Mi | Beszélgetések

Meseszép színű vegyszerek – Beszélgetőpartnerünk Balázsné Kerek Marianna

2012. május 3. | utolsó módosítás: 2020. szeptember 26., 22:26

× Ez a cikkünk több mint fél éve lett elhelyezve az oldalon. A tartalma azóta elavulhatott!

A napokban Balázsné Kerek Marianna tanárnővel beszélgettem el a kémia szépségeiről. Az első két apáczais évemben ő vezetett be engem és osztályomat a kémia tudományába.

Kedvencek

Énekes/együttes: Koncz Zsuzsa, Fonográf, Illés.

Könyv: Életrajzi regények, azon keresztül például egy kort megismerni, de mindenképpen valakin keresztül bemutatva azt. Madame Curie-ről – most volt a születésének 100. évfordulója – olvastam pár életrajzi könyvet. Csernus Imre: A nő, A férfi.

Film: Nem nagyon járok moziba.

Elem, vegyszer: Igazából soha nem gondoltam végig, pedig találkoztam már ilyen kérdéssel. Például, ha folyó lennél… és a többi, de érdekes módon ezen nem gondolkodtam el. Ahogy így ránézek a periódusos rendszerre, a jódot mondanám, mert időnként szívesen eltűnnék, hogy ne legyek látható. De attól még itt lennék.

Vegyszer: Mint a mesében: a konyhasó.

Étel: Minden, ami nem vizi ketyere.

Édesség: Sajnos, nem élvezhetem.

Ital: Tulajdonképpen nem nagyon vagyok alkoholos, de a cseresznyés Garrone, cseresznyés, belga sör, ha már valami miatt inni kell, de nem tartom ezt stresszoldásnak.

Évszak: Ősz, a színei miatt.

Sport: Röplabda, asztalitenisz.

Ünnep: Nem szeretem őket: mert 1: egyes ünnepek körül nagy felhajtást csinálunk, 2: minden nap ünnepelni kellene, ne csak karácsonykor szeressük egymást, ne csak Bálint-napon szeressük egymást, hanem azt szeretném, hogy mindig figyeljünk egymásra. Ha meg is bántjuk a másikat, akkor rögtön tennénk valamit az illetőért…

Város: Nincsen.

Eddigi legszebb évek: Amikor gyes-en otthon voltam. Nem unalmas dolog. :)

Legboldogabb nap: Mikor a fiaim megszülettek, ezáltal így is nyomot hagytam magam után, és persze ezek után esetleg később unokáim is lesznek. Egy tanár akaratlanul is nyomot hagy a világban, a diákokban… így vagy úgy, de megmaradnak.

Beszélgetés Balázsné Kerek Mariannával

–Mi volt az első élménye a kémiával kapcsolatban?
–Az első kémiatanárnőm, aki nagyon szép volt, és az iskolában mindig engem küldött be a kémia szertárba. Már előtte is nagyon érdekesnek találtam a sok vegyszert, s nagyon megörültem, hogy nekem szabad hozzájuk érni. Gimnáziumban is remek tanárnőhöz kerültem, aki sokat segített, biztatott.

–Mikor dőlt el, hogy kémiával fog foglalkozni? Hány éve tanít?
–Tehát igen hamar eldőlt, már a korai években, hogy ezzel fogok foglalkozni. A 33. tanévemet fejezem most be.


Meseszép színű vegyszerek
– Beszélgetőpartnerünk Balázsné Kerek Marianna

–Gyerekkorában is ezt képzelte el magának felnőttkori foglalkozásnak?
–A szüleim is tanárként működtek, nem volt kérdés, hogy én is ezt a pályát választom. Végül is mi más lettem volna?

–Miért lett középiskolai tanár általános iskolaiból?
–Nem lettem középiskolai tanár. Ugyanúgy általános iskolásokat tanítok, csak egy másik intézményben.


Meseszép színű vegyszerek
– Beszélgetőpartnerünk Balázsné Kerek Marianna

–Melyik részt a legnehezebb a diákok fejébe sulykolni? Van legkönnyebb?
–Mindenkinél más, a diákok egyre kevésbé szeretnek gondolkodni, erőt kifejteni, és nem feladni. Persze hogy nehéz, minden nagyon nehéz, amit először csinálunk, csakhogy van, aki azt mondja, hogy na azért is megcsinálom, mert én képes vagyok rá, már magamnak csak azért is bebizonyítom. És vannak mások, akik azt mondják, ez úgyis nehéz, inkább hozzá sem kezdek. Tehát egyet kiemelni nehéz. Talán a legnehezebb egy kémiát kezdetekben tanítani, mert a meglévő ismereteket más sorrendben is össze kell rakni. Sokszor ezt hallom tőletek, önigazolásként. Ezen pedig csak a sok-sok gyakorlás segíthet.

–Nem rossz, hogy „amint megismeri őket, már tovább is kell őket engedni”?
–Ez egy érdekes, és jó kérdés, már sokan mondták. És nem. Nekem ez eddig is természetes volt. Hetedik, majd nyolcadik, és elmennek, aki szeret visszajön, mesél. Nem úgy élem meg, hogy jaj, istenem, nem én aratok, mert nekem az is jó, mikor egy volt tanítványomat látom, hogy milyen szép eredményt ér el a későbbiekben. És ebben azért egy ici-picit benne vagyok. Ami jó érzés.


Meseszép színű vegyszerek
– Beszélgetőpartnerünk Balázsné Kerek Marianna

–Van kísérlet, amitől tart? Esetleg túl veszélyes megcsinálni? Melyik a leggyönyörűbb kísérlet?
–Szökőkutas kísérlet, gázfejlesztő kísérletek, mert egyszer – még a főiskola alatt – felrobbantam, és azóta ezektől félek. (Ezért nem gyújtom meg például a gázt sem, a kísérleteket csak borszeszégővel csinálom.) Tehát ezen a rossz emléken nem tudtam magam túltenni. De ezt nem is szükséges erőltetni.

