Nagyszünet | Interjúk

Munkácsy László a Kossuth Rádióban
A cikk linkje:
2005. december 20. | utolsó módosítás: 2016. február 8., 17:06
Ez a cikkünk több, mint fél éve lett elhelyezve az oldalon.
A tartalma azóta elavulhatott!

Elhangzott a Kossuth Rádió „Egy csepp emberség” című műsorában 2005. december 3-án. A cikk közlését a Magyar Rádió írásban engedélyezte.
Az eredeti cikk a Magyar Rádió oldalán:
http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=161998

Az erdélyi Apáca községben van egy kis ház, amelynek falán kis tábla hirdeti: „Soha tudományi fegyveredet kezedből le ne tedd”. A márványtáblát a falu közössége, a márványtábla szövege szerint emlékező közössége helyezte el híres szülöttje, Apáczai Csere János szülőhelyén 2000-ben. A mondat a tudós tanár Tanács című dialógusából származik.

Az intelemben kifejezett üzenet látszólag igen egyszerű, nyilvánvaló, mégis nagyon sok mindent takar. Minden gondolkodó, cselekvő ember, és nem utolsósorban minden pedagógus és diák számára érvényes. Mindenekelőtt nekem az üzenetről a mindmáig legismertebb Apáczai Csere János portré, a Gy. Szabó Béla fametszetén látható ábrázolás jut eszembe, ezen Apáczai egy könyvet tart a kezében és arcát a könyv mögé rejti. A gyulafehérvári majd kolozsvári professzorról nincs hiteles arckép, nem maradt ránk, így a könyvvel eltakart arc mára emblémává vált. Az idézetben szereplő tudományi fegyver alatt tehát érthetjük magát a kézben tartott könyvet. Ugyanakkor ez a gesztus, amelyet kifejez, ennél többet is jelent, a soha meg nem elégedést, a világ megismerésének, megértésének egész életen át tartó vágyát. A kézben tartott fegyver ugyanakkor úgy is fölfogható, mint védelmi eszköz. A világot megismerő elme vértezi fel magát, védőpajzsot von maga köré.

A példázatos jelmondat új, teljesebb értelmet nyer ott, a kis barcasági településen, amikor látjuk, honnan indult hollandiai tanulmányútjára a XVII. században Apáczai, hogy visszatérve a szülőföldre, élete küldetését teljesítse: tanítson és írjon. A szülőházon a felirat azt hirdeti, hogy a tudást nemcsak megszerezni kötelességünk, hanem kézben kell azt tartanunk, meg kell őriznünk, továbbadnunk. Ez az iskola feladata, ezt az üzenetet kell képviselje a mindennapok során.

Magyar Rádió
A legfrissebb cikkek a rovatban

Nyílt Nap a BME-n

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nyílt Napján, melyet idén 2017. november 24-én (péntek) rendezünk, kiváló tájékozódási lehetőséget adunk a pályaválasztás előtt álló diákok számára, hiszen a Műegyetem képzéseinek teljes kínálata áttekinthető egy helyszínen, egyetlen nap alatt.

Nyílt Nap az Építőmérnöki Karon

A BME Építőmérnöki Kara szeretettel vár Benneteket a kari nyílt napra! A rendezvényen megismerhetitek az építőmérnöki szakma érdekességeit, szépségeit, és a Kar által biztosított lehetőségeket, hogy Ti is a szakma művelőivé válhassatok!

Koltai Tamás kritikapályázat – A Színházi Kritikusok Céhe kritikapályázati felhívása

A színházi kritika utánpótlásának biztosítása céljából kétfordulós színikritika-pályázatot hirdetünk Koltai Tamás kritikapályázat néven, 75 éve született kollégánk emlékére és tiszteletére.

ELTEfeszt 2017

Több mint hatvan program, interaktív workshopok, látványos kísérletek, nemzetközi lehetőségek és az ország legjobb kutatóinak rendhagyó órái: az Eötvös Loránd Tudományegyetem Trefort-kerti Campusa 2017. október 13-án átváltozik az interaktív pályaválasztó fesztivál idejére.

Átvétel az Apáczaiba más iskolából

Friss tájékoztató az átvétel feltételeiről.

MERIDIÁN – az apáczaisok hírportálja
KÖZÖSSÉGI OLDALAINK:

 Facebook
 Twitter
 Instagram
 YouTube
ALMA MATER:


Impresszum | Médiaajánlat | Jogok | Adatvédelem | Technikai háttér
2002-2018 MERIDIÁN. Minden jog fenntartva. A weboldal tartalmának másodközlése, felhasználása csak a készítők engedélyével lehetséges.