Mi | Projektmunkák

Hogyan fogyj egészségesen?

2013. március 8. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:32

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

Új alrovatunkban projektmunkákat mutatunk be. Első cikkünk Kiss Márk „Hogyan fogyj egészségesen?” című munkáját mutatja be.

Számos diák keres meg bennünket, testnevelő tanárokat azzal az elképzeléssel, hogy projektmunkáját egy adott sportágról, egy sporteseményről, egy ismert sportolóról vagy éppen az egészséges életmóddal kapcsolatos témákról készítse.

Egy ilyen feladatra, legyen az interjú, újságcikk, makett vagy kisfilm, a diákokat számos dolog ösztönözheti: egy-egy sportágban való jártasság, különböző sportesemények (OB., EB., VB., Olimpia, Világjátékok stb.) iránti érdeklődés, az egészséges táplálkozás, a fogyókúra-fogyás, a rendszeres testmozgás, a teljesítménynövelő szerek hatásai… és még sorolhatnám.

Egy ilyen motiváció eredményeként készített Kiss Márk 11.B osztályos tanuló egy honlapot, melynek címe: „Hogyan fogyj egészségesen?”, és amelyet ajánlok mindenki figyelmébe:

http://www.project-fogyas.comuf.com

Nemcsak maga a weboldal lett rendkívül igényes, összeszedett, lényegre törő, jól átlátható, hanem figyelemre méltó Márk belső indíttatása is, amit a következőképpen fogalmazott meg:


Hogyan fogyj egészségesen?

„Ami ihletet adott a projektem elkészítéséhez és témájához, az a saját fogyásom volt. 2012 nyara előtt elhatároztam, hogy lefogyok. Sikerült is, több mint 20 kilót. Ezek után úgy éreztem, valami ehhez kötődő témát kell választanom. Mivel ehhez még csak hasonló téma sem volt meghirdetve, ezért én magam kerestem fel testnevelő tanáromat, ő pedig elfogadta a javaslatom. Úgy gondoltam, nem csak leírom, hogyan kell egészségesen fogyni, hanem ezt egy weboldalon prezentálom, ami így hozzáad egy kis pluszt ahhoz, amit készítek, és bárki által, bármikor elérhetővé válik.

Viszonylag sok weboldalt csináltam már. Egy barátom tanított meg rá, hogyan kell. Ez az illető informatikus, így jobb ember nem is segíthetett volna. Mivel csak az alapokat tanította meg, így a projektem elkészítésének egy részéhez muszáj volt használnom egy programot, így sokkal egyszerűbbé vált. Az oldal szöveges tartalmát kizárólag az én írásom adja, semmilyen másik oldalról nem másoltam, de még csak nem is fogalmaztam át dolgokat. A tápanyagokról és a szervezetünkről és ezek által közvetett módon a fogyásról való tudás legnagyobb részét, biológia tanáromtól sajátítottam el, a kisebb részét pedig az internetről, még tavaly nyáron.

A projekt elkészítésében igyekeztem a lehető legjobbat kihozni a tudásomból. Sokáig gondolkodtam hogyan kellene felépülnie a weboldalnak, milyen menüpontokat kellene létrehozni. Miután úgy éreztem, összeállt a fejemben az egész, nekiálltam és a téli szünetben napokig azon dolgoztam. A végeredmény remélem majd hasznára lesz valakinek, aki az oldalra téved. Igyekszem majd promotálni is pár helyen annak érdekében, hogy minél többekhez eljusson. A weboldal elkészítése számomra nem teher, hanem inkább öröm volt, főleg egy olyan témáról ami engem is érint.”

Azt gondolom, Márk erőfeszítései tiszteletre méltóak, az eredmény, amit elért pedig önmagáért beszél és ösztönző erejű lehet sokak számára.

Molnárné Illés Vanda
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Tanulmányi ösztöndíj

2021. június 3.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány kuratóriuma pályázatot ír ki tanulmányi ösztöndíjra azon tanulók számára, akik a 2020/2021. tanévben a gimnázium diákjai voltak.

Hetedikesek Erdélyben

2019. április 23.

A Határtalanul!-program keretében 2019-ben mindkét hetedik osztályunk eljuthatott Erdélybe, ahol földrajztanáraik és osztályfőnökeik kíséretében mindkét csoport hatnapos kiránduláson vettek részt. Élménybeszámolóikból közülünk részleteket.

Kárpátalján jártunk

2019. június 19.

Iskolánk tantestülete 2019. június 13. és 16. között kárpátaljai kiránduláson vett részt Csiszár Gábor tanár úr szervezésében. A program kiváló „tantestület-építőnek” bizonyult, hiszen a közösen töltött estéket, a beszélgetéseket, a társasjátékokat mindannyian nagyon csíptük – s nem csak a szúnyogok minket.

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

2021. február 1.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat tanulmányok, közösségi programok támogatására és – az Alapítvány az Apáczai Gimnáziumért szervezettel való egyesülés miatt – immár szociális problémák megoldására is irányul.

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

2020. október 8.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat tanulmányok, közösségi programok támogatására és – az Alapítvány az Apáczai Gimnáziumért szervezettel való egyesülés miatt – immár szociális problémák megoldására is irányul.