–Mit tart a kémia legnagyobb eredményének, felfedezésének?
–Egy konkrétumot nehéz kiemelni, de az tetszik nekem a kémiában, hogy megpróbálja a láthatatlant érzékelhetővé tenni a kísérletezéssel, modellezéssel. Ezzel nagyot alkotott a kémia. A diákok elvonatkoztató-képességéhez, a gondolkodásmódjához – persze ki mennyire engedi – nagyon sokat tett hozzá.

–Mit tart a legnagyobb tévedésnek a kémia történelmében?
–Megint, egyet kiválasztani nehéz, pedig ebben az évben pont ezzel a témával foglalkoztunk (témahét). Tisztelem ezeket a tévedéseket, mert ezek mindig valami szenzációs dolgot eredményeztek. Mert, ugye, tévedések, botlások nélkül nem lehet munkát végezni. Ez hozzátartozik.


Meseszép színű vegyszerek
– Beszélgetőpartnerünk Balázsné Kerek Marianna

–Melyik neves kémikussal találkozna?
–Madame Curie-vel természetesen, mert szinte ő az egyetlen jelentős női alak a kémiában. Mindig is ő volt a kedvencem, többek között, mert van egy idézete: „Hinni kell, hogy van tehetségünk valamihez, és ezt a valamit minden áron el kell érni.”. Ez egy fajta mottó önmagamnak, mert én tulajdonképpen nem merek hinni önmagamban. Nehéz megfelelni.

–Melyik kémiai elem lenne? Miért?
–Jód lennék, mert képes lennék szublimálni.

–A tanárnő hiszi, hogy 1947-ben Rosewell városában földönkívüli civilizáció űrhajója zuhant le?
–Nem hiszem, viszont azóta is vannak ilyen dolgok. Igazából, csak amit látok, amit kézzel foghatok, csak annak hiszek.


Meseszép színű vegyszerek
– Beszélgetőpartnerünk Balázsné Kerek Marianna

–Mi a véleménye az atomenergiáról a 2011-es fukushimai baleset, és a korábbi, 1986-os csernobili katasztrófa tükrében? Mit gondol a következményekről?
–Erre nagyon nehéz röviden válaszolni. Szerintem atomenergia nélkül a 21. században nem lehet élni. Nincs már annyi energiaforrásunk, hogy még több évszázadig elég legyen, ugye, gondolkodni kell valami megoldáson. Az pedig, hogy ezen a téren is történnek katasztrófák, sajnos ez természetes. Csernobilnál, mint később kiderült, emberi hiba történt, az ember nem gép. Tavaly pedig a földrengés rántotta magával a dolgokat, erre nem lehet biztonsági dolgokat tervezni. Mert a házakat mondjuk tervezik 2-es erősségű földrengésre, nem lehet őket 12-esre. Akkor minden nagyon megdrágulna. Ezekkel a hibákkal együtt kell élnünk, nincs mese, erre felkészültnek kell lenni. Ma már nehezebb olyasmit eltitkolni, mint Csernobilnál 1986-ban, hogy milyen nagy volt a szennyeződés, tehát egyrészt, az is eljut hozzánk, hogy milyen káros a katasztrófa következménye, meg az is, hogy mit lehet tenni ilyenkor. Megy előre a világ.


Meseszép színű vegyszerek
– Beszélgetőpartnerünk Balázsné Kerek Marianna

–Mi a fő szabadidős tevékenysége?
–Utóbbi négy évben nincsen nagyon, ugyanis egy ki nem mondott álmom valósult meg azzal, hogy én idekerülhettem. Mert soha nem mertem arra gondolni, hogy én, kémiából, az Apáczaiban… A legnagyobb iskolába csak úgy bejöhetek, és taníthatok, és itt lehetek. Úgyhogy nekem ez a meg nem fogalmazott álmom megvalósult, és azóta nincsen szabadidőm. Vagy itt vagyok, vagy éppen Villányi tanár úr bevon engem a munkáiba. Viszont a nyár az egyértelműen a pihenésé, szeretünk jönni-menni. Izraeltől Izlandig sok szépet láttunk már.

–Köszönöm, hogy beszélgetett velem!


Meseszép színű vegyszerek
– Beszélgetőpartnerünk Balázsné Kerek Marianna

Gönczi Hajnal
Legutóbbi cikkeink a rovatban

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány

2020. október 8.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat tanulmányok, közösségi programok támogatására és – az Alapítvány az Apáczai Gimnáziumért szervezettel való egyesülés miatt – immár szociális problémák megoldására is irányul.

Járvány, kisfilm, rádiózás, naptár, rekonstrukció és őstörténet – a legjobb projektmunkák

2020. március 5.

Az Apáczai-nap keretein belül kerültek bemutatásra az elkészült projektmunkák. Íme a legjobbak!

Környezettudatos Sportparty

2020. február 27.

Szeretsz focizni, vagy imádsz röpizni? Foglalkoztat a környezettudatosság? Ha legalább az egyik válasz igen, akkor a Környezettudatos Sportparty Neked is szól!

Pályázatot hirdet az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány (frissítve)

2020. február 10.

Az Apáczai Gimnázium Jubileumi Alapítvány pályázatot hirdet az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégiumának közössége számára. A pályázat elsősorban a tanulmányok és a közösségi programok támogatására irányul, szociális problémákra nem kínál megoldást.

Az Apáczai Túrakör a fellegekben

2020. január 9.

Az idei és tavalyi téli túra néhány szóban és rengeteg sok képben.