Mi | Tudomány

Caltanissetta 2010

2010. december 10. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:20

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

A szicíliai Caltanissettában november 9. és november 15. között egy nemzetközi diáktalálkozót rendeztek, a Comenius program keretein belül. A rendezvény tematikája a '60-as évek történései, művészete, élete volt. A találkozón hazánkat két középiskola képviselte, a Leőwey Klára Gimnázium és mi. Iskolánk 2+5 fős delegációjának tagjai: Kalásziné Ványi Klára tanárnő és Jakab Péter tanár úr, valamint Kanjo Anna (12.B), Koltai Anna (12.B), Mészáros Ágnes (12.B), Schmidt Gréta (12.D) és e sorok írója, Szűcs Andrea Dóra (12.B). Egy nagyon jól sikerült, élményekben gazdag hetet tudhatunk magunk mögött!

2010. november 9-én, 9:30-kor szállt fel a gépünk a Ferihegy 2A repülőtérről, majd közel tíz óra utazás után, két átszállással (Milánó és Palermo) érkeztünk meg a Szicília közepén található Caltanissettába. Mintha egy egészen más világba csöppentünk volna! A borongós pesti időjárás után a 25 fok körüli, verőfényes Szicília egészen bíztató látványt nyújtott. Az első estét a vendéglátó családainkkal töltöttük, akik nagyon kedvesek, barátságosak voltak, ottlétünk minden pillanatában lesték és teljesítették minden kívánságunkat.


Caltanissetta 2010

A megérkezésünk utáni napon körbevezettek minket a vendéglátó iskolában (amely a legfőbb színtere volt az eseményeknek). Ennek során betekinthettünk az iskola diákjainak életébe. Később egy ünnepélyes megnyitó keretében bemutatkoztak a különböző nemzetek delegációi: a toledói spanyolok, a bergerac-i és marseilles-i franciák, a kedzierzynkozle-i lengyelek, a caltanissetta-i olaszok, a kolozsvári Apáczai Gimnázium, illetve a Leőwey Klára Gimnázium és általunk, az Apáczai által képviselt magyarok.

Ez után kezdődött a program szakmai része, amelyet különböző műhelyfoglalkozások formájában bonyolítottunk le. Már kiutazásunk előtt jelentkeznünk kellett valamilyen műhelybe. Ötünk közül Gréta és Panka a „táncműhelyhez”, Ági, Anna és én a művészettörténethez csatlakoztunk, míg Jakab Péter tanár úr a színjátszást választotta. Ezek mellett volt még média és emigráció szakirányú csoport is. Valamennyi műhely, a találkozó tematikájának megfelelően, a 60-as évek egyes szegmensét próbálta feldolgozni.

A mi művészettörténeti műhelyünkben az volt a feladat, hogy előzetesen készüljünk fel néhány, az országunkban az adott időszakra (60-as évek) jellemző művészeti alkotásból, és az összeállított anyagot PPT dia-show formájában mutassuk be. Nem volt könnyű feladat kiválasztani csupán néhány jellemző alkotást, ám Jakab tanár úr segített ebben. A műhelymunka első napján ezek az előadások hangzottak el. Lenyűgöző élmény volt több ország egy bizonyos történelmi korszakára jellemző műalkotásait egyszerre látni és többféle szempont szerint is összehasonlítani azokat. A későbbiekben azt a feladatot kaptuk, hogy hozzunk létre egy olyan képzeletbeli várost, amelyben minden bemutatott művészeti alkotás helyet kap. Mindezt úgy kellett megtervezni, hogy a műalkotások, azáltal, hogy együtt vannak, valamiféle többletjelentést is hordozzanak.

Azt tapasztaltuk, hogy a különböző országból érkezettek eltérő fontosságúnak fogták fel a szakmai felkészülést, így nem mindig volt mindenki a helyzet magaslatán. Emiatt előfordult, hogy kicsit ad hoc jelleget öltött a munkánk, ám a végeredmény nagyon jó lett, nem utolsósorban nekünk köszönhetően. Minden műhelymunka az utolsó napon foglalta össze és mutatta be, hogy mire jutottak. Kivétel nélkül mindegyik bemutatás nagyon színvonalas és érdekes volt – ami egyértelműen igazolta az ilyen diáktalálkozások fontosságát.

Az öt nap alatt jutott idő megnézni Caltanissettát, jártunk Palermóban, és ellátogattunk Cefalú-ba is, ahol egy közvetlenül a tengerre néző „pizzeria”-ban vacsoráztunk. Itt megkóstolhattuk az isteni pizzákat, amiket össze sem lehet hasonlítani némely magyar pizzázó termékeivel. Ettünk többek között sajtosat (Pizza Margherita), különböző húsosat (Pizza orgia), tonhalasat (Pizza al tonno), tengergyümölcseiset (Pizza ai frutti di mare), és még számos ínyencséget megkóstoltunk. Szerveztek közös programokat, volt disco, és egy közös filmvetítésen is részt vettünk. Ezen az olasz filmtörténet egyik alapművét, a Rocco és fivérei-t (Rocco e i suoi fratelli) néztük meg, majd egy filmelemző kérdőívet töltöttünk ki – ennek segítségével dolgoztuk fel a látottakat.

A fogadó családok mindannyiunknál kedvesek, segítőkészek és vendégszeretők voltak. Nagyban nekik is köszönhetjük azt, hogy egy ilyen csodálatos hetet tölthettünk Dél-Olaszországban. Szicília egészen új élmény volt mindannyiunk számára, kellemes meleg volt, narancs- és citrusfák nőttek a kertben, az emberek annak ellenére, hogy temperamentumosabbak, összességében mégiscsak jóval kiegyensúlyozottabbak voltak. Gyönyörű helyeken jártunk, a szicíliai repülőteret balról a tenger, jobbról pedig egy hegy határolja, ami egészen páratlan látványt nyújt. Komolyan fontolgattuk az oda- és visszaút során is, hogy inkább a palermói repülőtéren maradunk. :)


Caltanissetta 2010

Összességében, egy csodálatos hetet tölthettünk Szicília szívében, Caltanissettában. Nagyon örülünk és hálásak vagyunk, hogy ebben részünk lehetett. Külön szeretnénk megköszönni Kalásziné Ványi Klára tanárnőnek és Jakab Péter tanár úrnak, hogy mindenben a segítségünkre voltak és lehetővé tették számunkra ezt az egyedülálló élményt. Izgatottan és lelkesen várjuk a tavaszt, amikor is nálunk lesz a Comenius program lezáró projekttalálkozója, amin több száz diák és tanár vesz majd részt.

Szűcs Andrea Dóra
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

2020. október 8.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat tanulmányok, közösségi programok támogatására és – az Alapítvány az Apáczai Gimnáziumért szervezettel való egyesülés miatt – immár szociális problémák megoldására is irányul.

Járvány, kisfilm, rádiózás, naptár, rekonstrukció és őstörténet – a legjobb projektmunkák

2020. március 5.

Az Apáczai-nap keretein belül kerültek bemutatásra az elkészült projektmunkák. Íme a legjobbak!

Környezettudatos Sportparty

2020. február 27.

Szeretsz focizni, vagy imádsz röpizni? Foglalkoztat a környezettudatosság? Ha legalább az egyik válasz igen, akkor a Környezettudatos Sportparty Neked is szól!

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány (frissítve)

2020. február 10.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat elsősorban a tanulmányok és a közösségi programok támogatására irányul, szociális problémákra nem kínál megoldást.

Az Apáczai Túrakör a fellegekben

2020. január 9.

Az idei és tavalyi téli túra néhány szóban és rengeteg sok képben.