 2018. június 5. (kedd) 8.00–16.00.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2019 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.